ESC Potpourri — 17 7 2022
ESC-potpourri

DPE 2022 | Domaćini Jermeni organizuju audiciju za novog predstavnika

Domaćini dečje Evrovizije 2022, Jermeni, krenuli su u proces odabira novog juniorskog evrovizijskog predstavnika. Pored te informacije, donosimo vam i vesti iz Poljske, Albanije i Holandije.

🇦🇲 Jermeni otvorili javni poziv za audiciju

Domaćin ovogodišnje dečje Evrovizije, jermenski emiter AMPTV, objavio je da će njihov novi juniorski evrovizijski predstavnik i drugu godinu zaredom biti izabran interno. Ovog puta izvođač će biti određen putem audicije, čiji je javni poziv otvoren 13. jula i trajaće do 1. avgusta. Uslovi za prijavljivanje kandidata odnose se na opšta pravila dečje Evrovizije, sa dodatkom da dueti i grupe treba da pošalju jednu prijavu po vodećem članu. Svako od kandidata će imati zadatak da dostavi selekcionoj komisiji izvođenja po dve pesme po sopstvenom izboru. U drugom krugu, žiri će izabrati pobednika među kandidatima koji su prošli prvi krug. Nakon što predstavnik bude odabran, preći će se na proces izrade odgovarajuće pesme s kojom će braniti čast domaćeg terena na završnom takmičenju 11. decembra.

🇵🇱 Objavljeni prvi članovi žirija šoua Szansa na sukces — Eurowizja Junior

Televizija Poljska je počela sa snimanjem tri eliminacione polufinalne epizode selekcionog šoua za dečju Evroviziju Szansa na sukces — Eurowizja Junior. U svakoj od tri polufinalne epizode, po sedam kandidata boriće se za tri mesta koja će voditi u četvrtu, finalnu epizodu. Producenti imaju pravo da selektuju još jednog ili dva eliminisana kandidata koji bi dobili džoker pozivnice za finale. U finalnoj emisiji gledaćemo i slušaćemo tri do pet kandidata koja će pored pesama po svom izboru izvesti i numere s kojima bi išli na dečju Evroviziju. Dok će o učesnicima finala odluku donositi isključivo žiri, u finalnoj emisiji odluku o pobedniku će uz žiri donositi i gledaoci u odnosu 50/50.

Žiri koji će odlučivati o sudbini kandidata, kao i u prethodne tri godine, biće rotirajućeg tipa. Tako je sajt Eurowizja.org objavio da će u jednoj od tri snimljene epizode u žiriju zajedno sedeti tri nekadašnje poljske evrovizijske učesnice — Cleo (seniorska Evrovizija 2014), Ala Tracz (juniorska Evrovizija 2020) i Sara James (vicešampionka dečje Evrovizije 2021).

🇳🇱 Prezentovana druga holandska pesma

Trinaestog jula prezentovana je druga od četiri pesme koja će se 24. septembra boriti za naslov holandskog predstavnika putem nacionalnog izbora Junior Songfestival 2022. U pitanju je pesma It doesn’t matter mešovite grupe „Mixed Up“. Preostale dve numere biće prezentovane 20. i 27. jula.

Junior Songfestival 2022 biće održan 24. septembra u roterdamskoj areni „Ahoy“. U konkurenciji za 20. holandskog predstavnika naći će se tri grupe i jedna solistkinja:

  • grupa dečaka „High5“ (Danny, Kaey, Luuk, Thijs i Thomas) | Because I know
  • mešovita grupa „MixedUp“ (Joep, Lois, Noor i Sam) | It doesn’t matter
  • grupa devojčica „Infinity“ (Eva, Kayleigh, Larissa i Lemay) | Never ever
  • Luna | La festa

🇦🇱 Albanci otvorili konkurs za Junior Fest 2022

Albanski emiter RTSH je potvrdio učešće na dečjoj Evroviziji u Jerevanu i u isto vreme 16. jula otvorio konkurs za nacionalni izbor Junior Fest 2022. Konkurs će biti zatvoren 5. septembra. Uslovi za prijavu oslanjaju se na opšta pravila dečje Evrovizije, sa dodatkom da se ne šalju demo verzije, već konačno uobličeni kompozitorski i aranžerski radovi. Svi zainteresovani prijave mogu da šalju na mejl adresu: junior@rtsh.al. Veliko finale nacionalnog izbora Junior Fest 2022 biće održano tokom septembra.

Junior Fest je televizijski format koji je za odabir albanskog predstavnika bio prvi put korišćen 2012. godine, da bi kontinuitet u njegovom održavanju bio uspostavljen 2017. Otkako su debitovali na dečjoj Evroviziji 2012. godine, Albanci su ovo takmičenje preskočili tri puta —2013, 2014. i 2020. godine.