ESC Serbia In Memoriam — Kornelije Kovač
Foto: Rade Prelić za Tanjug
Aktuelno Zanimljivosti

Preminuo Kornelije Kovač

Legendarni jugoslovenski kompozitor i autor nekih od najvećih hitova na prostoru bivše Jugoslavije, Kornelije Kovač, preminuo je 13. septembra u 81. godini života.

Kornelije Kovač bio je srpski kompozitor, pijanista, aranžer i producent. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju, Pusti trotoari, napisao je kada je imao 14 godina — 1956. godine. Prvi javni nastup mladi Kovač je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama. Karijeru profesionalnog muzičara počinje 1961. godine kada formira svoju prvu grupu – „BKB“ u Sarajevu, koja postaje uvaženi džez trio tog vremena. Godine 1963. sa ovom grupom nastupa na YU džez festivalu na Bledu u Sloveniji.

Posle godina u kojima je vodio različite orkestre na prostoru BiH, Kornelije Kovač se pridružuje najpopularnijoj sarajevskoj pop grupi “Indeksi”. Sa njima nastupa na dva meseca dugoj turneji po Rusiji. Posle ovog velikog profesionalnog iskustva, 1968. godine kada se doselio u Beograd, Kornelije Kovač osniva jednu od najznačajnijih jugoslovenskih grupa svih vremena – “Korni grupu”. Nakon izdatih 14 singl ploča i jednog dugosvirajućeg studijskog albuma, objavljenog 1972. godine, grupa, predvođena Zlatkom Pejakovićem kao glavnim vokalom, 1974. odnela je pobedu na Opatijskom festivalu s numerom Moja generacija (Generacija ’42), i samim tim izborila odlazak na Pesmu Evrovizije, koja je te godine bila održana u britanskom gradu Brajtonu. U konkurenciji od 17 učesnika, „Korni grupa“ je učešće završila na 12. mestu. Posle Evrosonga objavili su album s pesmama na engleskom „Not an ordinary life“, koji je bio loše propraćen, i krajem 1974, grupa je prestala sa radom.

Nakon raspada „Korni grupe“, Kornelije je započeo uspešnu solističku karijeru u domenu pisanja i produciranja pesama za druge izvođače, kao i u pravljenju instrumentalne muzike kako za solistička izdanja, tako i za pozorišne predstave, filmove i TV serije. Godine 1980. se seli u Ujedinjeno Kraljevstvo, gde sarađuje na mnogim muzičkim projektima i sa zvezdama britanske pop i rok scene kao što su Barney Madsen, gitarista grupe „Vajt Snejk”, Hans Zimmer, Paul Jones, bivši pevač grupe „Manfred man” i dr. Kornelije Kovač piše muziku za pozorište, film i televiziju. Kao kompozitor pop i rok muzike izuzetno je uspešan. Njegove kompozicije objavljuju na brojnim LP pločama u nekadašnjoj Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Holandiji, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Grčkoj itd. Mnoge od njih su sa prefiksom „zlatna“ ili „platinasta“ ploča u Jugoslaviji.

U mnogim muzičkim projektima u Španiji od 1979. godine Kornelije Kovač se pojavljuje kao producent, kompozitor ili aranžer. Sarađuje sa mnogim TV stanicama u Španiji kao što su TELE 5 (muzički je producent Thalíe, zvezde Tele 5), Antena 3 (muzički direktor popularnog TV šoua “De tu, a tu”). Takođe, Kornelije Kovač provodi godinu dana kao klavijaturista popularnog španskog Caco Senante Salsa benda). Za C.E.A.R. izdaje humanitarni disk za pomoć deci u Bosni i Hercegovini za vreme rata 90-ih godina. U tu akciju uključuju se brojne javne ličnosti, među kojima i tadašnji predsednik Španije, Felipe González.

Po povratku u Jugoslaviju, okupio je stare i nove muzičke zvezde i u sopstvenom muzičkom studiju nastavlja sa aktivnim radom na mnogim muzičkim projektima. Jedan od tih projekata bio je i televizijska emisija „Zvučna viljuška“, emitovana na kanalima Radio-televizije Srbije 1996. godine, u kom su njegove pesme izvodila brojna poznata imena domaće muzičke scene poput Lepe Brene, Bisere Veletanlić, Filipa Žmahera, Željka Samardžića, njegovih starijih ćerki Aleksandre i Kristine Kovač (duet K2), rege sastava „Del Arno Bend“, Zorana Šandorova, Bebi Dol (jugoslovenska evrovizijska predstavnica iz 1991), Slađane Milošević, Maje Nikolić, rok sastava „Van Gogh“ i „Električni orgazam“. Neke od tih izvedbi novih kompozicija popularnog Bate bila su zabeležena na kompilacijskom izdanju „Moja generacija“, objavljena u izdanju PGP RTS 1996.

Batini najodaniji i najpoznatiji saradnici za koje je stvarao njihove najveće hitove bili su upravo Zdravko Čolić i Lepa Brena. Sarađivao je i sa Oliverom Katarinom, Biserom Veletanlić, Nedom Ukraden, Mikijem Jevremovićem, Mišom Markovićem, Vesnom Zmijanac, Borom Đorđevićem, Ksenijom Mijatović, Amirom Kazićem Leom, Mari Mari, Tanjom Banjanin, Željkom Samardžićem… Vredi spomenuti da je sa Lepom Brenom imao i jedan pokušaj da ode na Evroviziju kao autor davne 1983. godine, i to tako što je sa Marinom Tucaković za potrebe Jugovizije, održane u Novom Sadu, napisao pesmu Sitnije, cile, sitnije; navedena pesma, iako nije otišla na Evroviziju u Minhen, ipak je postala i ostala veliki hit.

Još jedan Batin najpoznatiji pokušaj da se domogne Evrovizije dogodio se 2011, kada je RTS angažovao njega i njegove starije ćerke Aleksandru i Kristinu da komponuju pesme za srpski izbor za Pesmu Evrovizije. Iako je pobedu odnela Kornelijeva srednja ćerka Kristina s numerom Čaroban u izvođenju Nine Radojičić, tata Kornelije je za Evroviziju pokušao da se izbori s numerom Ring ring ring u izvođenju lidera sastava „Vampiri“ Aleksandra Erakovića u vreme kada je vodio prelazni sastav „Breeze“.

Dok su bile aktuelne pripreme za nacionalni izbor „Pesma za Evropu — Diseldorf 2011“, Kornelije je dao intervju redakciji našeg sajta, koji možete pročitati na linku priloženom ispod:

EKSKLUZIVNO! Intervju Kornelija Bate Kovača!

Dobitnik je nagrade za životno delo „Darko Kraljić“ 2016, kao i istog priznanja na niškom „Evergreen festivalu“ 2021. Bili su organizovani i brojni koncerti posvećeni njegovom bogatom stvaralaštvu, najpoznatiji su oni održani u „Sava centru“ 1995. na predzadnjem izdanju festivala MESAM, kao i u velikoj sali beogradskog Narodnog pozorišta 2016, prilikom dobijanja spomenutog priznanja „Darko Kraljić“.

Iza sebe Kornelije je ostavio ćerke Aleksandru, Kristinu i Anju, kao i sina dobijenog u braku sa drugom suprugom Snežanom. Njegova prva supruga Spomenka preminula je 2005. godine.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs ovom prilikom izražava saučešće porodici i prijateljima Kornelija Kovača u ovom teškom trenutku.

Oznake

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.