Dečja Evrovizija 2022

DPE 2022 | Francuska pobednik, Srbija na 13. mestu

Na 20. izdanju dečje Evrovizije, održanoj u Jerevanu, pobedu je odneo Francuz Lissandro s numerom Oh, maman! (O, mama!), dok je naša Katarina Savić u konkurenciji od 16 učesnika učešće završila na 13. poziciji.

Na 2. mestu našla se Jermenka Nare, dok je 3. mesto zauzela Gruzinka Marijam Bigvava. Favorit žirija upravo je bio Francuz Lissandro, 2. mesto od strane žirija zauzela je Gruzinka Marijam Bigvava, dok je 3. mesto zauzela Jermenka Nare. Iako je kod gledalaca Nare bila četvrta, a Mariam Bigvava zauzela 12. mesto, ipak gledaoci nisu uspeli da nadjačaju glasove žirija, pa su Nare i Marijam sačuvale svoje pozicije u ovom izuzetno napetom glasanju, zahvaljujući glasovima žirija. I za Lissandra može se reći da je pobedu odneo najviše zahvaljujući žiriju, jer su ga gledaoci pozicionirali na 3. mesto sa 71 osvojenim poenom. Prva dva mesta kod gledalaca zauzeli su Freya Skye iz Ujedinjenog Kraljevstva (80 poena) i Carlos Higes iz Španije (78 poena); njih dvoje su u generalnom plasmanu zauzeli 5, odn. 6. mesto.

Predstavnička pesma Srbije Svet bez granica osvojila je 92 poena — 41 poen od nacionalnih žirija; najpre nam je holandski žiri dao 10 poena, dobili smo još po osam poena od poljskog i irskog, pet poena od portugalskog, dva poena od francuskog, po tri poena od gruzinskog i britanskog, kao i po jedan poen od makedonskog i španskog žirija. Od onlajn-glasača naša Katarina osvojila je 51 poen.

https://www.youtube.com/watch?v=4dgVbV1rRxs

Šta smo sve videli?

Dvadeseta dečja Evrovizija bila je održana u sportskoj hali „Karen Demirhjan“ u Jerevanu, odakle su se javljali Iveta Mukučjan, Karina Ignatjan, Garik Papojan i robot Robin. Svečano otvaranje takmičenja bilo je u znaku 15 od 16 učesnika ovogodišnje dečje Evrovizije, koji su prilikom tradicionalnog defilovanja izveli i oficijelnu muzičku temu nazvanu po sloganu Spin the magic. Jedino se na defileu nije pojavila naša Katarina Savić, koja iz zdravstvenih razloga nije mogla da prisustvuje današnjem događaju. Umesto nje, na defileu je zastavu Srbije u njeno ime nosio predviđen prateći plesač Martin Zoričić.

Pre svakog od 16 nastupa bile su emitovane i video-razglednice koje su većim delom bile bazirane na prikazima prirodnih lepota i kulturnih građevina Jermenije, ali na samom početku su se učesnici pojavljivali kako bi zavrteli čigru kao zaštitni motiv ovogodišnjeg takmičenja. Naravno, čigra se zaustavljala na prirodnim lepotama i pomoću animacije se otvarala hidraulika pre nego što su neonske boje nacionalnih zastava svih učesnika prolazile kroz prizore jermenskih lepota.

U takmičarskom delu, učesnici su se gledaocima predstavljali sledećim redosledom:

 1. Holandija: Luna | La festa
 2. Poljska: Laura Bączkiewicz | To the moon
 3. Kazahstan: David Charlin | Jer-Ana (Mother Earth)
 4. Malta: Gaia Gambuzza | Diamonds in the skies
 5. Italija: Chanel Dilecta | Bla bla bla
 6. Francuska: Lissandro | Oh, maman!
 7. Albanija: Ketjlin Gjata | Pakëz diell
 8. Gruzija: Marijam Bigvava | I believe
 9. Irska: Sophie Lennon | Solas
 10. Severna Makedonija: Lara & Irina feat. Jovan | Život je preda mnom
 11. Španija: Carlos Higes | Señorita
 12. Ujedinjeno Kraljevstvo: Freya Skye | Lose my head
 13. Portugalija: Nicolas Alves | Anos 70
 14. SRBIJA: Katarina Savić | Svet bez granica
 15. Jermenija: Nare | Dance!
 16. Ukrajina: Zlata Dzjunka | Незламна (Unbreakable)

Sa zdravstvenim problemima tokom proba suočavala se Britanka Freya Skye, koja je do završnog takmičenja uspela da ozdravi. Međutim, kao što smo već napomenuli, naša Katarina Savić nije bila te sreće zato što se razbolela uoči današnjeg događaja. Zbog toga nije mogla uživo da izvede svoju pesmu Svet bez granica, pa je u konkurenciji ostala sa snimkom zabeleženim na drugoj generalnoj probi finalne večeri.

