Dečja Evrovizija 2022

DPE 2022 | Lissandro je šesti predstavnik Francuske

Trinaesti poznati učesnik dečje Evrovizije u Jerevanu je Francuz Lissandro (srp. Lisandro), koji će izvesti numeru Oh Maman! (srp. O, mama). Lissandrova pesma je sedma poznata iz ovogodišnje takmičarske konkurencije, kao i šesta koja je prezentovana javnosti.

Javni emiter Francuske France Télévisions i petu godinu zaredom odlučio je da ostane veran internom mehanizmu odabira idealne pesme i izvođača za dečji Evrosong. Ovo je Francuzima šesto učešće na dečjoj Evroviziji, a peto uzastopno. Predstavnik i takmičarska pesma istovremeno su bili prezentovani 28. oktobra. Izbor je pao na 13-godišnjeg dečaka Lissandra, rođenog u gradu Tedinu pokraj reke Mozel u istočnom delu Francuske. Afirmaciju je stekao učešćem u francuskoj verziji šoua The Voice Kids 2020. godine, iz kojeg su potekli i četiri prethodna francuska juniorska evrovizijska predstavnika. Lissandro je u tom šouu stigao do finala. Jedan od konkurenata u navedenoj sedmoj sezoni francuskog The Voice Kidsa te 2020. bio mu je i trećeplasirani sa prošlogodišnje dečje Evrovizije, Enzo, te će Lissandru mnogo značiti Enzoovi saveti na temu podnošenja Evrovizije kao takmičenja. Pored toga što peva, Lissandro učestvuje u francuskom javnom životu i kao glasovni glumac.

Na dečji Evrosong Lissandro će ići sa pesmom Oh maman!, na kojoj je kao jedan od autora potpisana i vicešampionka Evrovizije 2021. Barbara Pravi, koja je učestvovala i u realizaciji francuskih juniorskih evrovizijskih pesama iz 2019. i 2020. Svoje učešće na dečjoj Evroviziji prokomentarisao je sledećim rečima:

Veoma sam ponosan i počastvovan što predstavljam Francusku sa svojom pesmom iz sfere istovremenog uticaja pop i rok fazona, kakve sam oduvek voleo da slušam. Kakav je to ponos biti deo divne evrovizijske porodice! Daću sve od sebe da boje Francuske zablistaju!

Oduševljenje Lissandrom nije krila ni šefica francuske delegacije, Alexandra Redde-Amiel:

Srećni smo možemo da poželimo dobrodošlicu Lissandru u veliku porodicu dečje Evrovizije. Srećni smo što će ovaj mlad umetnik pun talenata predstavljati Francusku u Jermeniji.

Francuzi su na dečjoj Evroviziji prvi put učestvovali 2004. u Lilehameru, kada je Thomas Pontier učešće završio na šestom mestu u konkurenciji od 18 učesnika. Posle toga napravili su podugačku pauzu do Minska 2018, i od tada su Francuzi redovni na sceni dečje Evrovizije. Na poslednja četiri učešća, Francuzi su učešće uvek završavali među pet najbolje plasiranih. Najveći uspeh bila im je Valentinina pobeda u Poljskoj 2020. godine. Od Lisandra se očekuje da nastavi ovaj uspešan niz, započet 2018. godine.

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Pa eto, tako ja mislim. Nije mi gušt slušati decu, kao se kreveljaju bezveze. Da je taj festival bitan, učestvovalo bi više država, gledanost bi bila bolja i pre bi ga uveli. Deca neka pevaju, sviraju i komponuju tamo gde je mesto. U školi. Ta “manifestacija” nije za neki novi Wunderkind. No, moraju Leontina i Graja da zarade neki Dinar, razumem.

  A argument, da ima još goreg sadržaja na tv me ne ubeđuje u pravo egzistencije ove gluposti. RTS ne ulaže u raznorazne Zadruge, Farme … . Ne mešajte babe i žabe iliti kruške i jabuke.

  Pesma Evrovizije je uvek bila kič, kemp, treš šund i garbič u velikoj meri. Meka LGBT populacije. Štikle, perike, šljokice, reflektori … bilo je i politike u svako doba. Pesama, pevača, stejdžinga … je bilo dobrih i loših, kao i svugde. Ali nemam nameru svake godine da pišem isti sadržaj. Kome se ne dopada – daljinski. Tako ja postupim, kada ide Dečja.

  ABBA je bila nepoznata pop grupa, kada je nastupala na Pesmi Evrovizije. Pesma Evrovizije je stvorila ABBA, Celine Dion, Logan … . Ko su oni bili pre Pesme Evrovizije? Niko i ništa.

  Pesma Evrovizije je pre bila gala ivent. Sada je to moderan pop festival. Orkestar nema šta da traži na Pesmi Evrovizije. Oni su uništili Bandido, I Anixi … i mnoge druge pesme. A kome bi oni danas svirali? Uz pesme, koje su urađene na računaru?

  Pesme sada nisu lošije ili bolje nego pre. Štaviše, pesme zadnjih godina su dobre, što se vidi i po top listama, potražnji. Krizne godine su bile u osamdesetim i devedesetim. Pristup je drugačiji. Pre su se ponašali, kao da nisu “jeli leba” (kod nas još uvek > Beogradsko Proleće), što bi rekao naš narod. Danas je opušteno, ima šale, cerekanja, kao što i treba da bude na takvoj manifestaciji.

  Dakle … prazne priče.

