PzE 23 — Učesnici (3. deo)
Učesnici „Pesme za Evroviziju 23“ — 3. deo
Balkan, Balkan! Srbija

PzE23 | Upoznajte učesnike (3. deo)

Znate li šta bi bio sevdah-jazz? Na ovo pitanje, kao i na mnoga druga, odgovorićemo vam kroz ovaj tekst! „Pesma za Evroviziju“ je ovih godina imala raznolike muzičke autore koji su nastupali na sceni. Među publikom sve više preovladava uverenje kako mnogi muzičari to čine isključivo radi promocije, marketinga, te da je u današnje vreme muzičko polje devolviralo i otišlo u out.

Iako smo svedoci globalnog nepoverenja u većinu industrija i korporacija, uključujući i one koje se bave zabavnim programima, kvalitet pojedinih izvođača i izvođačica je neosporan. U vremenu gde se sve više gubi smisao za nadarenost i definicija talenta (ne)namerno permutuje sa mainstream medijima i neumesnim sadržajem, nadamo se da će neki autori sa ove liste vama odskočiti kao nešto drugačije, kao što su i nama.

Filip Baloš | Novi plan drugi san

Jedan od mlađih učesnika ovogodišnje „Pesme za Evroviziju“, Novosađanin Filip Baloš, rođen je 2001. godine. Dolazi iz muzičko-dramske porodice u kojoj je od malih nogu razvio ljubav prema umetnosti.

Još sa četiri godine, počeo je pokazivati interes ka slikarstvu i muzici. Sa 15 godina, njegov talenat za slikanje i ljubav prema pop zvezdi Lady Gagi prepoznao je Instagram, koji ga je pozvao da pevačici zajedno požele srećan rođendan uz kratki intervju i njegove radove. Godine 2016. upisao je srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“. Bio je deo raznih grupnih izložbi i slikarskih kolonija. Godine 2020. po završetku srednje škole, Filip je upisao prvu godinu Akademije umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo. Od 2017. godine bavi se pisanjem pesama i muzičkom produkcijom. U veoma kratkom periodu uspeo je da izgradi svoj prepoznatljivi stil koji neguje zvuk elektro-popa. Donedavno bio je potpisnik kuće Mascom za koju je izdao tri singla i dva spota, kao što su Idemo do mene i Nema kraja. Od 2022. godine počinje da nastupa sa svojom autorskom muzikom. Poredili su ga sa slavnim Kanađaninom Shawnom Mendesom zbog fizičkog izgleda, boje glasa, kao i činjenice da su oba izvođača ciljala na tinejdž-publiku.

U podkastu „Tri pitanja — tri odgovora“ Mascom Recordsa 2021. godine otkrio je da bi voleo da snimi duet sa Lady Gagom. Pošto je ta epizoda podkasta bila snimljena u vreme dok je bila aktuelna Evrovizija u Roterdamu, on je za svoju najdražu pesmu sa te Evrovizije izdvojio kiparsku El diablo u izvođenju Elene Cagrinu. Na pitanje da li prvo stvara tekst pa melodiju, Baloš je odgovorio da prvo osmisli matricu, pa tek onda na odgovarajuće delove matrice slaže reči, sve u zavisnosti od toga da li mu taj deo melodije zvuči dobro za strofu ili refren.

Petar Pupić (Egret) | Ako shvatim

Petar Pupić je manje poznat našoj sceni, mada postoje naznake da se njegov talenat tek sada uviđa. Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj modernog i onog što se često opisuje kao „staromodno“, možda je Petar Pupić autor koji je idealan za vašu plej-listu. Neki su ga čak doveli u vezu sa izmiksanom verzijom Chet Bakera (topla preporuka za njegovu pesmu Everything happens to me) i Sufjana Stevensa.

Interesantan je naziv pod kojim se mladi umetnik vodi, Egret — na engleskom, reč je o beloj čaplji. Navedena životinja je neretko bila predmet stvaranja mitova i legendi u prošlosti. Prema navodima, bela čaplja je bila pismonoša Atini, boginji mudrosti. Čuti njen zvuk značilo je da Atina čuva osobu koja je čula životinju, u prošlosti se to najčešće odnosilo na mornare. Iako pitanje oko konkretne simbolike njegovog alternativnog umetničkog imena nije postavljeno — nadamo se da će se ostvariti u narednom periodu!

Petar Pupić je svoj rad bazirao na svom znanju koje je stekao na koledžu koji se visoko kotira — u pitanju je Berklee College of Music, u Bostonu.