Revijalni deo programa je imao tri dela. Prvi deo revijalnog programa bio je posvećen prošlogodišnjoj pobednici Maléni, koja je premijerno izvela novi singl Can’t feel anything. Druga tačka revijalnog programa bio je nastup najvećeg otkrovenja Evrovizije 2022, još jedne jermenske evrovizijske zvezde Rose Linn, koja je izvela svoju evrovizijsku uspešnicu Snap u potpuno novom pop-rok aranžmanu.Poslednja tačka revijalnog programa bila je namenjena podsećanju na sve dosadašnje pobedničke pesme dečje Evrovizije. U tom segmentu programa, od nekadašnjih pobednika učestovali su: trio „Bzikebi“ (Gruzija 2008), Ralf Mackenbach (Holandija 2009), Vladimir Arzumanjan (Jermenija 2010), grupa „Candy“ (Gruzija 2011), Gaia Cauchi (Malta 2013), Vincenzo Cantiello (Italija 2014), Destiny Chukunyere (Malta 2015), Mariam Mamadašvili (Gruzija 2016), Viki Gabor (Poljska 2019), Valentina (Francuska 2020) i Maléna (Jermenija 2021). Navedenim izvođačima društvo je pravio posebno oformljen dečji hor, koji je imao zadatak da otpeva pobedničke pesme onih izvođača koji su iz opravdanih razloga bili sprečeni da ovog popodneva dođu u Jerevan.

Kakvi su bili rezultati glasanja?

Odluku o pobedniku su donosili nacionalni žiriji i internet-glasači širom sveta u odnosu 50/50. Internet-glasači su imali priliku da dva puta glasaju: prvi put od 9. decembra u 20 časova do 11. decembra u 15 časova i 59 minuta, a drugi put nakon završetka takmičarskog dela u trajanju od 15 minuta. Nažalost, tokom trajanja prenosa na Drugom programu RTS-a nisu bili spomenuti članovi našeg žirija.

S obzirom da je ovo bila jubilarna dečja Evrovizija, delegacije su dobile dozvolu da iz Jerevana bodove nacionalnih sudijskih panela saopštavaju i neki od nekadašnjih učesnika dečje Evrovizije, bez obzira na starost. Prezenter bodova našeg žirija bio je Petar Aničić (2020), dok su bodove nacionalnih komisija saopštavali i: Niko Kadžaja (Gruzija 2021), Maléna (Jermenija 2021), Vincenzo Cantiello (Italija 2014), Gaia Cauchi (Malta 2013), Ralf Mackenbach (Holandija 2009), Viki Gabor (Poljska 2019), Valentina (Francuska 2020), kao i Portugalka Emily Alves, sestra ovogodišnjeg portugalskog predstavnika Nicolasa Alvesa. Svi prisutni prezenteri glasova imali su zadatak da javno saopšte samo ko je dobio 12 poena, da bi pre toga bilo prikazano kome je svaki od 16 prijavljenih žirija dodelio poene 1-8 i 10.

Na samom kraju je plasman svih takmičara bio sledeći:

 1. mesto | Francuska
 2. mesto | Jermenija
 3. mesto | Gruzija
 4. mesto | Irska
 5. mesto | Ujedinjeno Kraljevstvo
 6. mesto | Španija
 7. mesto | Holandija
 8. mesto | Portugalija
 9. mesto | Ukrajina
 10. mesto | Poljska
 11. mesto | Italija
 12. mesto | Albanija
 13. mesto | Srbija
 14. mesto | Severna Makedonija
 15. mesto | Kazahstan
 16. mesto | Malta

Čestitamo pobedniku na zasluženom trofeju, a i našoj Katarini Savić na dostojnom predstavljanju Srbije, uprkos lošem rezultatu. Isto tako, želimo Katarini i brzo ozdravljenje.

12 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Svi klinci su bili fantastični i imali su sjajne pesme i nastupe. Mnoge od pesama, ladno mogu na ESC i to da budu ozbiljni hitovi. Pa, uporedite pesmuljke sa ESC, kao npr Džuli od Danijela ili baš Jermensku od ove godine,…Nikakva razlika. Čak je bilo dosta zahtevnijih pesama. A, mnoge nosile potencijale hitova. Posebno mi se dopadala Velika Britanija, eto ona je ladno mogla da predstavlja Britaniju na ovogodišnjem ESC-u i da ostvari extra plasman. Ma, pesma je hit.
  Što se pobednika tiče, obožavam generalno i Francusku i francusku muziku, pa tako i francuske predstavnike na ESC-u. Mali je presladak, imao je sjajnu pesmu, vrhunski je talenta i pevački i scenski, samo se mučio u visinama, da je pevao za pola tona niže bilo bi idealno.
  Što se tiče ostalih favorita, za mene su to Italija, Armenia, Gruzia, Španija, Poljska….ma svi su bili sjajni.
  Što se tiče naše Katarine za svaki ponos. Njeno pevanje, njen scenski nastup, njena pesma, sve na high leve-u, ali… scenografija i spot su užasni. A, ovde scenografija i nastup imaju ogromnu ulogu. Vidi se da je uloženo mnogo malo sredstava u jedan ovako, veliki dogadjaj. Neko kaže da ne treba se učestvovati na JESC-u, a ja kao neko ko je uvek za kulturu i umetnost, kažem – Itekako treba i itekako se treba više uložiti. Poslali smo u svet pretalentovanu devojčicu, a predstavili se kao najcrnja sirotinja. Pa, jbt. kad možemo da šalkemo sportiste na tom nivou itd. zašto ne možemo naći sponzore i uložiti više u kulturu i umetnost, posebno ako se ona tiče dece. Moramo.

