ESC Potpourri - 26 8 2022
ESC-potpourri

Pravilo sa korišćenjem unapred snimljenih pratećih vokala važiće i 2023

Najvažnija vest koja je obeležila prethodni period jeste produžetak korišćenja pravila o upotrebi unapred snimljenih pratećih vokala na majskim završnicama.

Pored ove informacije, mesto u novom „potpuriju“ našle su i zanimljivosti iz Holandije, Australije, dalekih Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, kao i jedna memorijalna vest iz Grčke.

Vredi napomenuti da su Švajcarci u potragu za idealnom evrovizijskom pesmom krenuli 25. avgusta, a Šveđani dan kasnije. Švajcarci će prijave za interni izbor primati do 8. septembra, a Šveđani će konkurs za Melodifestivalen 2023 zatvoriti 16. septembra.

🇪🇺 🇬🇧 Primena unapred snimljenih pratećih vokala važiće i 2023.

Na oficijelnom sajtu Pesme Evrovizije objavljen je zvanični pravilnik 67. takmičenja po kom će i treći put zaredom važiti pravilo o upotrebi unapred snimljenih pratećih vokala. Navedeno pravilo prvi put je bilo testirano 2021. kao način da se u to vreme delegacije izbore sa pandemijom kovida-19, te su se te godine na taj korak odlučili islandska, makedonska i slovenačka delegacija, koje su u toj formi upotrebile unapred snimljene horske deonice.

🇳🇱 Objavljene informacije o članovima selekcione komisije koja će donositi odluku o holandskoj pesmi i predstavniku

Holandski emiter AVROTROS će svog evrovizijskog predstavnika za 2023. ponovo odrediti interno. Kao što je uobičajeno od 2014, odluku o idealnom izvođaču i pesmi donosiće šestočlani profesionalni komitet. Tim povodom objavljeni su i članovi ovog šestočlanog odgovornog tela — umesto Coena Swijnenberga i Joycea Hoedelmansa, koji su njegovi članovi bili tokom prethodne tri sezone, u selekcionoj komisiji ovog puta će sedeti di-džej i muzički kritičar Carolien Borgers, kao i evrovizijski fan Hila Noorzai. Ostali članovi žirija su nepromenjeni, a u pitanju su sledeći eminentni ljudi:

  • Eric van Stade, generalni direktor holandskog emitera AVROTROS;
  • Cornald Maas, holandski evrovizijski komentator;
  • Jan Smit, holandski evrovizijski komentator i TV lice;
  • Sander Lantinga, radijski di-džej.

Tim povodom je spomenuti generalni direktor emitera AVROTROS Eric van Stade dao sledeću izjavu:

Da mladi i talentovani umetnici imaju jednake šanse da budu izabrani kao što je to slučaj sa afirmisanim imenom, evidentno je iz liste umetnika koji su poslednjih godina zastupali Holandiju na najvećoj evropskoj muzičkoj sceni. Komisija odlučuje na osnovu najbolje i najpogodnije pesme i srećan sam što nas Carolien i Hila podržavaju u ovom izboru.

O potrazi za idealnom pesmom koja će predstavljati Holandiju u Britaniji rekao je:

Pesma mora da odiše savremenim, ali autentičnim zvukom. Od idealnog holandskog predstavnika traži se da može i želi da predstavi ličnu pesmu na pretpoznatljiv način, u bilo kom žanru. Po mogućstvu se traži da predstavi i ličnu priču.

Konkurs za potragu idealne holandske pesme biće zatvoren 31. avgusta. Autori i izvođači svoje prijave treba da šalju na mejl adresu: songfestival@avrotros.nl.

🇦🇺 Australijanci misle na budućnost

Australijanci će pravo učešča na Pesmi Evrovizije imati do 2023, shodno dogovoru koji je postignut 2019. između javnih emitera SBS i ABC sa Evropskom radiodifuznom unijom, ali uprave ta dva emitera već misle na budućnost. S obzirom da je za seniorsku Evroviziju najviše bio odgovoran SBS, uprava ovog navedenog emitera odlučila je da se vrati u sistem Azijsko-pacifičke radiodifuzne unije, te će samim tim imati pravo da šalje svog predstavnika na takmičenju ABU TV Song Contest. SBS je za odabir australijskog predstavnika na ABU TV Song Contest bio odgovoran između 2012. i 2014, dok je od 2014. do 2019. tu ulogu obavljao drugi emiter ABC. Jedan od izvođača koji je išao na ABU TV Song Contest između 2012. i 2014. bila je kasnija evrovizijska vicešampionka iz 2016. Dami Im. Od 2014. do 2019. nadležnost nad odabirom predstavnika i emitovanjem takmičenja obavljao je drugi emiter ABC.

Za sada se iz emitera SBS i ABC nisu oglašavali po pitanju povratka na ABU TV Song Contest, koji će 2022. prvi put nakon tri godine biti održan u fizičkoj formi 27. novembra u indijskom gradu Nju Delhiju. Prethodna dva takmičenja iz 2020. i 2021. bila su zasnovana na nadmetanju unapred snimljenih nastupa zbog pandemije kovida-19.

🇸🇪 🇺🇸 🇨🇦 Christer Björkman o budućnosti American Song Contesta i kanadskoj franšizi

Govoreći za švedski tabloidni dnevni list Aftonbladet, Christer Björkman izneo je detalje o tome dokle se odmaklo u vezi sa pripremama za kanadsku varijantu takmičenja za Pesmu Evrovizije, kao i o tome da li će se realizovati druga sezona American Song Contesta, bez obzira na njegov skroman uspeh. Za takmičenje Eurovision Canada izjavio je da su pregovori o detaljima takmičenja pri kraju, te da će biti objavljeni do kraja ove godine.

Za drugu sezonu American Song Contesta rekao je da su pregovori o njenoj realizaciji u toku, što će zavisiti od finansijskih potreba koje na raspolaganju bude imao emiter NBC. Prvo izdanje American Song Contesta imalo je poteškoće po pitanju gledanosti tokom trajanja prve sezone; prvu epizodu pratilo je 2,9 miliona gledalaca, dok je do finala interes gledalaca opao na 2,4 miliona ljudi.

🇬🇷 Preminuo Robert Williams, jedan od članova grčkog evrovizijskog tima iz 1977

Jedan od članova kvarteta pevača koji je zastupao Grčku na Evroviziji 1977, Robert Williams, preminuo je u 72. godini života nakon borbe sa rakom. Robert Williams rođen je 4. septembra 1949. Početkom sedamdesetih bio je glavni vokal i gitarista u rok sastavu „Poll“, prvi solo album izdao je 1974, da bi 1976. postao pretpoznatljiv po hitu Mila mou.

Godine 1977. zastupao je Grčku na Pesmi Evrovizije u Londonu zajedno sa Pashalisom Arvanitidisom, Mariannom Toli i Bessy Argyraki. Njih četvoro su učešće s numerom Mathima solfege završili na visokom 5. mestu u konkurenciji od 18 učesnika, što će ostati najbolji plasman Grka na Evroviziji do 2001. godine.

Godine 1991. Robert Williams dao je doprinos TV seriji „I lampsi“, za koju je napisao muziku i tekstove za nekoliko pesama izvedenih u njoj. U intervjuu iz 2013. priznao je da je bio član tamošnjeg organa za zaštitu izvođačkih prava. Napisao je i himnu političke stranke „Nova demokratija“.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.