ESC Potpourri Stars — 6 8 2022
ESC-potpourri

Britanci organizuju dvokružno nadmetanje za odabir domaćina. Šveđani odlučuju 11. marta

U novom pregledu vesti u centru pažnje nalaze se domaćini 67. takmičenja Britanci, Šveđani i Kiprani. Mesto je našla i jedna memorijalna vest iz Nemačke.

🇬🇧 Bi-Bi-Si će domaćina Evrovizije 2023. odrediti kroz dva kruga nadmetanja

Bi-Bi-Si je objavio proceduru putem koje će biti izabran grad domaćin Pesme Evrovizije 2023. Proces će se odvijati u dva kruga. U prvom krugu biće obavljen razgovor sa predstavnicima gradova koji budu ušli u uži izbor. Konačnu odluku o gradu domaćinu doneće Bi-Bi-Si i Evropska radiodifuzna unija i biće zasnovana na kapacitetu i sposobnosti grada ili regiona za ispunjenjem zahteva nadležnih strana, kao i dostupnosti resursa i opšteg iskustva u organizovanju tako velikog i složenog događaja poput Pesme Evrovizije. U ovom slučaju je moguća i konsultacija sa britanskom vladom, ali konačnu odluku na tu temu donose Bi-Bi-Si i EBU. Odluka o gradu domaćinu biće doneta ove jeseni.

🇨🇾 Potpuno interni izbor za Kiprane i 2023

Kiparski emiter CyBC i diskografska kuća Panik Records produžili su ugovor o saradnji na realizaciji izbora za kiparskog evrovizijskog predstavnika na još dve sezone. Po tom ugovoru je predviđeno da 2023. pesma i izvođač još jednom budu određeni interno, dok će 2024. predstavnik biti određen putem muzičkog šoua za mlade talente. Pošto je sada fokus ka narednom takmičenju u Britaniji, OGAE Grčka je izvestila da će ovaj put CyBC gledati da idealan predstavnik bude rodom Kipranin.

Uspešna saradnja Panik Recordsa i kiparskog emitera CyBC započeta je 2018. sa Eleni Foureirom. Svi izvođači koji su bili određeni da pevaju za Kipar od tada pa do danas, izuzev 2019, bili su odabrani iz redova ekskluzivaca kuće Panik Records.

🇸🇪 Šveđani odlučuju 11. marta

Objavljeni su datumi održavanja Melodifestivalena 2023, kao i gradovi domaćini svake od šest večeri najspektakularnijeg nacionalnog izbora za Evroviziju:

  • Kvalifikacije 1 — Geteborg (4. februar)
  • Kvalifikacije 2 — Linćeping (11. februar)
  • Kvalifikacije 3 — Lidćeping (18. februar)
  • Kvalifikacije 4 — Malme (25. februar)
  • Polufinale — Ernšeldsvik (4. mart)
  • Finale — Stokholm (11. mart)

Navedeni gradovi su bili predviđeni i za domaćine prethodnog Melodifestivalena pre nego što je zbog naleta Omikron soja Korone otkazana predviđena karavanska turneja. Zbog toga se Melodifestivalen 2022 organizovao u Stokholmu između arena „Avicii“ i „Friends“ pred ograničenim brojem gledalaca.

🇩🇪 Preminula Margot Eskens, nemačka predstavnica iz 1966

Nemačka evrovizijska predstavnica iz 1966. Margot Eskens, jedna od popularnih nemačkih izvođača iz 50-ih i 60-ih godina 20. veka, umrla je 4. avgusta u 85. godini života nakon devet godina duge borbe sa demencijom, koja je uzrokovala tome da se povuče iz javnosti i preseli u starački dom, u kom je provela svoje poslednje dane.

Margot je rođena 1936. godine. Pevačku karijeru je započela 1954. pobedom na takmičenju talenata koju je organizovala diskografska kuća Polydor Records. Krajem 50-ih je sa svojim prvim velikim hitom Cindy on Cindy provela dugih 25 nedelja na listi 10 najslušanijih singlova u Nemačkoj.

Kada je Heidi Brühl bila selektovana da peva za Nemačku 1963. s numerom Marcel, Margot je bila određena kao zamena u slučaju da se Heidi razboli. No, Heidi je tada otputovala živa i zdrava, a Margot je na Evroviziju najzad otišla 1966. u Luksemburg, kada je s numerom Die Zeiger der Uhr zauzela 10. mesto u konkurenciji od 18 takmičara. Posle Evrovizije je postala popularno ime u nemačkoj filmskoj i muzičkoj industriji sve do 2013, kada je obolela od demencije.