ESC Potpourri Stars — 23 1 2023
ESC-potpourri

Česi odredili redosled nastupanja na ESCZ 2023

Novi „evrovizijski potpuri“ posvećen je aktuelnostima iz Češke i Norveške, kao i novim informacijama u vezi sa organizacijom na Islandu, Malti i u Danskoj.

🇨🇿 Česi objavili redosled nastupanja na ESCZ 2023, kao i voditelje festivala

Češki emiter ČT objavio je tokom 22. i 23. januara detalje o organizaciji televizijskog finala ESCZ 2023. Celokupan program 30. januara vodiće glumac i pevač Adam Adam Mišík, dok će razgovore sa finalistima u backstageu voditi Rob Lilley i James Rowe, voditelji specijalizovanog podkast serijala The Euro Trip. Na oficijelnim stranicama Pesme Evrovizije za Češku Republiku putem Fejsbuka i Instagrama, voditelj tog programa Kryštof Šámal vodio je ceremoniju žreba kojim će se publici predstaviti pet ranije odabranih učesnika. Specijalne emisije posvećene prezentaciji finalista i poznanstva i druženja sa fanovima uoči i tokom promocije festivala vodiće Ahmad Halloun.

Već 23. januara određen je redosled nastupanja takmičara na finalnoj večeri, koja će biti održana 30. januara:

 1. Maella
 2. Pam Rabbit
 3. Markéta Irglová
 4. Vesna
 5. RODAN

Tog 30. januara, tri vokalne solistkinje, jedna ženska grupa i jedan vokalni solista predstaviće pesme sa kojima će se boriti za Evroviziju. Na kraju prezentacionog programa, biće otvorene onlajn-linije za glasanje putem oficijelne aplikacije Pesme Evrovizije, kao i putem posebno napravljenog sajta za glasače iz Češke. Upravo onlajn-glasači doneće odluku o narednom češkom evrovizijskom predstavniku; međunarodni glasači imaće 70% udela pri proglašenju pobednika, dok će češki glasači imati preostalih 30% udela. Objava rezultata biće upriličena 6. februara.

Prezentacioni program ESCZ 2023 biće prenošen 30. januara u 21 sat putem platforme iVysílání, namenjenoj isključivo korisnicima Interneta u Češkoj; gledaoci izvan Češke program će imati prilike da prate putem oficijelnog YouTube kanala Pesme Evrovizije.

🇮🇸 Islanđani otkrili detalje Söngvakeppnin 2023

Učesnici islandskog izbora Söngvakeppnin 2023, zajedno sa njihovim takmičarskim pesmama, biće otkriveni 28. januara u specijalnom TV programu. Uoči otkrivanja liste 10 učesnika, javni emiter RÚV objavio je da će voditelji festivala biti Unnsteinn Manuel Stefánsson, Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir i Sigurður Þorri Gunnarsson. Sa kandidatima će na inscenacijama nastaviti da radi Britanac Lee Proud, dok će Kristjana Stefánsdóttir ostati na poziciji muzičkog urednika projekta.

Festival Söngvakeppnin 2023 biće održan 18. i 25. februara (polufinala), kao i 4. marta (finale).

🇳🇴 Prezentovane pesme učesnika 3. polufinala u Norveškoj

Norveški emiter NRK predstavio je pesme učesnika treće, a ujedno i poslednje polufinalne grupe nacionalnog izbora Melodi Grand Prix, koja će se publici predstaviti 28. januara. U pitanju su:

 • Skrellex | Love again
 • Tiril Breisland | Break it
 • Akuvi | Triumph
 • Atle Pettersen | Masterpiece
 • Eline Thorp | Not meant to be
 • Maria Celin | Freya
 • Stig van Eijk | Someday

Među ovih sedam učesnika nalazi se i iskusan norveški evrovizijski učesnik iz 1999. godine Stig van Eijk. Onlajn-glasači doneće odluku o tome koja tri izvođača će proći u veliko finale 4. februara.

Pesme možete preslušati klikom na priloženu plej-listu:

🇩🇰 🇲🇹 Diskvalifikacije u Danskoj i na Malti

Diskvalifikacije su odavno postale sastavni deo nacionalnih evrovizijskih selekcija, a ove sezone sa takvim slučajevima su se u skorije vreme suočile Danska i Malta.

Danski emiter DR mogao bi da sa liste učesnika Dansk Melodi Grand Prixa isključi Reileya zbog činjenice da je svoju pesmu Breaking my heart prvi put izveo prošle jeseni tokom trajanja festivala Slow Life Slow Live u južnokorejskom gradu Seulu. Sada je na upravi danskog emitera DR da utvrdi koliko je ljudi čulo tu pesmu prvi put i da li su zaista pravila festivala prekršena. Ukoliko je snimak imao veliki broj pregleda, Reiley će biti diskovalifikovan.

Zato je malteški emiter PBS odlučio da ne časi časa i da odmah iz konkurencije isključi Aidana, koji je ove godine ponovo okušao sreću na malteškom izboru sa numerom Regina. U zvaničnom saopštenju navedeno je da je Aidan diskvalifikovan iz daljeg toka izbora MESC 2023 zbog samopromocije na društvenim mrežama. U zvaničnom pravilniku malteškog izbora navodi se:

Striktno je zabranjeno angažovanje marketinškog osoblja, marketinških službenika, marketinških kompanija ili angažovanje u nekoj vrsti promotivne kampanje ili aktivnosti od strane učesnika da promovišu sebe, pesmu, svoje učešće ili na neki način da utiču na javno glasanje. Takođe je zabranjeno i objavljivanje bilo kakvih objava na društvenim mrežama, promotivnog materijala, intervjua ili medijskog izlaganja/prisustva dok je aktuelna četvrtfinalna faza nadmetanja. Svako naredno kršenje ovakve klauzule dovešće do automatske diskvalifikacije.

To znači da će se za 24 mesta koja vode u polufinale boriti 39 takmičara.

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.