ESC-potpourri

Španci odlučuju 4. februara. Kiprani još jednom biraju interno?

U centru pažnje novog „evrovizijskog potpurija“ nalaze se izuzetno vredni Španci, kao i još jednom ambiciozni Kiprani, a mesto je našla i jedna memorijalna vest iz Francuske.

U ovom pregledu vesti donosimo vam i aktivnosti nekadašnjih predstavnika Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

🇪🇸 Benidorm Fest 2023 31. januara, 2. i 4. februara

Na konferenciji za medije, koju je španski emiter RTVE organizovao u Benidormu, objavljeni su prvi detalji u vezi sa organizacijom Benidorm Festa 2023. Kao i prošle godine, festival će biti održan u sportskoj hali „Palau Municipal d’Esports l’Illa de Benidorm“, čiji će gledališni kapacitet biti proširen za takvu priliku. Benidorm Fest 2023 imaće tri večeri — finalnom nadmetanju, koje će biti održano 4. februara, prethodiće dva polufinalna, zakazana za 31. januar i 2. februar. Svim tim večerima prethodiće ceremonija svečanog otvaranja, zakazana za 29. januar. Kroz sve tri večeri gledaoce će voditi popularna pevačica Mónica Naranjo, kojoj će društvo praviti još nekoliko prezentera čija će imena biti naknadno određena.

Konkurs za nove takmičarske kompozicije biće otvoren sa početkom nove evrovizijske sezone, 1. septembra, a zatvoren 10. oktobra. Solisti moraju biti državljani ili rezidenti Španije. U slučaju da se prijavi grupa, najmanje 50% članova moraju da budu Španci. Pesme moraju biti ispevane na španskom ili na nekom od drugih zvaničnih jezika (katalonski, baskijski, galicijski), ali dozvoljeni su i delovi pesama na drugim jezicima, koji ne smeju da prelaze više od 40% teksta.

Broj učesnika ove godine biće proširen na 16. Tih 16 izvođača, podeljenih u dve polufinalne grupe po osam, boriće se za osam mesta koja će voditi na finalno veče. Kao i prošle godine, odluku o finalistima i o pobedniku donosiće: 50% glasovi međunarodnog žirija, 25% glasovi demoskopskog žirija i 25% glasovi televouting glasača. Lista učesnika Benidorm Festa 2023 biće objavljena u specijalnom programu TVE povodom katoličkog Božića, 25. decembra. Takođe, RTVE će emitovati i specijalnu dnevnu emisiju o pripremama za festival.

Objavljeni su i prvi članovi međunarodnog žirija — predsednik će biti Nacho Cano, osnivač najpopularnijeg španskog benda „Mecano“, a drugi član biće dobro poznati Šveđanin sa iskustvom učešća u organizaciji Evrosonga Christer Björkman.

🇨🇾 Kiprani će ostati verni internom izboru?

Iako se govorkalo da će kiparski javni emiter CyBC svog evrovizijskog predstavnika za 2023. odrediti putem novog muzičkog rijalitija All together now, ipak je OGAE Grčka došao u posed informacije da se odustalo od tog plana za sezonu 2022/2023, i da su oni pomereni za 2024. godinu. Kao rezultat ove promene, kiparski emiter CyBC je navodno odlučio da još jednom svog evrovizijskog predstavnika odredi interno.

🇪🇸 Madridski The Eurovision-Spain Pre-Party 2023 7. i 8. aprila

Naredno izdanje promotivnog madridskog evrovizijskog koncerta The Eurovision-Spain Pre-Party 2023 biće održano 7. i 8. aprila u dvorani „Sala la Riviera“. Prve večeri okupiće se nekadašnji učesnici nacionalnih izbora, kao i dečje i seniorske Evrovizije. Druge večeri, 8. aprila, svoje pesme će izvesti naredna generacija evrovizijskih učesnika.

🇫🇷 Preminula Dani, predviđena francuska predstavnica iz 1974

Francuska pevačica Dani, koja je trebalo da predstavlja Francuze na Evroviziji 1974, preminula je u 77. godini života. Pevačica pravog imena Danièle Graule, rođena je 1. oktobra 1944. na jugu Francuske. Muzičku karijeru započela je 1964, a 1968. je snimila prvi veliki hit Papa vient d’épouser la bonne.

Iako su Francuzi prvobitno potvrdili učešće na Evroviziji 1974, održanoj u britanskom gradu Brajtonu, ipak su morali da se povuku u poslednjem trenutku zbog nacionalne žalosti povodom smrti tadašnjeg predsednika Georgesa Pompidoua. Tada je Francuze trebalo da predstavlja upravo Dani s pesmom La vie à vingt-cinq ans. Godinu dana kasnije, Dani se ponovo nametnula selekcionoj komisiji za učešće na Evroviziji sa drugom pesmom Comme un boomerang, koja je odbijena zbog neprikladnog teksta, ali je 2001. postala veliki hit u domovini. Tokom karijere, izdala je pet studijskih albuma i četiri kompilacije. Poslednji album „Horizons dorés“ izdala je 2020. godine.

Takođe se Dani bavila i glumom. Imala je 1975. zapaženu glavnu ulogu u filmu „La Nuit américaine“, dok joj je sporedna uloga u filmu „Fauteuils d’orchestre“ donela nominaciju za Cezara 2007. godine.

🇷🇸 Druga oproštajna pesma „Uraganki“ pred rasformiranje

Sanja Vučić, Ivana Nikolić i Ksenija Knežević, poznate pod imenom „Hurricane“, izdale su svoju drugu pesmu pred rasformiranje prve postave popularnih „Uraganki“. Novi hit nosi naziv Wow, za koji je muziku i aranžman uradio jedan od njihovih starih saradnika Nemanja Antonić, a tekst Sanja Vučić.

🇬🇧 Sam Ryder ponovo u Beogradu

Vicešampion ovogodišnje Evrovizije Sam Ryder boravio je u Beogradu prvi put uoči Evrovizije gostujući u nekoliko TV emisija, a sada je ponovo posetio našu prestonicu i u Pinkovom filmskom kompleksu u Šimanovcima snimio spot za svoj nadolazeći novi hit Somebody. Spotom će Sam dati omaž filmu „La La Land“, što označava i prisustvo plesača, a u realizaciji će učestovati međunarodna ekipa ljudi sastavljena od profesionalaca iz afričkih država, Brazila, Venecuele, i, naravno, Srbije.