ESC-potpourri

Švajcarci i Francuzi ostaju verni istom izbornom mehanizmu

Prethodne dane za nama obeležila je vest da su Izraelci prvi selektovali svog aduta za 2023. No, selektovana Noa Kirel još uvek nije odlučila hoće li se takmičiti na 67. Evroviziji.

Takođe, još jedan bitan događaj je bila najava oko lansiranja latinoameričkog takmičenja za Pesmu Evrovizije, o čemu možete više čitati u našem izdvojenom tekstu. EBU zato želi da im partner bude španski emiter RTVE.

Stiže Latinovizija: Pesma Evrovizije pokreće svoju franšizu i u Latinskoj Americi

Tu su i vesti iz Italije, Švajcarske, Francuske, kao i iz Finske i Srbije.

🇮🇱 Noa Kirel još uvek nije odlučila hoće li se nadmetati na Evroviziji 2023

Iako je izraelski javni emiter KAN objavio da je Noa Kirel predložena za izraelsku predstavnicu na Evroviziji 2023, zahvaljujući jednoglasnoj odluci selekcione komisije, ova mlada pevačica je u razgovoru za tamošnji radio FM103 otkrila da još uvek nije formalno prihvatila ponudu navedenog izraelskog emitera. Dodala je i da je počastvovana što su nju odredili za predstavnicu, ali da ona i njen tim tek trebaju da donesu odluku hoće li ići na 67. Evroviziju ili će mesto predati drugom izvođaču.

Izraelski fan sajt Euromix je preneo da menadžerski tim pevačice trenutno pregovara sa javnim emiterom KAN (IPBC) i Noa Kirel će tek po završetku pregovora doneti odluku u vezi toga hoće li se boriti za trofej Pesme Evrovizije ili ne.

O imenovanju Noe Kirel za predviđenu izraelsku predstavnicu možete čitati više u našem izdvojenom tekstu:

Izrael 2023 | Noa Kirel je 45. predstavnica Izraela

🇪🇸 Sastanak EBU i RTVE 14. jula povodom takmičenja za najbolju pesmu Latinske Amerike

Nakon informacije u vezi sa pokretanjem latinoameričke franšize Pesme Evrovizije, javni emiter Španije RTVE otkrio je da će 14. jula održati sastanak sa Evropskom radiodifuznom unijom u vezi sa mogućim partnerstvom na realizaciji nadmetanja Eurovision Song Contest: Latin America. U svom saopštenju za javnost, RTVE je preneo da je taj sastanak bio planiran nedeljama. Predstavnik EBU na tom sastanku biće zamenik direktora Jean Philip de Tender, dok će prisustvo zaokružiti predstavnici producentske kuće „Voxovation“ Christer Björkman, Peter Settman i Greg Lipstone.

Još ranije je RTVE najavio svoju varijantu takmičenja za najbolju pesmu Latinske Amerike naziva Hispavisión Song Contest, čije bi prvo izdanje trebalo da bude održano 2023. u Kolumbiji. Potvrđeno je da će predstavnike poslati Portugalija i Brazil. Takmičenje bi trebalo da organizuje RTVE u saradnji sa emiterima sa latinoameričkog područja. Po završetku sastanka trebalo bi da bude poznato hoće li se Hispavisión Song Contest i Eurovision Song Contest: Latin America integrisati u jedno takmičenje, ili će svako za sebe da napravi svoju verziju priče.

🇮🇹 Gianni Morandi drugi voditelj Sanrema 2023

Italijani već kreću sa pripremama za naredni Sanremo, koji će biti organizovan po istom principu kao i 2019. i 2022. Putem 73. Sanrema biće određen i naredni italijanski evrovizijski predstavnik. Umetnički direktor i jedan od voditelja tog festivala Amadeus otkrio je da će mu u vođenju Sanrema tokom svih pet večeri između 7. i 11. februara pomagati legenda italijanske muzičke scene i bivši evrovizijski učesnik iz 1970. godine Gianni Morandi. Morandi se na Sanremu takmičio i ove godine s numerom Apri tutte le porte. Ovo mu neće biti prvi put da bude voditelj Sanrema, pošto je tu funkciju obavljao već dva puta — 2011. i 2012. godine.

🇨🇭 Ponovo interni izbor za Švajcarce

Švajcarski emiter SRG SRR potvrdio je učešće na Evroviziji 2023. i objavio da će predstavnik i pesma peti put od 2019. biti određeni interno. Zahvaljući tom procesu, Švajcarci su od 2019. redovni učesnici finalne večeri Evrosonga, i zabeležili su od tada dva TOP 5 plasmana.

Idealna pesma i predstavnik, baš kao i svaki put od 2019, biće određeni kroz dve faze glasanja. U prvoj fazi će 100 selektovanih švajcarskih TV gledalaca poslati određen broj pesama u drugi glasanja, a nakon toga će 20-člani međunarodni žiri, sastavljen od ljudi sa evrovizijskim iskustvom, odabrati idealnu pesmu. Svaki žiri imaće po 50% udela pri proglašenju idealne pesme i izvođača.

Svi koji žele da prijave pesmu na izbor moći će to da učine putem formulara koji će biti postavljen na sajtu emitera SRF između 25. avgusta i 8. septembra tekuće godine. Nema ograničenja u pogledu jezika pesme ili nacionalnosti izvođača. U slučaju nerešenog rezultata, prednost će dobiti izvođač koji je državljanin Švajcarske. Prezentacija pobedničke pesme i izvođača biće upriličena početkom 2023.

🇫🇷 I Francuzi ostaju verni istom izbornom mehanizmu

Francuski emiter France Télévisions potvrdio je učešća na Pesmi Evrovizije 2023. i dečjoj Evroviziji 2022. Više detalja o nacionalnim selekcijama za ta dva takmičenja biće objavljeno u narednih nekoliko nedelja. Ono što se zna jeste da će predstavnik Francuske za 67. seniorsko takmičenje biti određen treću godinu zaredom putem festivala Eurovision France: c’est vous qui décidez.

🇫🇮 🇷🇸 Grupa „Blind Channel“ i Konstrakta nastupili na novosadskom festivalu Exit

Novosadski festival Exit bio je u znaku brojnih poznatih imena sa svetske muzičke scene koji su između 7. i 10. jula obajsali novosadsku Petrovaradinsku tvrđavu. Među imenima kao što su: Iggy Azalea, Calvin Harris, Boris Brejcha, Jax Jones, Joel Corry i mnogih drugih našla su se i dva bivša evrovizijska učesnika: šestoplasirani sa finalne večeri iz Roterdama 2021, članovi finskog sastava „Blind Channel“, kao i petoplasirana sa ovogodišnje finalne večeri u Torinu, Ana Đurić Konstrakta. Oba izvođača, od kojih smo jedne slušali na otvaranju 7. jula, a drugu na zatvaranju 10. jula, totalno su oduševili sve prisutne iz zemlje i sveta, kojih je bilo više od 200.000.