Aktuelno Balkan, Balkan! Evrovizija 2023 Srbija

Srbija traži pesmu za Evroviziju 2023

Radio-televizija Srbije raspisala je javni konkurs za izbor pesme koja će predstavljati Srbiju na 67. takmičenju za Pesmu Evrovizije, koja će se održati u Ujedinjenom Kraljevstvu iduće godine. Rok za prijave je 15. novembar.

Nakon odličnog rezultata u Torinu na minulom Evrosongu (5. mesto) s numerom In corpore sano, te vrlo uspešnog i pozitivno ocenjenog nacionalnog takmičenja „Pesma za Evroviziju 22“, nacionalna TV kuća je ove sezone nešto ranije ušla u proces selekcije evrovizijske numere nego prošle; čitavih mesec dana ranije pozvala je autore i izvođače da se prijave na konkurs.

Kako se navodi u saopštenju, u cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva u oblasti popularne muzike, Radio-televizija Srbije organizuje izbor predstavnika Srbije za međunarodno takmičenje Pesma Evrovizije 2023, koje će biti održano u maju 2023. godine, u organizaciji Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Od ukupnog broja pristiglih prijava će komisija, sastavljena od RTS-ovih muzičkih urednika, izabrati za sada neutvrđen broj kompozicija koje će ući u uži izbor, rukovodeći se umetničkim kvalitetom. Ukoliko nijedna od njih ne bude ispunjavala zadate kriterijume, RTS će zadržati pravo samostalnog odabira kompozicije. Takođe, ukoliko zbog epidemijskih mera i preporuka koje budu na snazi, po odluci nadležnih organa Republike Srbije, Kriznog štaba, Gradskog štaba za vanredne situacije i slično, ne bude bilo moguće održavanje festivala, RTS će samostalno izabrati evrovizijsku numeru.

Izbor kompozicije koja će predstavljati Srbiju i RTS na Evrosongu 2023. obaviće stručni žiri sastavljen od eminentnih muzičkih i medijskih stvaralaca i publika na takmičenju, po evrovizijskom principu 50/50. Kompozicija koja bude imala najveći broj glasova po odluci stručnog žirija i publike biće predstavnik naše zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Postupak izbora kompozicije koji će predstavljati Srbiju na Evrosongu 2023. je definisan Pravilnikom, dok su uslovi za učešće navedeni u Konkursu.

Prijave za konkurs sa radovima se dostavljaju do 15. novembra tekuće godine na internet adresi rts.rs, gde je, kao i prošle godine, u okviru podsajta „Evrosong“ postavljen tab „Prijava za Evrosong“ sa pratećim formularom za prijavljivanje.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Bitno da RTS ima kontinuitet po pitanju ucesca, a ne kao sto je bilo nekoliko godina posle odsustva 2014, da bude strepnje u smislu hoce li Srbija ucestvovati ili ne…

  • Kom domacinu ce u Martu zrebom biti odredjen broj nastupa za Finale, United Kingdom ili Ukraini ?

  • RTS je očigledno požurio sa konkursom. Očekivao sam ga krajem, a ne početkom septembra. RTS će dobiti manje radova nego prošle godine zato što je ranije raspisao konkurs. Jeste da su konačno shvatili da ima elektronike za da mogu lakše da dobiju radove od kompozitora i izvođača, ali ne verujem da će dobiti više nego prošle godine. Ljudi su još praktično na odmoru i ne verujem da će kompozitori biti upoznani sa pozivom. RTS kao po običaju ponovo će produžiti konkurs zato što neće biti dovoljno radova. Finansijska ponuda neće privučiti jaka imena srpske estrade, a malo ko želi da učestvuje posle pobede ˶političke lakrdije˝ na Evroviziji. U konkursu nema naziva takozvanog festivala, nadam se da su našli kreativni naziv ili vraćaju Beoviziju. Ako je Beogradsko proleće, onda je to već nešto.