 • Svratila na sajt da vidim ima li novosti oko izbora naseg predstavnika ESC 2023. i vidim da je zavrsena Decija evrovizija (ja to takmicenje ne pratim).
  Rekoh, hajde da pogledam nastup nase zemlje i nastup pobednika.
  Nastup nase Katarine.
  Nesklad u onome sto vidimo i cujemo.
  Tinejdzerka peva uspavanku za decu u jaslicama.
  Nastup pobednika.
  Tipican primer razloga zasto ne pratim ovo takmicenje.
  Deca se guraju u svet odraslih na silu.
  Deciju Evroviziju treba ukinuti.

 • Srbija je konačno imala lepu, pristojnu pesmu i nema mesta stidu i razočaranju. Mogla je višu poziciju da zauzme na kraju, ali se nije desilo i to svakako nije razlog da se odustaje.

 • @neki tamo
  Ja sam svo vreme refrešovao stranicu i jednostavno nije radilo

 • Učestvovanje ovde je potpuno bacanje para RTS.Npr.Grčka je,za razliku od nas,pametna i ne baca pare na JESC,već učestvuje samo na ESC-u u Maju.

 • @Misa
  Sajt je jedno vreme pao (vrv zbog navale), ali posle je sve bilo ok, tokom prenosa sam glasao četiri puta, samo je trebalo malo strpljenja da se stranica očita..

 • Ma ljudi niko nigde ne spominje da GLASANJE NIJE BILO MOGUĆE nijedne sekunde?! Sajt je pao neposredno pre početka glasanja i to u celoj Evropi nije funkcionisalo a da niko nije rekao da je bilo tehničkih smetnji? Samo su lagano rekli da je sve u redu je l moguće da se ovako nešto desava? Znači glasovi su samo iz prvog kruga pre lajva. Ne mogu da verujem kakav propust samim tim nema potrebne komentarisati rezultate koji nisu legitimni. Još prenosi žena kaže Glasalo se iz PREKO HILJADU ZEMALJA. Bože dragi..

 • Sto neko rece, na JESC-u nista novo..mi u zadnja 3-4 mesta tradicionalno..Sto je Nemacka postala na Seniorskoj, mi smo postali na ovoj decijoj..Popunjavaci programa a rezultat svake godine isti..Nastup je bio nikad lepsi,najlepsi nastup nas ikad na jesc a i pesma je lepa mada ocito bez rezultatskog potencijala..Sto neko takodje rece, bio bi red da se promeni pristup ovome..

 • Još jedna Evrovizijska godina za nama…
  Nažalost,lažni pobednici i na juniorskoj i na seniorskoj evroviziji. Ne znam na koju foru je Francuska pobedila,ali šta god su smuljali,uspešno su smuljali. Ipak,veliki ponos za našu Katarinu koja je po meni apsolutno zaslužila bolju poziciju.Pjevala,plesala,svirala,uz svog plesača lijepo zaokružila sve. Lijepo dostojno i za mene ponosno predstavlja nje naše zemlje. Volimo te Kaćaa

 • Čestitke Francuskoj na zasluženoj pobjedi. Moj favorit je i ove godine bila Jermenija. Svidjelo se to nama ili ne, Lissandro je imao najprofesionalniji nastup danas. On se nije takmičio, on je imao svoj show program ili koncert pred punom arenom, a njegova radost nakon pobjede je neprocjenjiva, takvi su šampioni… Nisam obratio pažnju na pjesmu prije takmičenja, ali čim sam vidio njegov nastup, naprosto sam znao da će ponovo da se lome koplja između Jermenije i Francuske. Čestitke Katarini, želim joj brz oporavak.

 • I tako prodje još jedna DE, a na kraju iznova imamo “Čestitamo x na dostojnom predstavljanju uprkos lošem plasmanu”.. Tužno i zamorno za gledanje (naravno ovo je zamerka RTSu ne portalu)… Katarinu su prvo zadesili tehniĉki problemi, a onda i zdrastveni što kao da je došlo kao maler… Svakako mislim da treba da pauziramo par godina sa ovim takmičenjem i po ko zna koji put ponavljam, da preispitamo naš pristup ovome.. Decu bacamo u vodu, a skoro uvek završavaju na dnu..
  Što se tiče pobednika Francuske, neutralan sam prema pesmi, ali svakako čestitke. Dečija Evrovizija je opet dečija, a to je možda i najbitnije.. Svakako je uživo bio jedan od najupečatljivijih.
  Moja pobednica Irska na 4. mestu i to mi je drago, da napokon Irci ponovo osete kako je biti u top 5..
  Sam program je bio odlično odradjen i pohvale Jermeniji na sjajnom domaćinstvu