ESC Potpourri Stars — 22 9 2022
Aktuelno ESC-potpourri

Letonci otvorili konkurs, a Belgijanci se oslanjaju na predloge diskografa

Krenule su pripreme za novu evrovizijsku sezonu, te samim tim svaki dan stiže sve više i više novih informacija u vezi sa načinom na koji će biti odabrani putnici za Britaniju. Ovog puta vesti nam stižu iz Letonije, Belgije i San Marina.

🇱🇻 Letonci otvorili konkurs za Supernovu 2023

Letonski emiter LTV odlučio je da svog narednog evrovizijskog aduta i ovog puta izabere putem festivala Supernova, ustanovljenog 2015. godine. Konkurs za nove takmičarske kompozicije otvoren je 22. septembra, i emiter LTV će prijave primati do 1. decembra. Lista selektovanih učesnika biće objavljena tokom januara, dok će velika završnica biti održana tokom februara. Nakon objave liste učesnika biće poznato i više detalja o formatu nadmetanja.

🇧🇪 Bez organizacije javnog konkursa u Belgiji

Belgijski emiter VRT još ranije je objavio da će svog predstavnika za 2023. odrediti putem festivala Eurosong, koji će biti održan prvi put nakon 2016. godine. Festival bi trebalo da ima pet do sedam takmičarskih večeri, koje će se odvijati u nedeljnom ritmu, ali je emiter VRT odlučio da ne organizuje javni konkurs za odabr pesama, već da sarađuje sa diskografskim kućama po pitanju nalaska potencijalnih evrovizijskih hitova. Muzički urednik VRT Gerrit Kerremans je ovu odluku obrazložio rečima da se sa pripremama za selekcioni festival krenulo kasno u odnosu na ostale selekcije, pa su se zato odlučili na konsultacije sa diskografima u nameri da nađu dostupne kandidate za nadmetanje.

🇸🇲 Stigle prijave iz 17 država

Nacionalni emiter San Marina SMRTV objavio je da su za nacionalni izbor Una voce per San Marino za sada stigle prijave iz sledećih 17 država: Australije, Austrije, Finske, Francuske, Nemačke, Italije, Luksemburga, Malte, Poljske, Rusije, Belorusije, San Marina, Španije, Švajcarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, i, naravno, iz Srbije. Izvođači svoje prijave mogu da pošalju do 20. januara.