Adem Mehmedović | Osmeh

Na listi PzE23 našao se još jedan mladi afirmisani autor koji je sa istog koledža — Adem Mehmedović, pijanista sa naših prostora, koji je krenuo da se bavi muzikom u svoja „četiri zida“, isprva van scene. U malom, ali jednako važnom Novom Pazaru. Danas, Adem je na putu ka ostvarenju svoje vizije da bude filmski kompozitor. Naučio je da svira na pozajmljenim klavirima, a opštepoznato je da mladi u našoj državi neretko ne dobijaju dovoljno pažnje i mogućnosti, pri čemu finansijska situacija dodatno pogoršava stanje. Posle svog putešestvija koje ga je sprovelo kroz Kragujevac, Novi Sad, Salcburg i Kinu, jedna od poslednjih destinacija bila je upravo Berklee College, gde je upoznao mlade iz celog sveta i neumorno radio sa onima koji su delili njegove kvalitete.

Ono što je posebno naveo tokom svog gostovanja u Takt Info emisiji jesu pojedinci koji imaju različita shvatanja muzike od našeg. Na primer, tradicionalna muzika zasniva se na posebnim melodijskim pravilima koja se zovu i rage. Za sve koji su zainteresovani, toplo preporučujemo da odslušate sledeće:

Adem je svoje bavljenje klasičnom muzikom započeo u pravom smislu te reči u svojoj 15. godini, dok je dosta njegovih kolega krenulo sa svoje dve ili tri. Mnogo njih je u procesu izgubilo inspiraciju, a sa druge strane, Adem je morao mnogo da uloži kako bi zadovoljio parametre.

Od 15. godine, imao sam [period od] 5-6 godina gde uopšte nisam živeo. Samo sam svirao klavir po 10 sati. Nisam ništa drugo znao, mnogo sam žrtvovao. Nisam se družio sa drugarima.

Adem vidi muziku kao nerazdvojni sklop i da uvek postoji mogućnost spajanja žanrova. Jedna od njegovih želja jeste i da radi na genezi (stvaranju) različitih žanrova, od kojih se izdvaja sevdah-jazz. Sevdalinke su zapravo balade najčešće posvećene nesrećnoj ljubavi — ko bi rekao da će Adem u sevdah inkorporirati jazz i „trap“?

Ova pesma je zapravo obrađena, a originalna verzija se može čuti od izvođača po imenu Božo Vrećo. Sahtijan je, inače, kovčeg za devojačko ruho, u kome se čuvalo sve ono što bi devojka izvezla, a kasnije i čuvala do svog dana venčanja. Celokupan tekst pesme možete naći na bozovreco.com.

Luke Black | Samo mi se spava

Luka Ivanović, poznatiji kao Luke Black, sprema nam još jedan nastup na „Pesmi za Evroviziju“. Luka je među prvim srpskim izvođačima koji je potpisao ugovor sa muzičkom kompanijom Universal Music. Još 2016. godine imali smo priliku da čujemo njegovu pesmu koja je doprla do svetske publike, Demons.

Ovu pesmu je pratila kampanja Neoslavic. Zašto ovu kampanju prati baš ovaj naziv? Luka je često dobijao komentare da ne liči kao da je odavde, iz Srbije. Isprva, iz ugla mlade osobe, to je delovalo kao kompliment, ali je muzičar vrlo brzo uvideo da to nije tako. Termin Neoslavic nastao je kao Lukin pokušaj da spoji i pomiri ono moderno i tradicionalno.

Pored pesme koja je svima dobro poznata, u Luki postoji mnogo više nego što nam se čini:

Luke Black je bio i na turneji u Kini, gde ga je publika dočekala sa dosta očekivanja, koja su bila ispunjena.

Komentari su sve do ove godine upućivali na to da publika želi da se Luka iznova pojavi na sceni, što će se i ispuniti na predstojećem festivalu.

Dzipsii | Greh

Pored Jovana Živadinovića (Dzipsii), autor ovog teksta je i Ahmed Hajdarović. Njegovo autorsko ime vodi korene od engleske reči Gypsy, koja najbolje opisuje deo njegovog identiteta, budući da je Dzipsii romskog porekla. Takođe, potpuno transparentno i iskreno je izjavio da je homoseksualac, što ga čini mnogo svesnijom osobom. Dok je bio mlađi, dolazilo je do fizičkih sukoba, upravo zbog nacionalnosti, što ga je dodatno ojačalo danas.