 • Meni ne bi “smetalo” naše učestvovanje na DE da RTS ide tamo sa ciljem visokog plasmana…
  Činjenica je da iz godine u godinu idemo da budemo +1 na spisku (2020. nakon povlačenja Jermenije, teško da bi takmičenje moglo održalo da smo se mi povukli ili Nemačka nije debitovala)..
  Mi kao da nemamo autore koji će da urade jednu dečiju pesmu koja je u skladu sa trenutnom erom dečije evrovizije već kao da se vade pesme iz fioke 2005/2006. godine..
  Dakle podržavam učestvovanje na DE samo ako se smisleno ide..
  Pored toga,takmičenje je izgubilo smisao kad su dozvolili da se,izmedju ostalog,glasa za svoju zemlju i time manipuliše i strategira

 • @Jeca

  Slažem se zaista. Za šta se sve daje novac i koliko država potkrada,ali čak i otvoreno krade svoje građane,ovo je zaista ništa,ne shvatam čemu takav stav da su deca i dečiji festival nebitan,kao što postoje u svim sportovima juniorska prvenstva,jer logično neko ko ima 14 godina ili 17 godina treba da se razvija,trenira,takmiči pa i zaradjuje kroz sport i ne bude potcenjen,jer je “mali”,tako i mladi ljudi i klinci treba da pevaju,sviraju instrumente,komponuju,pišu tekstove i svestrani su i to treba ceniti zaista.
  Što se muzike tiče,iskren da budem i evrovizija kao festival se iz godine u godinu pretvara ne samo u politički obračun i festival lakih nota,već kiš i šund sve više,pa i nije mnogo bolji od tih nekih repera ili trepera.
  Setimo se da su na pesmi evrovzije nekada nastupali kako i doliči pop festivalu,jer realno ovaj festival koliko god ja vise voleo druge zanrove zaista u tradiciji i jeste mahom festival zabavne muzike izvodjaci poput Abee,Džoni Logana,Celine Dion,Zdravka Čolića itd i setimo se tih numera i njihovog kvaliteta,plus izvedenih uz orkestar,a setimo se poslednjih godina kakvi uzasi od pesama ucestvuju i cak zavrsavaju u vrhu plasmana a cak i pobedjuju(ove godine je horor od pesme,vokala i glasa i najveći šund i kič čak i pobedio),takodje i 2018.godine horooor..
  Tako da očigledno Evropljani imaju sve lošiji ukus,ali što je meni još veće iznenadjenje užasan ukus sve više ima i “stručni žiri”,prosto neshvatljivo mi je da neko ko sebe zove recimo operskim pevačem,kompozitorom recimo džez ili bluz muzike može dati čak i jedan poen nekim pesama a ne 12 poena..to je suludoo poverovati zaista..

 • @ Evropljanin
  Kada troše pare na rijalitije, svetsko prvenstvo u fudbalu i sl. zašto ne bi i ovde, kada je već manja suma od nekih gluposti za koje daju mnogo više.
  Neko je spominjao dečiji festival kod nas, nemamo mi dece za nešto takvo, jer ta deca u većini slučajeva slušaju teško smeće koje nazivaju pokušaj repa…

 • Dečja Pesma Evrovizije me ne interesuje niti najmanje, i smatram da je učešće na istoj bacanje novaca. Nikada nisam odgledao niti jedno jedino izdanje. Bilo mi je muka, kada sam kliknuo na pojedine pesme, prošlih godina.

  Bio bih srećan čovek, kada bi se RTS konačno povukao sa ovog nepotrebnog festivala i novac usmerio tamo, gde mu je i mesto – ka Pesmi Evrovizije. Ne “seniorskoj”, kao što su neki izmislili u zadnje vreme, jer tako nešto ne postoj. Pesma Evrovizije, je jedna jedina, koja i treba da bude jedna jedina, umesto da se izmišljaju fantazije ala Dečja, Američka, Kanadska, Azijska, Tunguzijska … . Valja nadati se, da će sve te fantazije doživeti sudbinu onog šoua gde se tancalo.

 • @RSSA Ako može u Holandiji da bude Junior Songfestival,što ne bi i ovde kod nas takav festival!

 • Preslušao sam 6 dosada izabranih numera i neki moj top 6 za sada izgleda ovako:
  1.Holandija
  2.Francuska
  3.Poljska
  4.Albanija
  5.Malta
  6.Ukrajina.

  Holandija i Francuska su definitivno zemlje za najvisi plasman ove godine i ako ne bude neka bolja pesma definitivno neka od tih pesama pobedjuje,Poljska i Albanija su fine i korektne ali im fali rekao bih dosta toga da bi bile zapazenije i mogle ostvariti neki znacajan plasman.
  Malta je prosek na prvo slusanje i ispod proseka tralala pesmica,dok Ukrajina mi zaista nije izazvala ni najmanju paznju.
  Nadam se da cemo uskoro cuti i srpsku pesmu,imam iskreno dobar neki predosecaj i ocekivanja od Srbije posle duzeg vremena na ovom takmicenju i nadam se da se necu razocarati.
  Smatram da bi bilo lepo da konacno i ovde zabelezimo uspeh pa i sto da ne u Beograd dovedemo Evropu opet,ali sada za deciju evrovziju,tako bi se ne samo nasa zemlja,vec i ovaj festival vise popularizovao u Srbiji i mogli bismo uskoro i tu festival televizijski u nekom cak vecernjem terminu organizovati da glasa i publika i ziri,sto da ne…