ESC Serbia - Supernova 2023 - učesnici
Učesnici Supernove 2023
Evrovizija 2023 Pogledi

Supernova 2023 | Ko je razočarao, a ko ispunio očekivanja?

Bliži se letonska Supernova, a u našem tradicionalnom subotnjem osvrtu na izabran zanimljiv događaj date su najsvežije informacije u vezi sa organizacijom 8. izdanja ovog televizijskog festivala. Dali smo osvrt na diskvalifikaciju jednog učesnika, kao i na pojedine zanimljive pesme sa ovog festivala.

Čak i na ozbiljnim festivalima kao što su nacionalna takmičenja pred Evroviziju (u Letoniji je to Supernova), može se desiti da pojedini učesnici budu diskvalifikovani. Ovoga puta je u Letoniji to Saule, a razlog njegove diskvalifikacije je puštanje pesme namenjene za potrebe festivala pre datuma koji je dozvoljen.

Saule je svoju pesmu Finally happy objavio 19. decembra 2021. godine, dok pravila takmičenja nalažu da puštanje ili objavljivanje numere nije dozvoljeno pre 1. septembra 2022. godine. Budući da su pripreme za Supernovu uveliko počele, neće biti zamene za diskovalifikovanog izvođača.

Polufinale Supernove 2023 biće održano 4. februara, dok je finale planirano za 11. februar. U polufnalu slušaćemo 14 izvođača, na finalnoj večeri broj učesnika biće redukovan na 10.

Kao što je već i napomenuto, pesme koje će se pojaviti na takmičenju već su dostupne, a plej-lista sa već poznatim učesnicima napravljena je na oficijelnom kanalu „LTV Supernova“:

Izdvojili smo nekoliko numera koje su ostavile dobar inicijalni utisak na publiku, sudeći po komentarima na društvenim mrežama.

Počećemo sa bendom „Inspo“, poznatom po spoju indie i metal žanra, koji je eventualno doveo do stvaranja pesme Sway.

Inspo nije prvi put na Supernovi i na sceni — iza sebe imaju seriju uspešnih nastupa, a prošle godine dospeli su i do finala istog takmičenja o kome je reč danas. Posle njihovog nastupa, generalno mišljenje bilo je da „Inspo“ treba da se pojavi i ove godine sa još kvalitetnijom pesmom. To se i dogodilo.

Sledeći autor je dobro poznat letonskoj publici i Supernovi — u pitanju je Markus Riva. Markus se iznova i iznova pojavljivao na ovom takmičenju, još od 2014. godine. Ovog puta, Markus je spremio pesmu Forever, inspirisanu elementima muzike osamdesetih. Prema navodima, Markusu je ovo deveti put kako sprema pesmu za ovo takmičenje, što jasno pokazuje njegovu motivaciju da se nađe na listi pesme za Evroviziju.

Pojedini komentari na društvenim mrežama navode kako Markus „konstantno šalje slične, ako ne i iste numere“, kako nije naučio lekciju sa svih prošlih takmičenja, ali i da je ova pesma monotona. Sa druge strane, imamo i poruke pune podrške, koje ohrabruju Markusa da nastavi, a da bi Letonija trebalo da mu pruži šansu. Numeru možete poslušati u nastavku:

Jedan od zapamćenih Markusovih hitova je i Take me down:

Na Supernovi 2023 pojaviće se i Justs sa svojom pesmom Strangers. Suptilno nezadovoljstvo moglo se osetiti među onima koji su ovog umetnika pratili do sada. Justs je ostao zapamćen po saradnji koju je imao sa drugom izvođačicom, koja je za njega napisala tekst evrovizijske pesme iz 2016. Heartbeat — u pitanju je Aminata:

Publika je zapazila da se u Justsovoj spremljenoj pesmi nije primetio trag Aminatinog pisanja, a pojedine replike na mrežama upućuju na to kako Justs nije ispunio očekivanja. Međutim, ostatak komentara upućuje na to da gledaoci i dalje navijaju za navedenog izvođača, kao i da se nadaju njegovom prolasku.

Aminata je izuzetno talentovana mlada izvođačica koja je učestvovala u finalu Evrovizije sa pesmom Love injected 2015. godine:

Aminata se pojavila i na prošlogodišnjoj Supernovi sa pesmom I’m letting you go, a učestvovala je i u stvaranju još jedne letonske pesme The Moon is rising Samante Tine iz 2021.

Na ovogodišnjoj listi potencijalnih pobednika ujedno se našla i Patrisha (Hush):

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PATRISHA (@patrishamusic)

Među učesnicima nalazi se i Raum, koji je sa svojim timom neumorno radio na napretku izvođenja same pesme:

Zanimljivo je da se Raum, iz perspektive publike i po žanru koji je u pitanju, poredi sa Kolsonom Bejkerom, poznatijim pod nazivom Machine Gun Kelly.

„Sudden Lights“ je jedini bend od svih navednih koji je uvrstio letonski pri kraju svoje pesme (Aijā). Reč aijā na letonskom inače znači „uspavanka“, a koristi se i kao izraz kada se dete uspavljuje u kolevci. Pesmu možete saslušati na sledećem linku:

„Sudden Lights“ ima dosta pesama na svom izvornom jeziku koje se mogu poslušati na platformi Spotify, pri čemu se pesma Pāris neuzņemtu foto kotira kao jedna od najpopularnijih na prethodno pomenutom izvoru.

Pored već pomenutih izvođača čekaju nas i Toms Kalderauskis, Luīze, Katrine Miller, Avéi, Artūrs Hatti, Alise Haijima i Adriana Miglāne.

Vidimo se na polufinalu 4. februara, kao i na finalu 11. februara!

Oznake

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.