U razgovoru koji je vodio sa udruženjem „Da se zna!“, koje se zalaže za jednaka prava svih građana i građanki bez obzira na njihovo opredeljenje, osoba iza kamere je konstatovala kako se stekao utisak kao da muzičkog autora ne dotiču negativne izjave i sve ostale predrasude.

Sad jeste. Pre nije bilo moguće, zato što sam bio klinac. Nijedno dete to ne zaslužuje…

Dzipsii je izbacio svoj album „Zapisi iz podzemlja“, a u nastavku vam preporučujemo jednu od njih:

Gift | Liberta

Tekst pesme napisao je pevač benda „Gift“ Jovan Matić. Poznatiji je u svetu muzike kao Joca Ajkula. U jednom gostovanju emisiji sa K1 televizije prošle godine, Jovan je uočio kako mnogi od mladih ne znaju koliko samo jedan album može pomoći osobi da prevaziđe svoje životne probleme, kao i manjak poznavanja razlike između pojmova kao što su EP i album.

Album je 10 ili više povezanih pesama koje imaju svoju priču. Ta jedna priča može vas zadržati živim godinu dana, možda i dve. Jedan jedini album. Sećam se da sam u svojim dvadesetim godinama slušao samo jednu ploču čitavih godinu dana.

Jedan od idola mu je David Bowie, za kog je napomenuo:

Za nas je bio veoma nestvaran i svi smo želeli da budemo kao on. On je bacio tu zvezdanu prašinu na nas i ja tu zvezdanu prašinu često držim na očima.

Tokom svog gostovanja na kanalu „Nova S“, pomenuto je kako je pevač benda „Gift“ oduvek želeo da postane glumac. Čak pet puta je pokušavao da se upiše na glumačku akademiju.

Apsolutno — potpuno bezuspešno. Mislim da su reditelji komisije pomislili da od ovog ništa ne može da se uradi. Isto mislim da je u pitanju to što odskačem.

Svakako, bez zajedničkog rada svakog člana i članice benda, kao i njihove međusobne kohezije, ne bi bili ono što su danas. „Gift“ se i prošle godine okušao na „Pesmi za Evroviziju“, sa svojom pesmom Haos:

Milan Bujaković, Zoran Todorović i Sanja Anastasia | Fenomen

Autori: Alek Aleksov, Miro Buljan, Nenad Ćeranić i Dragiša Baša

Proglašen za najpoznatiji srpski tenor, operski pevač Zoran Todorović je prvo postao prepoznat u svetu, a nakon toga u Srbiji. U ovoj struci može se pohvaliti dugom karijerom iza sebe, ali i posebnim ulogama koje su ga ovenčale kroz njegov muzički put u sklopu svog vokala. Nastupao je širom sveta, a ove godine ga dočekujemo i na „Pesmi za Evroviziju“.

Sanja Anastasia je još jedan primer idealne operske pevačice koja dokazuje da talenat ne prepoznaje teritorijalne granice. Kao jedan od poznatijih mecosoprana, Sanja je dobijala uloge u operama kao što su: „Nabuko“, „Travijata“, „Aida“, „Romeo i Julija“… Svoje muzičke sposobnosti razvila je dok je pohađala univerzitete u Gracu i Beču.

Milanu Bujakoviću ovo nije prvi put da nastupa na domaćem predevrovizijskom festivalu — zajedno sa Oliverom Popović je 2020. godine pokušao da dospe do Evrovizije sa pesmom Niti.

U slobodno vreme obično peva balade, a ujedno vodi i YouTube kanal na kome se mogu naći i obrade inostranih pesma, od kojih numera Angels (Robbie Williams) zauzima posebno mesto na ličnoj listi ovog autora:

Filarri | Posle mene

Autori: Teya Dora — Teodora Pavlovska i Yungkulovski — Miloš Janošević

Filarri je mladi afirmisani autor koji je krenuo da dobija na glasu. Budući da je način na koji promoviše ono što zapravo i jeste ekscentričan iz ugla pojedinih ljudi, tokom intervjua na kojima je gostovao pokrenulo se pitanje da li je bio spreman na negativne komentare i sve ono što dolazi usled prepoznatosti.

