ESC Potpourri Stars — 20 9 2022
Aktuelno Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Hrvati otvorili konkurs. Poljaci odlučuju 26. februara

Nove informacije u vezi sa pripremama za 67. Evroviziju poslale su nam hrvatska i poljska delegacija. Šta se to novo dešava u tim dvema državama, saznajte u narednim redovima ovog pregleda vesti.

🇭🇷 Otvoren konkurs za festival Dora 2023

Hrvatska radio-televizija (HRT) otvorila je konkurs za selekcioni festival za Pesmu Evrovizije Dora 2023, koji će biti održan tokom februara u Opatiji. Konkurs je otvoren 20. septembra, dok je krajnji rok za dostavljanje prijava 20. novembar. Uslovi konkursa oslanjaju se na iste odredbe kakve važe od uspostavljanja ponovne tradicije organizovanja Dore 2019. godine, što uključuje i dozvolu inostranih autora da šalju pesme, kao i pravilo o jezičkoj slobodi. Takođe, i treću godinu zaredom važiće pravilo korišćenja unapred snimljenih pratećih vokala.

Na prve dve povratničke Dore 2019. i 2020. slušali smo 16 pesama, na poslednje dve broj učesnika bio je skraćen na 14. Za razliku od prethodna četiri izdanja, ove godine nije određen striktan broj pesama koji će biti selektovan za televizijsku završnicu iz razloga što je u zvaničnom pravilniku HRT-a naglašeno da za ovogodišnji festival može biti izabrano najmanje 14, a najviše 28 pesama, što će zavisiti od kvaliteta pristiglih kompozicija. Pored tih 14—28 kompozicija, biće izabrane i četiri rezervne, koje će poslužiti u slučaju da neko iz prvobitne liste učesnika odustane, kao što su rezerve bile uvrštene na glavnu listu učesnika nakon odustajanja nekolicine prvobitno predviđenih tokom prva dva povratnička izdanja Dore 2019. i 2020. godine.

S obzirom na otvoren broj minimalnog i maksimalnog broja učesnika koji može biti izabran, može se zaključiti da Hrvati razmišljaju da ponovo u sistem nadmetanja Dore ubace i polufinalna nadmetanja, kao što je to bio slučaj između 2003. i 2010. godine.

Od ponovnog uspostavljanja Dore, Hrvati su samo dva puta bili bliži ulasku u finale, i to sa Albinom i Mijom Dimšić na poslednje dve Evrovizije. U oba slučaja, Hrvati su učešće na Evroviziji završavali na 11. mestu u svojoj polufinalnoj grupi. Da li će im 2023. godina biti presudna godina povratka na finalno veče, saznaćemo već na britanskoj završnici u maju.

🇵🇱 Poljsko finale 26. februara

Televizija Poljska (TVP) odlučila je da svog aduta za 67. Pesmu Evrovizije izabere ponovo putem televizijskog takmičenja „Tu je srce Evrope! Tražimo hit za Evroviziju!“ (Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję). Konkurs za nove potencijalne poljske evrovizijske hitove otvoren je 19. septembra, dok je poslednji dan za predaju takmičarskih radova 15. januar. Zainteresovani autori i izvođači svoje radove treba da dostave putem mejl adrese eurowizja@tvp.pl. Za televizijsku završnicu, koja je na programu 26. februara, ponovo će biti izabrano najviše 10 pesama, koje će javnosti biti prezentovane 25. januara. U pravilniku TVP stoji i odredba da svih selektovanih 10 finalista do 5. februara treba da dostave i koncept o realizaciji propratnih scenskih nastupa za televizijsko finale.

Na televizijskom finalu 26. februara odluku o pobedniku donosiće glasovi stručnog žirija i televoutinga u odnosu 50/50 kroz dva kruga glasanja. U prvom krugu, žiri i gledaoci odabraće tri najbolje pesme; nakon završetka prvog kruga, rezultati će biti resetovani i potom će žiri i gledaoci ponovo dobiti priliku da glasaju za tri istaknute numere iz prvog kruga glasanja. U slučaju nerešenog rezultata tokom drugog kruga glasanja, za pobednika će biti proglašen izvođač koji je dobio najviše poverenja kod žirija.

Poslednji evrovizijski predstavnik Poljske Ochman uspeo je da vrati ovu državu u evrovizijsko finale nakon pet godina čekanja. S numerom River Ochman je učešće na finalnoj večeri u Torinu završio na 12. mestu, što je drugi uspešan rezultat Poljske u poslednjih šest godina, nakon 8. mesta Michała Szpaka u Stokholmu 2016.