Balkan, Balkan! ESC-potpourri

DPE 2022 | Premijera srpske pesme 6. novembra. Portugalci nas vraćaju u sedamdesete 7. novembra

Juniorska Evrovizija donosi niz pitanja o izvođačima i njihovim numerama. Ukoliko želite da čujete ko je Elvissandro i kako se ovaj nadimak nadovezuje na Elvisa Preslija, saznate više o okupljanju starijih učesnika takmičenja, vratite se u „zlatno doba“ mladosti ili podsetite starijih numera kao „Sedamdesete“, možda posetite Mesec sa pesmom To the Moon ili jednostavno osetite „Malo sunca“ za promenu, došli ste na pravo mesto!

U nastavku teksta nalaze se najaktuelnije vesti pred dečju Evroviziju!

🇷🇸 Kakav li je „Svet bez granica“ Katarine Savić?

Naša ranije selektovana predstavnica Katarina Savić svoju takmičarsku pesmu Svet bez granica, autora Ivane Dragićević, prezentovaće 6. novembra u 15 časova, zajedno sa pratećim spotom koji će biti plasiran na Jutjub kanal Dečje pesme Evrovizije! Katarina i njena takmičarska pesma selektovani su interno putem javnog konkursa koji je raspisala Radio-televizija Srbije. Ova 13-godišnja Beograđanka kao svoje najveće ljubavi ističe pevanje, balet i trombon, pa je dečja Evrovizija idealna prilika za nju da prezentuje sve svoje talente! Ljubav prema džezu pokazala je u obradama klasika Summertime Elle Fitzgerald i Que sera sera Doris Day.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ESC Serbia | Evrovizija.rs (@evrovizija)

Naslov pesme Svet bez granica fanove je zaintrigirao; jedino je nepoznat fazon ka kom će vući Katarinina takmičarska pesma i kako ona opisuje svoj bezgranični univerzum na ljudskoj planeti. Sve sumnje biće otklonjene već 6. novembra u 15 časova!🇫🇷 Šta nam donosi Francuska?

Ova nedelja donela nam je uzbudljiv pregled i širok dijapazon pesama koje ćemo čuti na ovogodišnjoj Dečjoj pesmi Evrovizije, koja će se održati u mesecu decembru ove godine, u Jermeniji. Tenzija se već oseća u vazduhu, a mi imamo veliko zadovoljstvo da najavimo pesmu koju je nominovala Francuska — Oh Maman!, koju izvodi mladi Lissandro Formica!

Ko je Lissandro, pitate se? Dečak koji zna da peva na pet jezika i koji je postao zaljubljenik u muzičko stvaralaštvo još od svoje pete godine. Pored svoje vidne zainteresovanosti za muziku, kulturu i jezike, zanimljiva činjenica je da ujedno daje glas likovima iz crtanih filmova — kako tvrde navodi, time se profesionalno bavi.

Svog idola Elvisa Presleya otkrio je zahvaljujući svom ocu, a zbog toga je dobio nadimak „Elvissandro“. Lissandru scena nije nepoznato polje, a svoje izvođačke sposobnosti je pokazao tokom poznatog takmičenja The Voice Kids.

Naklonosti prema rok muzici su izašle na „videlo“ upravo tokom gorenapomenutog takmičenja, a pesme koje je francuski predstavnik izabrao su Too Much Elvisa Presleya (tokom prve etape audicijie), Les Play-Boys (Jacques Dutronc), One Way or Another (Blondie) i Blame It on the Boogie (The Jacksons).

Premijeru spota za ranije objavljenu pesmu Oh Maman! možete videti već sutra, 6. novembra u 20 časova (CEST — centralnoevropsko vreme). Lissandro vas čeka na oficijelnom kanalu Dečje pesme Evrovizije!

