ESC 2023
Ujedinjeno Kraljevstvo biće domaćin Evrovizije 2023
Evrovizija 2023

Ujedinjeno Kraljevstvo biće domaćin Evrovizije 2023

Evropska radiodifuzna unija je objavila da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti domaćin 67. takmičenja za Pesmu Evrovizije, te da će i ukrajinski emiter NSTU (UA:PBC) imati udela u organizaciji. Naravno, predstavnik Ukrajine imaće i zagarantovano direktno mesto na finalnoj večeri.

Nakon odluke da Evrovizija 2023. ne može da se održi u Ukrajini iz bezbednosnih razloga, EBU je istražio niz opcija u vezi sa emiterom čiji je predstavnik odneo pobedu na poslednjoj Evroviziji u Torinu. Rezultat diskusija je bio takav da je EBU pozvao Bi-Bi-Si (BBC) da bude domaćin 67. takmičenja za Pesmu Evrovizije. I, naravno, čelnici uglednog britanskog emitera su prihvatili tu ponudu.

Izvršni producent evrovizijskih nadmetanja Martin Österdahl nije krio oduševljenje ovakvom odlukom:

Izuzetno smo zahvalni što je BBC prihvatio da organizuje takmičenje za Pesmu Evrovizije u Velikoj Britaniji 2023. godine. BBC je u četiri prethodna navrata preuzeo dužnost domaćina za druge države pobednice. Nastavljajući ovu tradiciju solidarnosti, znamo da će takmičenje iduće godine pokazati kreativnost i veštinu jednog od najiskusnijih javnih emitera u Evropi, dok će tokom celog događaja biti proslavljeni i predstavljeni aktuelni pobednici Ukrajinci.

Na sve spomenuto je predsednik upravnog odbora UA:PBC Mikola Černoticki dodao:

Pesma Evrovizije 2023. neće biti održana u Ukrajini, već će biti održana u znak podrške Ukrajini. Zahvalni smo našim partnerima iz Bi-Bi-Sija što su pokazali solidarnost sa nama. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u nameri da ovom događaju dodamo ukrajinski duh i još jednom ujedinimo celu Evropu oko naših zajedničkih vrednosti mira, podrške, slavljenja različitosti i talenata.

Predstavnici ukrajinskog emitera UA:PBC (NSTU) sarađivaće sa Bi-Bi-Sijem na razvoju i implementaciji elemenata završnih majskih večeri koje će odnositi na odavanje počasti Ukrajini. Takođe, Ukrajinci imaće i zagarantovano direktno mesto na finalnoj večeri 67. takmičenja.

Generalni direktor Bi-Bi-Sija Tim Davie izneo je sledeće stanovište u vezi sa ovom odlukom:

Veliko je žaljenje što naše kolege i prijatelji u Ukrajini nisu u mogućnosti da budu domaćini Pesme Evrovizije 2023. Biti zamoljen za domaćina najvećeg i najsloženijeg muzičkog takmičenja na svetu velika je privilegija. Bi-Bi-Si je posvećen tome da ovaj događaj učini pravim odrazom ukrajinske kulture uz prikazivanje raznolikosti britanske muzike i kreativnosti. Bi-Bi-Si u ovom trenutku započeće sa procesom pronalaženja grada domaćina koji će sa nama organizovati jedno od najuzbudljivih događaja koje će doći u Ujedinjeno Kraljevstvo 2023.

Bi-Bi-Si je Pesmu Evrovizije organizovao više puta od bilo kog drugog emitera, kao domaćini takmičenje su organizovali u Londonu 1960, 1963, 1968. i 1977. godine, Edinburgu 1972, Brajtonu 1974, Harogejtu 1982. i Birmingemu 1998.

Potraga za gradom domaćinom krenuće sledeće nedelje i biće izabran u narednim mesecima nakon procesa nadmetanja. Datumi održavanja Evrovizije 2023. biće naknadno otkriveni. Takođe, u toku nekih od narednih meseca biće otkriven i logo takmičenja koji će biti osmišljen da odrazi jedinstvenu postavku takmičenja sledeće godine, kao i saradnju između zemlje domaćina i ovogodišnjih pobednika.