Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2022

DPE 2022 | Severna Makedonija predstavila svoju pesmu za dečju Evroviziju

Pesma je modernog up beat zvuka, a pomoć u izradi ove numere dolazi im u liku i delu kompozitora kome evrovizijska scena nije strana.

Iz dana u dan sve smo bliži održavanju Dečje pesme Evrovizije u Jerevanu i zemlje nam polako predstavljaju svoje pretendente za tron. Iako su predstavnice Severne Makedonije izabrane još krajem juna, Lari Trpčeskoj i Irini Davidovskoj priključio se novi član — Jovan Jakimovski.

Večeras je na MRT 2 predstavljena njihova pesma pod nazivom Život je preda mnom (mkd. Животот е пред мене, eng. My life ahead of me) kojom će pokušati da donesu pobedu svojoj zemlji na ovom takmičenju.

Darko Dimitrov je kompozitor koje je radio neke od najvećih hitova za Evroviziju sa balkanskih prostora poput Ninanajna Elene Risteske, Proud Tamare Todevske i srpskih predstavnica „Hurricane“ sa pesmom Loco Loco.

Simon Trpčeski, Larin otac, takođe je učestvovao u stvaranju kompozicije u saradnji sa Jovanom Jakimovskim.

Ovogišnji predstavnici za Severnu Makedoniju izabrani su putem audicija koje nisu bile održane još od 2019. godine, pa su se Makedonci ovaj put odlučili za nešto drugačiji pristup takmičenju.

https://youtu.be/T4zmKiRC3BI

Ko su Lara, Irina i Jovan?

Lara Trpčeska je talentovana devojčica kojoj je muzika strast od malih nogu. Nastupala je na muzičkom festivalu „Zlatno slavejče“ koji je iznedrio karijere mnogih mladih umetnika. Takođe je učenica muzičke škole „Piaonoforte“.

Irina Davidovska je mlada pevačica koja pohađa OOU „Partenija Zografski“, u kojoj je članica hora. Nastupala je sa horom zajedno sa Makedonskim filharmonijskim orkestrom.

Jovan Jakimovski je mladi pevač i plesač. Smatra da se najbolje snalazi u hip-hop fazonu. Tome svedoči i činjenica da je pobednik više međunarodnih hip-hop takmičenja. Osvojio je 2. mesto na Hip Hop World Cupu i dobitnik je tri zlatne medalje na takmičenju „Dance Off“.

Severna Makedonija je inače jedna od 16 zemalja učesnica prvog takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije održane 2003. godine u Kopenhagenu. Najbolji plasman im je 5. mesto 2007. (Dimitar Stojmenovski & Rosica Kulakova, Ding ding dong) i 2008. godine (Bobi Andonov, Pošalji mi SMS).

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Veoma talentovana deca….bave se muzikom godinama….pozitivna,ambiciozna,vredna,uporna….jedina zelja je dobro druzenje i muzika….srecno drugari!!!!