ESC Potpourri Stars — 14 9 2022
Aktuelno ESC-potpourri

Danci i Estonci o putnicima za Britaniju odlučuju 11. februara

Novi „evrovizijski potpuri“, posvećen pripremama u vezi sa Evrovizijom 2023, u centar pažnje stavlja Estonce i Dance, dok ostatak prostora ispunjavaju Ukrajinci, Albanci i Grci.

🇪🇪 Estonci odlučuju 11. februara

Estonski emiter ERR je 13. septembra objavio konkurs za Eesti Laul 2023, kao i detalje o formatu nadmetanja. U odnosu na prethodnu godinu, u ovoj godini biće ukinuta četvrtfinalna nadmetanja i festival će se vratiti na format ustanovljen 2011. od kog se odstupilo samo prošle godine — finalnoj večeri, zakazanoj za 11. februar, prethodiće samo dva polufinala, koja su zakazana za 12. i 14. januar.

Konkurs za novo izdanje festivala Eesti Laul otvoren je 13. septembra, dok je krajnji rok za dostavu takmičarskih kompozicija 20. oktobar u 12 časova po našem vremenu. Pravo prijavljivanja imaju autori i izvođači koji i jesu i nisu državljani Estonije ili nemaju boravište u ovoj baltičkoj državi. Kompozitori i izvođači mogu da prijave najviše pet pesama. Oni koji prijave budu poslali do 17. oktobra, imaće zadatak da uplate i jedan od dva kotizaciona iznosa — 50 evra za pesmu na estonskom ili 100 evra za pesmu ispevanu na engleskom ili drugom stranom jeziku. Tokom zadnja tri dana trajanja konkursa, te dve kotizacione norme biće duplirane na 100, odn. 200 evra.

Za završno nadmetanje, baš kao u periodu između 2011. i 2018. godine, biće odabrano 20 pesama. Lista 20 učesnika, zajedno sa takmičarskim kompozicijama, biće objavljena početkom decembra.

🇩🇰 I Danci odlučuju 11. februara

Iste večeri kad i Estonci i Maltežani, svog novog evrovizijskog izaslanika odrediće i Danci. Veliko finale nacionalnog izbora Dansk Melodi Grand Prix 11. februara biće prvi put održano u Nestvedu, a lokacija održavanja biće arena „Næstved“, kapaciteta do 7000 mesta.

Konkurs za takmičarske kompozicije je otvoren 8. septembra. Pravo prijavljivanja imaju svi autori i izvođači, ali najmanje jedna osoba među kompozitorima, tekstopiscima i izvođačima mora da ima veze sa Danskom, bilo da rođen ili boravi u njoj, ili je zasnovao brak sa danskim državljaninom. Uslovi se oslanjaju na opšta evrovizijska pravila, s tim što pravo prijavljivanja imaju i izvođači sa prostora Farskih ostrva i Grenlanda.

Konkurs će biti zatvoren 28. oktobra u 12 časova. Za finalno nadmetanje treći put zaredom biće odabrano osam pesama.

🇺🇦 Na ukrajinskom Izboru 2023 biće izvedeno 10 pesama?

Ukrajinski portal Muzvar.ua došao je do detalja koji se odnose na organizaciju nacionalnog selekcionog festivala Izbor 2023. Na nacionalnom finalu navodno bi trebalo da bude izvedeno 10 pesama, dok organizatori planiraju da glasanje publike sprovedu putem aplikacije Diia, sa ciljem da ima što veći broj glasača na osnovu trenutnih uticaja sukoba na mobilnu mrežu u Ukrajini. Veliko finale biće održano tokom decembra u Kijevu, konkurs se zatvara 15. oktobra, dok se javni emiter UA:PBC povodom ovih glasina do sada nije oglašavao.

🇦🇱 Albanci vraćaju glas publike na 61. „Festivalu pesama“?

OGAE Albanija je objavila da nacionalni emiter RTSH navodno planira da uključi i televouting u sistem glasanja na nacionalnom izboru Festivali i Këngës ovog decembra. Poslednji put glas publike bio je korišćen 2016. godine, i tada su gledaoci imali 7,7% udela u proglašenju pobednika. Ono što za sada nije poznato jeste to da li će gledaoci u potpunosti donositi ključnu reč o pobedniku 61. izdanja ovog festivala ili će i žiri imati određen udeo. Za sada ovi navodi nisu ni potvrđeni ni negirani. Ranije je objavljeno da će umetnički direktori Festivali i Këngës 61 biti Arbana Osmani i Eduard Grishaj.

🇬🇷 Grci za sada primili oko 10 predloga za Evroviziju

Specijalizovani grčki portal Eurovision Fun došao je u posed insajderske informacije da je grčki emiter ERT do sada zaprimio 10 predloga za Pesmu Evrovizije 2023, što je potpuni napredak u odnosu na prethodnu godinu, kada na adresu navedenog grčkog javnog servisa u tom trenutku nije stigla nijedna prijava. Čelnici ERT nadaju se da će broj prijava do 9. oktobra premašiti onaj iz sezone 2021/2022.

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.