ESC-potpourri

Australijanci potvrdili internu selekciju. U Rumuniji otvoren konkurs

Večeras nam redove „evrovizijskog potpurija“ popunjavaju vesti iz Australije i Rumunije, a saznajte i šta su nam novo spremili nekadašnji učesnici.

🇦🇺 Australija ovaj put bira interno

Australijanci u 2023. menjaju način izbora svog evrovizijskog predstavnika. Šou Eurovision: Australia Decides zameniće interna selekcija, objavio je javni emiter SBS. Oni su izjavili sledeće:

Radujemo se što možemo potvrditi da će se Australija sledeće godine još jednom takmičiti na 67. takmičenju za Pesmu Evrovizije. Međutim, nakon tri godine rada sa muzičkim umetnicima kroz našu evrovizijsku selekciju, Eurovision: Australia Decides (Evrovizija – Australija odlučuje), doneli smo tešku odluku da ne nastavimo sa programom 2023.
Tokom proteklih nekoliko meseci istraživali smo načine na koje bismo mogli da prezentujemo događaj australijskoj publici sledeće godine, međutim, niz faktora je doprineo da donesemo ovu odluku. Ponosni smo što smo i dalje dom Pesme Evrovizije i radujemo se proslavi 40 godina emitovanja Evrovizije za sve Australijance u narednoj godini.

🇷🇴 Otvoren konkurs za izbor pesme u Rumuniji

Od 14. novembra, zvanično, svi zainteresovani dobili su rok da dostave svoje numere za takmičenje Selecţia Naţională, gde se bira sledeći rumunski predstavnik. Konkurs će trajati do 11. decembra, a prijave se šalje na adresu: eurovision.romania@tvr.ro. Pesme se mogu prijaviti sa ili bez izvođača, a osim toga, i rumunski i strani tekstopisci i kompozitori mogu da prijave svoje uradke. Svim pesmama prijavljenim bez izvođača TVR će dodeliti izvođača u dogovoru sa autorima pesme. Između 14. i 16. decembra, žiri od maksimalno sedam članova ocenjivaće prijave i izabrati 12 za finale uživo. Imena finalista biće objavljena najkasnije do 17. decembra.

Veliko finale Selecţia Naţională biće na programu 11. februara. Kombinacija onlajn glasova i javnog glasanja odrediće rumunsku predstavničku numeru za Liverpul.

🇧🇪 🇦🇹 🇷🇺 🇪🇪 🇪🇸 🇨🇭 🇫🇷 Nova muzika evrovizijskih izvođača

Iako za neke Evrosong znači vrhunac njihove karijere, mnogo bivših učesnika nastavlja da proizvodi dobru muziku i, ko zna, možda nekog od njih jednog dana opet vidimo na velikoj evrovizijskoj sceni. Predstavljamo vam neke od pesama koje su nama svima dobro poznati umetnici objavili ove nedelje.

<strong>Loïc Nottet | <em>Mélodrame</em></strong>

<strong>LUM!X & Tarik Asadi feat. Will Matta | <em>The night is young</em></strong>

<strong>Manizha | <em>Gost</em></strong>

<strong>Stefan | <em>Kiri külmkapi peal</em></strong>

<strong>Soraya | <em>Segunda Parte</em></strong>

<strong>Sebalter | <em>Jack Nicholson</em></strong>

<strong>Alvan | <em>Calzone</em></strong>