Pre nego da napravim bilo kakav plan što se tiče moje karijere, bio sam spreman da će biti surovo… [Moji roditelji] su mi dali savet da pokušam da svoj ekscentrični nastup za početak malo smirim, međutim, kao što i može da se vidi na mom prvom projektu, nije da sam [ih] baš poslušao. Jednostavno sam pratio svoj osećaj i nisam hteo da pristajem na bilo kakve kompromise.

Dosta medija se osvrtalo na trivijalnosti koje ne nose toliki značaj u muzičkom svetu, već na izbore koje autor donosi sam za sebe, što samo po sebi govori kakvo je trenutno naše medijske i muzičke scene.

Teško je isprobati nešto novo na našim prostorima, a da ne ispadne cringe, što je sve češća pojava. Naslovi različitih autora su namerno ispisani da navode na pogrešne zaključke, kako bi se privuklo što više pažnje publike, bez obzira na to da li su isti faktografski ili obmanjujući.

Bez obzira na sve navedeno, Filarri nastavlja da izbacuje svoju muziku. Njegov lični ukus na polju muzike je dijametralan onome što pušta u javnost i što se karakteriše kao mainstream – nalazi soul i R&B privlačnim.

Nađa Terzić | Devojka tvog dečka

Autori: Konstantin Arsić, Nađa Terzić, Aleksa Vučković, Dimitrije Borčanin

Nađa je na audiciju došla bez znanja svojih roditelja:

Moji roditelji ne znaju da sam ovde trenutno. Ja sam to njima spomenula pre mesec dana, ali im nisam rekla da su me pozvali na audiciju. Tako da ne znam, možda će biti neočekivanih reakcija, ali nema veze. Tu sam da ih iznenadim.

Iako za sada nismo imali priliku da čujemo mnogo od Nađe, dobiće mogućnost da pokaže svoj muzički doseg na ovogodišnjoj nacionalnoj selekciji za Evrosong, u svojih pet minuta.

Eegor | Starac dana

Autor: Igor Mišković

Eegor je takođe mladi autor koji pokušava da se ostvari kao umetnik. Do sada je izbacio nekoliko pesama, koje su po sebi drugačije od onoga što smo slušali ranije — među njima su Vodi me na more, Ahedonizam i Smej se, pesma koja je rađena u duetu sa Angellinom, koju ćemo takođe videti na „Pesmi za Evroviziju“.

Malo je reći da je Igor skrenuo pažnju na sebe; o njegovom načinu izvođenja i sposobnostima se dosta spekuliše. Tokom svoje posete jednoj emisiji, Eegor je obukao odelo koje je prekriveno plišanim medama, što je automatski postao element po kome ga prepoznaju. Napomenuo je da je čak i izlazio sa cipelama koje na sebi imaju ovakve plišane medvede, gde se dešavalo da ga u gradu ljudi i zapamte.

Vode se kao „neidentifikovana“ lica — Drai i Jovana Tomašević

Na „Pesmi za Evroviziju“ ćemo slušati i autora pod imenom Drai sa pesmom Loše procene (Autori: Ivan Milanov, Nemanja Antonić, Asal Ksinatović, Ana Sekulić) i Jovanu Tomašević, kojoj pesma nosi naziv Kao grom iz vedra neba (Autori: Aleksandar Filipović i Branko Klanšček). Iako za prvog autora nema podataka koji su pouzdani, jedino što je poznato o Jovani Tomašević jeste da joj je Branko Klanšček, predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, pomogao u pisanju pesme.

Nadamo se da će ovo biti početak njihovog muzičkog razvoja, gde ćemo saznati nešto više.

PzE23 | Upoznajte učesnike (2. deo)


PzE23 | Upoznajte učesnike (1. deo)


Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Čisto da ponovim ;).

  Ubedljivo preferiram ženske glasove. Mnooogooo više volim da čujem interpretaciju sa ženskim glasom, tako bih ja zaista voleo da nas opet predstavlja žena. Znači, “Idemo zene, ne gubimo vreme dajte sve od sebe” ;)! Barem iz ove perspektive.

  Ne znam šta nam momci spremaju. Rekoh, ne želim previše da se se bavim prognozama, dok ne čujem pesme. A verujte mi, i tada ću da biti suzdržaniji nego pre, dok ne vidim stejdžing ;). Prošle godine sam sasuo drvlje i kamenje na pesme, a nakon festivala mi sve delovalo mnogo bolje, nego što sam očekivao ;). Tako da, strpi mo se.

 • I meni muska postava na PZE deluje daleko jace i samouverenije, vrlo je moguce da cemo dobiti muskog predstavnika. Mislim i da bi bio red nakon toliko godina.

