JESC Potpourri Stars — 6 8 2022
ESC-potpourri

DPE 2022 | U Jerevanu bez Nemačke i Australije. Španci poziv za audiciju otvaraju 16. avgusta

Dosta toga se izdešavalo u vezi sa pripremama za dečju Evroviziju u Jerevanu. U centru pažnje nalaze se Španci, Ukrajinci, Nemci, Australijanci i Azerbejdžanci.

Kakvi su se događaji zbili u navedenim državama prilikom priprema za decembarsku završnicu, saznajte u narednim redovima.

🇪🇸 Španci javni poziv za audiciju otvaraju 16. avgusta

Španski emiter RTVE i ove godine će svog juniorskog evrovizijskog predstavnika odrediti internim putem, samo što je razlika u odnosu na prethodne tri godine u tome što će izvođač biti odabran putem javne audicije. U periodu od 16. avgusta u 12 časova, pa sve do 15. septembra u 23 sata i 59 minuta, zainteresovana deca za učešće na audiciji, rođena pre 11. decembra 2013. i posle 12. decembra 2007. godine, putem onlajn-formulara na sajtu RTVE.es imaće zadatak da pošalju dva izvođenja tuđih pesama: jednu pesmu po svom izboru na instrumentalnoj osnovi i druga pesma mora da bude jedna od onih koje su ranije predstavljale Španiju na centralnim evrovizijskim nadmetanjima; tu drugu ne mora da izvede samo na matricu, već može i u akapela izvođenju. Svi prijavljeni kandidati moraju naznačiti da su roditelji ili staratelji saglasni sa tim da dete ode u Jerevan, dok u slučaju prijavljene grupe 50% članova moraju biti državljani Španije ili prebivalište u toj državi.

Nakon 15. septembra, određen broj dece biće pozvano na kasting koji će u Madridu biti održan krajem istog meseca. Komisija će imati zadatak da odredi predstavnika u roku od 10 dana nakon završetka kastinga.

Treba napomenuti da će se paralelno raditi i na odabiru idealne takmičarske pesme za izabranog predstavnika, kao i da ove godine predstavnik ne mora biti solista, već može biti i grupa do propisanih šest članova.

🇦🇺 🇩🇪 🇦🇿 Treća godina zaredom bez Australije. Nemci preskaču takmičenje zbog putnih restrikcija. Azerbejdžanci tek treba da donesu odluku o putu za Jermeniju

I treće takmičenje zaredom proći će bez Australijanaca. Prvi javni emiter SBS, koji je bio odgovoran za prva dva australijska pojavljivanja u juniorskoj konkurenciji 2015. i 2016, u zvaničnom saopštenju je naveo da SBS uvek teži da pronađe načine da zabavi publiku i poboljša njeno iskustvo u praćenju Evrovizije. Međutim, dečja Evrovizija im se ove godine ne nalazi u planovima. Takođe, mogućnost o povratku odbacio je i drugi australijski emiter ABC, koji je bio odgovoran za zadnja tri učešća Australije između 2017. i 2019. godine.

Nemački kanal za decu i porodicu KiKA objavio je u zvaničnom saopštenju da se povlači sa ovogodišnje dečje Evrovizije zbog upozorenja o putovanju koje je nemačko ministarstvo spoljnih poslova izdalo Jermeniji. No, uprkos neučestvovanju, kanal KiKA i ove godine će prenositi takmičenje za Dečju pesmu Evrovizije.

Azerbejdžanski emiter İctimai tek treba da donese odluku o učešću na dečjoj Evroviziji u Jerevanu. U intervjuu za portal modern.az, PR navedenog azerbejdžanskog emitera izjavila je da će odluka o učešću na 20. dečjoj Evroviziji biti doneta u blagovremenom roku. Postoji mnogo spekulacija o tome hoće li Azerbejdžan putovati u susednu Jermeniju jer posredi su loši društveno-politički odnosi između te dve države; iz tih razloga Jermenija se nije takmičila na Evroviziji 2012. održanoj u Azerbejdžanu.

🇺🇦 Ukrajinci i ove godine predstavnika biraju putem televizijskog finala

Ukrajinski emiter NSTU objavio je da će novi juniorski evrovizijski predstavnik biti i ove godine delegiran putem televizijskog finala koje će biti održano tokom septembra. Konkurs za zainteresovanu decu uzrasta između 9 i 14 godina otvoren je 3. avgusta i biće zatvoren 23. avgusta.