Balkan, Balkan! Zanimljivosti

MAC 2023 | Spektakl koji je opravdao očekivanja javnosti!

Dodela regionalnih muzičkih nagrada Music Awards Ceremony (MAC) vratila se u delokrug javnosti nakon dve godine pauze i obe večeri, održane u beogradskoj „Štark areni“, opravdale su očekivanja javnosti. Među nagrađenima našla se i Konstrakta.

Treća manifestacija Music Awards Ceremony bila je održana 25. i 26. januara u beogradskoj „Štark areni“. Prvo veče, takozvano „crno veče“, bilo je posvećeno pop, pop-folk, i klasičnoj hip-hop/rep muzici, dok je drugo veče, 26. januara, tzv. „belo veče“, bilo namenjeno izvođačima koji su predvodnici novih muzičkih pravaca. Ono što je zanimljivo jeste da su svi učesnici tokom obe večeri imali zadatak da svoja odevanja prilagode tematici večeri.

Glasalo se za najbolje u 19 kategorija, a publika je za svoje favorite mogla da glasa putem YouTube kanala „Music Awards Ceremony“, aplikacije e_finity, kao i putem oficijelnog sajta festivala musicawardsceremony.com; na takav način nije se glasalo jedino za kategoriju „Album godine“, u kojoj su dobitnika izglasali SMS glasači; sav prihod od pristiglih SMS glasova otišao je u humanitarne svrhe pri UNICEF-u.

Crno veče (25. januar)

Na prvoj večeri, 25. januara, dodeljeno je 12 regularnih priznanja uz dva specijalna. Među dobitnicima tih 14 priznanja našla se i naša prošlogodišnja evrovizijska predstavnica Konstrakta; nije joj se posrećilo da pobedi u kategoriji „Najbolja alternativna pop numera“ sa hitom In corpore sano, ali zato je dobila specijalno priznanje za afirmaciju Srbije u međunarodnim okvirima kroz muziku, kao i prestižnu nagradu Golden MAC. U kategoriji za najbolju alternativnu pop numeru pobedila je hrvatska juniorska evrovizijska predstavnica iz 2004. Nika Turković sa hitom Dok nas nema. Uoči primanja jednog od priznanja, Konstrakta je izvela i svoju navedenu evrovizijsku učesnicu u posebnoj extended verziji.

Pored Konstrakte, od nekadašnjih i sadašnjih evrovizijskih učesnika, zapažen nastup imali su i ovogodišnji slovenački predstavnici, članovi benda „Joker Out“, koji su izveli svoj aktuelni hit Demoni. Inače, ovaj kvintet ušao je i u finale glasanja za najbolju rok pesmu sa hitom Barve oceana, ali je pobedu u toj kategoriji odneo popularni pančevački dvojac „Buč Kesidi“ sa hitom Idemo do hodnika.

Jelena Rozga je bezuspešno pokušavala da se domogne Evrovizije u osam navrata između 1996. i 2007. godine putem hrvatske Dore sa devet različitih pesama, od kojih je većina ponela titulu hita: Opijum, Na svijetu sve, Kasno je, Rapsodija, Ne zovi me Marija, Oprosti mala, Nemam… Izvela je tom prilikom duet Ti i ja, snimljen sa pop-folk pevačem Sašom Matićem, koji je usput zaradio najviše priznanja glasača u kategoriji „Najbolja kolaboracija“.

Priču o nekadašnjim učesnicima nacionalnih izbora nastavljamo sa Zorjom Pajić, trećeplasiranom sa prošlogodišnjeg izdanja „Pesme za Evroviziju“; upravo njena takmičarska numera Zorja bila je nagrađena priznanjem za najbolju pesmu u žanru World Music. Vicešampion srpske predselekcije iz 2019. Dženan Lončarević je za pesmu Tišina nagrađen priznanjem za najbolju pop pesmu muškog izvođača. Za najbolju pop pesmu u kategoriji pevačica priznanje je ponela još jedna učesnica prošlogodišnjeg izdanja „Pesme za Evroviziju“ Marija Mikić za uspešan singl Kombinacije.

Petar Grašo je na Evroviziji boje hrvatske zastave branio jedino 1998. kao autor pesme Neka mi ne svane u izvođenju njegove tadašnje dugogodišnje devojke Danijele Martinović; borio se da se domogne prestižne scene i kao izvođač, ali su mu na Dorama 1997. i 1999. izmakle pobede sa numerama Idi i Ljubav jedne žene, dok je 2001. sa hitom Ni mrvu sriće uspeo da dogura najdalje do 3. pozicije; prilikom svog poslednjeg pokušaja, 2006. godine je učešće sa pesmom Prokleto sam završio na 7. mestu. Na dodeli MAC nagrada, Grašo je ove godine dobio priznanje za „Koncert godine“ povodom svog nastupa koji je prošle godine održao pred svojim Splićanima u areni „Spaladium“.

Pored Konstrakte i benda „Joker Out“, uspešne nastupe od nekadašnjih evrovizijskih učesnika imale su i Sara Jo i Karolina Gočeva. Sara je izvela medley svojih hitova, dok je Karolina izvela svoj poslednji singl Ti si moj.

Voditelji „crne večeri“ sa glavne scene bili su iskusan hrvatski evrovizijski kompozitor Tonči Huljić i glumica Jelena Gavrilović. Njih dvoje su imali i nastup na otvaranju zvaničnog programa sa kompozicijom rađenoj po motivima najuspešnije od četiri evrovizijske pesme koje je Tonči Huljić komponovao za Hrvatsku — Marija Magdalena. U backstageu sa takmičarima su komunicirali Una Senić (vicešampionka Beovizije 2019) i Hana Adrović; dok je Una razgovarala i sa učesnicima programa na crno-belom tepihu uz pomoć Boška Jakovljevića.

Belo veče (26. januar)

„Belo veče“ bilo je 26. januara posvećeno novim muzičkim pravcima (trap, drill, urban pop i sl). Sa kandidatima na crno-belom tepihu komunicirali su Dana Barbara Gašić Gouveia (učesnica Beosonga 2013. kao članica grupe „Sky’s“) i Danijel Jovančević, dok su glavni program vodili tražene regionalne rep zvezde Mimi Mercedez i Voyage. Dana i Danijel su uz pomoć Hane Adrović vodili i program iz backstagea tokom trajanja ceremonije glavnog programa.

Od bivših evrovizijskih učesnika, na drugoj večeri su najpre bile nagrađene članice prve postave grupe „Hurricane“, čija je numera ‘Ajde, bre bila proglašena za najbolju numeru pop-folk usmerenja, dok je Sara Jo dobila nagradu za najbolji muzički video za hit Divlja. Takođe, među nagrađenima na drugoj večeri našla se i četvrtoplasirana sa prošlogodišnje „Pesme za Evroviziju“, Angellina, čija je numera Oko moje dobila nagradu za urban pop numeru godine.

Obe večeri mogle su da se prate putem YouTube kanala „Music Awards Ceremony“, kao i putem sledećih televizijskih kanala na prostoru bivše Jugoslavije: TV Prva (Srbija i Crna Gora), TV Planet (Slovenija), televizija CMC (Hrvatska), televizija „Kanal 5“ (Severna Makedonija) i BHT1 (Bosna i Hercegovina).

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kakav spektakl? Festival je bukvalno oličenje neukusa, neprofesionalnosti i nebitnosti.