 • Halo, halo …

  U drugoj sam dimenziji…

  Znaci, trazim muskog kandidata koga Srbija treba da posalje na ESC 2023.
  Iz ove grupe:
  broj 1 – Luke Black … mnogo mi se dopada njegov izraz … potpuno otkaceno, ali zanimljivo.
  broj 2 – Dzipsii … on je kao pojava interesantan … muzicki nista narocito… deja vu.
  broj 3 – Filarri … copy-paste Dzipsii.
  broj 4 – Eegor … pozitivno blesav.
  broj 5 – Filip Baloš (vrtic) … sipmaticno.

  Vracam se u svoju dimenziju.

  Posle sabranih utisaka, koje bi to musko bilo dobro da predstavimo u Liverpulu …ja sam donela odluku.
  U uzi izbor ulaze Stefan, Stefan, Luka, Jovan i Filip.
  A moja konacna odluka je STEFAN.

  ps. Shvatate da je ovo zezanje (mada u svakoj sali ima i istine).

  TRAZI SE PESMA … IZVODJACA CEMO VEC NEKAKO DA … SKOCKAMO!

 • Najzanimljivija grupa za kraj i grupa gdje se od većine svakako nešto očekuje. Džipsi iako nepoznat široj javnosti, već je počeo da dobija mali hajp od medija, Karleuša mu je lajkovala nekoliko objava na Instagramu, Konstrakta i Sara Jo ga zapratile. Poslušajte njegov album od prije 3 mjeseca, svakako zanimljiva pojava od izvođača. Filarri mi je takođe zanimljiv, mada mi se čini da nema toliko raskošne pjevačke sposobnosti, ali da može da napravi dobar scenski nastup može, svakako. Luke Black je veliko iznenađenje sa spiska. Konačno da ga vidimo u borbi za Evroviziju i mislim da je uz Džipsija on najkonkurentniji u ovoj grupi izvođača. Zanimljiv mi je sastav Milan B, Zoran T. i Sanja Anastasia, baš me zanima šta su zakuvali. O ostalima neću ništa konkretno reći, jer nemam utisak da pucaju na pobjedu i čekam da čujem te pjesme, samo što me zanima da se otkrije misterija šta ili ko je Drai, jer tu prisustvo Nemanje Antonića najviše golica znatiželju 🙂

  SUMO SUMARE, zanimljiv spisak učesnika za analizu ove godine, jedva čekam pjesme. Napravio sam shortlist od nekoliko kandidata koji su mi i najinteresantniji ili pucaju na pobjedu ili da će lijepo proći na festivalu, uglavnom istakli su mi se na neki način ovom analizom, a konkretnije ću pričati kad izađu pjesme, a to su:

  Angellina
  Aleksandar & Nenad
  Nađa Ordagić
  Luke Black
  Džipsii
  Milan, Zoran & Sanja Anastasia
  Filarri

 • I da imam neki dojam da će se ta Jovana Tomašević u medjuvremenu povući, ne znam zašto haha

 • Od ekipe iz ovog dela generalno i očekujem najviše (Luke, Filip, Dzipsii – svako unikatan na svoj način, Milan Bujaković i Adem Mehmedović)
  Eegor i Filarri su za sad malo too much za mene, ali ako imaju pesme koje su na nivou i viziju koja funkcioniše što da ne.. Samo mi se čini da će oni više ići na vizuelni doživljaj
  Što se tiče neimenovanih… Drei ne verujem da su Klon jer zašto bi skrivali svoj identitet kad ih je publika već upoznala, a sa druge strane malo jeste sumnjivo da Antonić radi pesmu za nekog toliko nepoznatog.. stvarno ne znam.
  A kad sam video Jovana Tomašević ja se prvo obradovah Jelena Tomašević, ali dobro… Ako ta devojka/žena i postoji neka joj je sa srećom..
  Želeo bih da zahvalim na ovim informacijama o učesnicima, zaista informativni tekstovi pogotovo korisni jer je većina izvodjača manje afirmisana/poznata javnosti

 • Kao što već videh na ogea forumu da bi Drai ( od nemačke reči broja 3) mogao biti grupa Klon, ali zaista ova Jovana, em polemike oko njenih kompozitora, em ona ne postoji xD
  Po meni nas najbolji nacionalni izbor bio je 2006, ali mislim ce ovaj biti drugi najbolji po redu, i jedva cekam 😀