ESC 2023 — Noa Kirel
Noa Kirel iz Izraela, prva poznata učesnica Evrovizije 2023
Evrovizija 2023

Izrael 2023 | Noa Kirel je 45. predstavnica Izraela

Izraelski emiter KAN objavio je da će jedna od tamošnjih popularnih mladih izvođača Noa Kirel biti 45. predstavnica ove mediteranske države na Pesmi Evrovizije.

Posle sedam godina saradnje sa različitim eksternim producentskim kućama na realizaciji nacionalnih selekcija za Pesmu Evrovizije, javni emiter IPBC (KAN) odlučio je da prvi put od 2014, i isto tako prvi put od svog formiranja 2017, svog evrovizijskog predstavnika izabere interno. Za odabir izvođača koji će putovati na 67. takmičenje bila je zadužena desetočlana selekciona komisija koja je većala između 78 aktuelnih imena sa tamošnje muzičke scene. Kriterijum za uvrštavanje u izbor bio je da izvođači imaju iskustva sa javnim nastupima, da su imali slušane pesme u radijskom i striming-etru, kao i da su tokom 2019, 2020. i 2021. godine bili među nominovanima za grupu i solistu godine.

Od tih 78 imena, koliko ih je ušlo u razmatranje za prvi krug internog izbora, desetočlana komisija je u drugom krugu taj izbor suzila na 20 izvođača koji su bili rangirani prema prioritetu, pri čemu je najpogodniji umetnik bio na prvom mestu, i tako redom sve do poslednjeg. Na kraju diskusije o mogućem predstavniku, uprava emitera IPBC je ponudila prvom prioritetnom sa liste da zastupa Izrael na 67. Pesmi Evrovizije. Upravo Noa Kirel je bila prvi izbor komisije pre nego što je prihvatila ponudu da se takmiči. Predstavnici njenog menadžerskog tima su istakli da su ponosni na to što će Noa Kirel narednog maja braniti boje Izraela.

Za sada nije poznato da li će pesma za novoselektovanog izraelskog evrovizijskog aduta biti selektovana takođe interno ili će biti organizovan nacionalni izbor na kom će gledaoci i žiri moći da odaberu jednu pesmu između određenog broja ponuđenih.

Ko je Noa Kirel?

Noa Kirel rođena je 10. aprila 2001. godine u malom mestu Ra’anana u centralnom delu Izraela. Prvi singl Medabrim izdala je 2015. godine i od tada do danas izdala je čak 41 singl, među kojima se našao i njen prvi rad na engleskom jeziku Drum, objavljen 2019. godine. Njenih 12 objavljenih singlova zauzimalo je prve dve pozicije na izraelskim top-listama, a na Jutjubu njeni hitovi broje 550 miliona pregleda! Svake godine počev od 2017. dobijala je MTV-jevu nagradu za najboljeg izraelskog izvođača. Nastupila je i na modnom događaju Miss Universe 2021, održanom u Elijatu, gradu na jugu Izraela.

Pažnju na sebe Noa je skrenula još 2015. numerom na hebrejskom Killer, koja je bila smatrana previše provokativnom za mentalitet pretežno konzervativne države kao što je Izrael. Ta pesma je do danas dosegla preko 19 miliona pregleda na Jutjubu i samim tim izazvala preokret u kreiranju njene uspešne karijere.

Njeno muzičko opredeljenje varira od K-popa do EDM zvuka, a dosadašnji objavljeni singlovi su joj mahom u hip-hop i elektro-pop fazonu. U poslednje vreme Noa Kirel je bila aktuelna s numerama na engleskom Bad little thing i Thought about that, a da nije zaboravila ni lokalno tržište, govori i njen aktuelni singl Shlosha Banot.Oznake

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.