Balkan, Balkan! Evrovizija 2023

Grčka 2023 | Viktor Vernikos ide u Liverpul sa numerom „What they say“

Grčki emiter ERT objavio je da će ih na Evroviziji u Liverpulu zastupati danski pevač grčkog porekla Viktor Vernikos sa numerom What they say (Šta kažu). Navedenu numeru imaćemo prilike da prvi put čujemo do prve polovine marta.

Grčki emiter ERT peti put od 2018. svog evrovizijskog predstavnika izabrao je interno. Ovogodišnja interna selekcija realizovana je na nešto drugačiji način u odnosu na prethodne četiri godine. Drugu godinu zaredom bio je raspisan javni konkurs na koji je stiglo 106 pesama. U uži izbor ušlo je sedam numera za koje su imali prilike da glasaju 70-člani demoskopski žiri i profesionalni komitet grčkog javnog servisa ERT. Demoskopski žiri imao je 50,6% udela pri proglašenju pobednika, dok je stručnom žiriju pripalo preostalih 49,4% glasova. Nakon što su članovi demoskopskog žirija prelušali pesme, u drugi krug glasanja ušle su sledeće tri numere, čiji je spisak dat sa priloženim opisima pesama:

  • Melisa Mancukis | Liar (pop-dens numera)
  • Viktor Vernikos | What they say (balada srednjeg tempa)
  • Marija Maragu i Antonija Kauri | Shout out (numera bržeg ritma u pop-rok fazonu)

Sa po jednim navedenim ženskim i muškim vokalnim solistom, kao i sa jednim ženskim duetom, u drugom krugu razmatranja obavljeni su dodatni razgovori o načinu na koji će promovisati pesmu i idejama za evrovizijski nastup. Na kraju je delegacija procenila izvodljivom ideju Viktora Vernikosa, i samim tim on je proglašen za predstavnika Grčke na Evroviziji 2023.

Ko je Viktor Vernikos?

Verovali ili ne, danski pevač Viktor Vernikos, pravog imena Victor Vernicos Jorgensen (Viktor Vernikos Jorgensen), sa svojih 16 godina trenutno je najmlađi učesnik Evrovizije u Liverpulu. Muzikom se bavi od svoje četvrte godine, kada je počeo da pohađa časove pevanja i izučava razne muzičke instrumente. Kao i većina mladih umetnika, Viktor Vernikos je postao poznat po izvođenjima tuđih pesama koje je objavljivao na YouTubeu. Prošle godine izdao je svoj prvi singl Fake club, da bi pre dva meseca izdao i drugi autorski singl Brutally honest with you.

Za svoju pesmu What they say, Viktor je u razgovoru za portal „Hellas Posts“ izjavio da ju je napisao kada je imao 14 godina i da mu je odmah prirasla k srcu čim ju je napisao. Numeru je opisao kao energičnu i emotivnu u isto vreme, sam ju je napisao i producirao, te je kao i svaku svoju pesmu, pisao na iskren i autentičan način.

Ovo je četvrti put zaredom da su se Grci opredelili za izvođača koji nije rođen u Grčkoj, ali ima tamošnje korene. Numeru What they say čućemo naknadno. Viktor je nedavno potpisao profesionalni ugovor sa diskografskom kućom Panik Records, koja će stojati iza njegovog evrovizijskog pojavljivanja.

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Koji kompleksaši stalno zovu neke polu Grke iz dijaspore sa ”basic” pesmama . Grci koji imaju bliskoistočne melose zele da na silu postanu SevernoZapadnjaci i imaju hit na Spotifiju. Uvek će biti inferiorni od Italijana koji drže do svoje muzike.