ESC-potpourri

DPE 2022 | Gde su sada nekadašnje pobednice? (2015 — 2021)

Priču o 11 od 19 nekadašnjih pobednika dečje Evrovizije koji će nastupiti u revijalnom delu dečje Evrovizije u Jerevanu 11. decembra započeli smo sa pobednicima iz perioda 2008 — 2014, dok ćemo se na samom kraju osvrnuti na tokove karijera potvrđenih pobednica iz perioda 2015 — 2021, kao i na to koji pobednici neće moći da dođu i iz kojih razloga.

Kao što pogađate, predmeti drugog dela ove analize su: Destiny Chukunyere (Malta 2015), Mariam Mamadašvili (Gruzija 2016), Viki Gabor (Poljska 2019), Valentina (Francuska 2020) i Maléna (Jermenija 2021).

🇲🇹 🇬🇪 🇵🇱 🇫🇷 🇦🇲 Kvintet diva sa Malte i iz Gruzije, Poljske, Francuske i Jermenije

Posle Vincenza Cantiella iz Italije 2014, pobede su na prethodnih sedam takmičenja odnosile devojčice. Od njih sedam, u Jerevan jedino neće moći da doputuju Ruskinja Polina Boguševič (2017) i Poljakinja Roksana Węgiel (2018).

Priču započinjemo sa prvom koja je na listi najubedljivih pobeda u istoriji dečje Evrovizije te 2015. na 13. takmičenju u bugarskoj prestonici Sofiji uspela da nadmaši rekord koji je 11 godina držala pobednica iz 2004, Špankinja María Isabel. To je za rukom pošlo Maltežanki Destiny Chukunyere, koja je pobedu sa numerom Not my soul odnela sa tada rekordnih 185 osvojenih poena.

Nakon što je pobedila na dečjoj Evroviziji, 2017. takmičila se u 11. sezoni šoua Britain’s Got Talent, gde je stigla do polufinala. Godine 2020, odnela je pobedu u drugoj sezoni malteškog X Factora i samim tim izborila učešće na seniorskoj Evroviziji, održanoj u Roterdamu. Nakon otkazivanja predviđenog 65. takmičenja, gde je trebalo da se te 2020. nadmeće sa pesmom All of my love, ljudi iz malteške delegacije odlučili su da produže saradnju sa njom i u 2021. godini, te je sa potpuno novom pesmom Je me casse uspela da Maltežane odvede do veličanstvene 7. pozicije na finalnoj večeri. Zanimljivo je da je Destiny i na seniorsku Evroviziju išla i 2019, kada je u Tel Avivu bila skriveni prateći vokal Micheli Pace.

<strong><em>All of my love</em></strong>

<strong><em>Je me casse</em></strong>

Posle učešća na Evroviziji u Roterdamu 2021. nije izdavala ništa novo od pesama, ali je zato u javnosti ostala prisutna kao članica žirija u malteškoj verziji šoua The Voice Kids.

Rekord Destiny uspela je da nadmaši Mariam Mamadašvili iz Gruzije 2016. godine, kada je kao pobednica 14. takmičenja u Valeti osvojila 239 poena sa numerom Mzeo (Sunce). Naredne godine, ova sada već odrasla 16-godišnja devojka izdala je singl Circles i nakon toga se preselila u Ameriku radi školovanja.

Mariam je u Americi igrala u adaptacijama mjuzikala Annie i Xanadu 2019. godine, i učestovala je 2020. na kastingu za ulogu u igranoj seriji The Plot Against America, ali nije uspela da prođe konkurs.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mariam Mamadashvili (@mariammamadashvilii_)

Viki Gabor iz Poljske trenutno drži rekord po pitanju najubedljivije pobede u istoriji dečje Evrovizije jer je te 2019. uspela da sa 278 osvojenih poena zadrži dečju Evroviziju još jednu godinu u Poljskoj.

https://www.youtube.com/watch?v=TvmqnNxnuJM

Godinu dana posle pobede na 17. takmičenju u Gljivicama sa pesmom Superhero izdala je svoj prvi album „Getaway into my imagination“, na kom se našlo devet pesama na engleskom i jedna na poljskom, a ta jedna ispevana na maternjem jeziku bila je duet sa slavnom Kajom (Kayah) Ramię w ramię. Ova sada 15-godišnja devojka nedavno se oglasila drugim studijskim izdanjem „ID“, na kom se nalaze pesme i na engleskom i poljskom jeziku. Sa njenog aktuelnog albuma izdvojile su se numere Moonlight, Napad na serce, Barbie, 3:30, duet sa Margaret Cute, kao i aktuelni singl simboličnog naziva 15 lat (15 godina).

Valentina Tronel je naredne godine uspela da dovede dečju Evroviziju u Pariz. Godinu dana nakon pobede na karantinskom izdanju 18. takmičenja, održanog te 2020. godine u Varšavi, Valentina je izdala debitanski solistički album „Plus loin qu’un rêve“, na kojem je mesto našla i njena verzija pobedničke evrovizijske pesme iz 1988. Ne partez pas sans moi Céline Dion.

U Parizu je pobedu prošle godine odnela devojčica iz Jermenije pravog imena Arpine Martojan, a umetničkog Maléna. Maléna je bila selektovana da se na dečjoj Evroviziji takmiči i 2020. pod zastavom Jermenije sa numerom Why?, ali su u poslednjem trenutku bili primorani da se povuku zbog tadašnje društveno-političke situacije u državi. No, 2021. data joj je druga šansa, i ona ju je maksimalno iskoristila tako što je u Parizu pobedila sa novom pesmom Qami qami.

Nedavno je izdala obradu hita grupe „Modern Talking“ Cheri cheri lady, dok će na dečjoj Evroviziji izvesti potpuno novu pesmu Can’t feel anything.

Koji pobednici neće moći da dođu?

Svoje odsustvo su iz sledećih razloga potvrdili sledeći nekadašnji pobednici:

  • Dino Jelusić (Hrvatska 2003) — turneja po Americi sa sastavom „Trans Siberian Orchestra“;
  • María Isabel (Španija 2004) — trudničko bolovanje;
  • Ksenija Sitnik (Belorusija 2005) i Aleksej Žigalkovič (Belorusija 2007) — dobro poznata situacija sa sankcijom državnog beloruskog emitera u sistemu EBU;
  • sestre Tolmačove (Rusija 2006) i Polina Boguševič (Rusija 2017) — ratna situacija u Rusiji;
  • Anastasija Petrik (Ukrajina 2012) — selidba iz Ukrajine zbog ratnih neprilika u državi;
  • Roksana (Roxie) Węgiel (Poljska 2018) — privatne obaveze regulisane ugovorom.

Zato će ih u izvođenju njihovih pobedničkih pesama zameniti posebno oformljeni dečji hor. Vidimo se 11. decembra!