🇵🇱 🇵🇹 Poljska i Portugal pozdravljaju nas sa pesmama To the Moon i Anos 70

Poljska predstavnica Laura Bączkiewicz ima 10 godina, a njena pesma oduševila je žiri — nosi naziv To the Moon. Pored muzike, Laura je strastvena ljubiteljka sinhronizacije filmova i ne isključuje glumačku karijeru. Pevanjem je počela da se bavi sa svega 4 godine, a njene prve velike korake u muzičkoj industriji počela je da pravi učešćem u The Voice Kids, gde je stigla do kraja finala sa pesmom The Dancing Queen benda ABBA.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bądźmy Razem. TVP (@badzmyrazem.tvp)

Nicolas Alves će predstavljati Portugaliju ove godine, sa pesmom Anos 70 (Sedamdesete). Njegovi roditelji su poreklom iz Brazila, ali je Nicolas rođen u Engleskoj gde je živeo do svoje 10. godine, nakon čega se sa porodicom preselio u Portugaliju. Dvanaestogodišnjak je počeo da peva sa svoje četiri godine, a relativno brzo nakon toga je počeo da peva u muzičkoj školi u Engleskoj. Kao i ostatak pomenutih mladih izvođača, Nicolas ima svoje uzore, među kojima su Michael Jackson i Freddie Mercury. Iako poseduje talenat, susretao se sa problemima u svom okruženju. Ljudima u Portugaliji se nije dopala njegova duga kosa, ali Nicolas, uprkos pogrdnim izjavama, nastavlja da napreduje u svojoj muzičkoj karijeri i iskazuje svoju autentičnost.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nicolas Alves (@nicolas1alves)

Premijera obe numere je 7. novembra — To the Moon će se objaviti na oficijalnom kanalu dečje Evrovizije u 13 časova, dok se vraćamo u „Sedamdesete“ brže nego što ste mislili — isti datum, u 17:30 časova!

🇦🇱 Konačno i Dečjoj pesmi Evrovizije „malo sunca“

Kejtlin Gjata će obasjati Dečju pesmu Evrovizije sa Malo sunca (alb. naziv pesme Pakëz diell). Njena pesma je u potpunosti na albanskom jeziku, a zajedno sa Endrijem Muçom su obrađene kompozicija i tekst numere. Pored Kejtlin, još 19 kandidata i kandidatkinja imalo je priliku da se nađe na pozornici i prikaže sebe u najboljem svetlu, nakon čega je Kejtlin nominovana kao pobednica. Pesma je već dostupna na kanalu Junior Eurovision Song Contest, dok će Kejtlin izvesti svoju kompoziciju uživo u decembru!

🇬🇪 Ponovno okupljanje — svi gruzinski pobednici Dečje pesme Evrovizije na jednom mestu!

Sva tri pobednika dečje Evrovizije pozvana su na ovogodišnje takmičenje u Jerevanu, tokom decembra. GPB (Georgian Public Broadcaster) potvrdio je kako će sva tri dečja pobednika nastupati na takmičenju.

Prvu pobedu Gruzije odnela je pesma Bzz, koju je izveo tadašnji mini-trio „Bzikebi“, tokom 2008. godine. Jedan interesantan podatak jeste da je ovo prva pesma dečje Evrovizije koju sačinjava kompletno izmišljen jezik. Članove grupe su dugo nakon izvođenja nastavili da zovu „bziki“, po imenu njihovog benda (srp. „Ose“).

Scenu dečje Evrovizije obeležio je i bend „Candy“ koji je pobedio sve ostale juniore 2011. godine (pesma Candy music). Ana Khanchalyan imala je 15 godina u vreme izvođenja pesme, što je čini najstarijom pobednicom juniorske Evrovizije. Ukoliko ne dođe do smanjenja granice starosti tokom učešća na sledećim takmičenjima, Ana ostaje najstarija izvođačica takmičenja.

Poslednja, ali ne i manje važna pobeda Gruzije odvila se 2016. godine, kada je Mariam Mamadashvili osvojila 1. mesto na takmičenju sa svojim izvođenjem muzičke numere Mzeo.