ESC 2023 — United Kingdom
Evrovizija 2023

Sedam gradova ostalo u trci za domaćina Evrovizije 2023

Bi-Bi-Si i Evropska radiodifuzna unija objavili su da je u trci za domaćina Evrovizije 2023. ostalo sedam gradova. Konačna odluka o gradu domaćinu pada tokom jeseni.

U trci za domaćina Evrovizije 2023. ostali su: Birmingem, Glazgov, Lids, Liverpul, Mančester, Njukasl i Šefild. Odluka je objavljena 12. avgusta tokom jutarnjih časova u radijskoj emisiji „Zoe Ball Breakfast Show“ na BBC Radiju 2. Gost u toj emisiji bio je i supervizor evrovizijskih nadmetanja Martin Österdahl, koji je trku za grad-domaćina 67. takmičenja proglasio dobrom. Njemu se kao gost pridružio i poznati radijski di-džej i evrovizijski fan Scott Mills, koji je objasnio već sto puta odluku da Ujedinjeno Kraljevstvo organizuje takmičenje u ime Ukrajine i aktuelnih evrovizijskih pobednika, članova sastava „Kalush Orchestra“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ESC Serbia | Evrovizija.rs (@evrovizija)

Sedam finalnih lokacija biće istraženo u narednom periodu i BBC će pozvati predstavnike tih gradova kako bi pokazali najbolje od onog što mogu da ponude. Ukupno 20 gradova je izrazilo interes za Evrovizijom 2023, od toga je sedam njih ušlo u finalni izbor. Konačna odluka o domaćinu biće doneta tokom jeseni. Ulaznice će u prodaju biti puštene čim se proglasi grad domaćin. Dvadeset gradova kandidata došlo je iz sve četiri teritorije Ujedinjenog Kraljevstva: Engleske, Severne Irske, Škotske i Velsa. Svi kandidati su demonstrirali kako bi odražavali ukrajinsku kulturu, muziku i zajednicu i kako bi obeležili činjenicu da je Ukrajina pobednik ovogodišnje Pesme Evrovizije.

Sedam gradova spomenutih na početku teksta ušlo je u finalni izbor na osnovu sposobnosti da ispune set minimalnih zahteva koji pokazuju da imaju kapacitet, iskustvo i sposobnost da budu domaćini ovako obimnog i složenog takmičenja. S obzirom na kratak vremenski rok koji je na raspolaganju do održavanja događaja, proces selekcije u velikoj meri oslanjao se na prethodna iskustva u organizaciji velikih međunarodnih događaja, kao i mogućnosti da se demonstrira akreditiv u organizovanju proslave savremene muzike.

Potencijalni gradovi domaćini koji su ušli u uži izbor sada će imati zadatak da detaljnije izlože svoju ponudu. Odluku o gradu koji bude ispunio sve zahteve doneće EBU u saradnji sa Bi-Bi-Sijem. Odluka će biti obrazložena tokom jeseni. Konačna odluka o gradu domaćinu biće određena na osnovu toga koji grad ili region ima najviše bodova prema dogovorenim Bi-Bi-Sijevim kriterijumima za ocenjivanje. U neki od njih ubrajaju se:

  • posedovanje odgovarajućeg mesta i dovoljne količine prostora da ispuni zahteve takmičenja za Pesmu Evrovizije;
  • posvećenost koju grad ili region može preuzeti za domaćinstvo događaja, što uključuje finansijsku doprinos;
  • snaga kulturne ponude koja uključuje lokalne i regionalne aktivnosti van ekrana, kao i povezivanje ukrajinske muzike i kulture;
  • usklađivanje sa strateškim prioritetima Bi-Bi-Sija kao javnog servisa poput pružanja vrednosti za svu publiku i podrške kreativnoj ekonomiji u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Direktorka Bi-Bi-Sija za nekriptovani sadržaj Kate Phillips izjavila je:

Želeli bismo da se zahvalimo svim gradovima i regionima koji su podneli ponude za domaćina naredne Pesme Evrovizije. Imamo sedam fantastičnih gradova koje vodimo u sledeće kolo. Čestitamo Birmingemu, Glazgovu, Lidsu, Liverpulu, Mančesteru, Njukaslu i Šefildu — uzbudljivo je videti toliki broj ponuda iz celog Ujedinjenog Kraljevstva. Posvećeni smo pružanju zaista jedinstvenog takmičenja za pesmu koje slavi divnu Ukrajinu i šampione britanske muzike i kreativnosti u svoj njenoj raznolikosti.

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.