ESC 2023 — Austria: Teya & Salena
Teya & Salena, predstavnice Austrije na Evroviziji 2023
Evrovizija 2023

Austrija 2023 | Teya & Salena idu u Liverpul

Boje Austrije na 67. Evroviziji u Liverpulu braniće Teya (Thea Devy) i Salena (Selina Maria Edbauer). Njihovu takmičarsku kompoziciju imaćemo prilike prvi put da čujemo 8. marta.

Austrijski emiter ORF odlučio je da ostane veran internom mehanizmu odabira pesme i izvođača, koji sprovode još od 2017. godine. Iako im je ova metoda donela svega dva finala tokom prve dve sezone primene ovakvog načina odabira predstavnika, ipak su Austrijanci odlučili da ostanu verni ovakvoj metodi šesti put zaredom, ovaj put na nešto drugačiji način u odnosu na prethodne godine. Naime, radijski i televizijski producenti Eberhart Forcher i Lukas Hillebrand u uži izbor stavili su 15 izvođača koji su uživo izveli svoje pripremljene pesme. Snimci sa proba su podeljeni žiriju sastavljenom od austrijskih i međunarodnih stručnjaka za Evroviziju, kao i klubovima fanova Evrovizije u više zemalja. Na kraju je odlučeno da Austriju u Liverpulu drugu godinu zaredom zastupa duet, i to ovog puta ženski, što je prvi ovakav slučaj u istoriji evrovizijskih pojavljivanja Austrije.

Boje austrije braniće talentovane mlade nade među ženskim vokalnim solistkinjama — 22-godišnja Bečanka Teya (Thea Devy) i 24-godišnja Salena, rodom iz Štajerske. Njih dve upoznale su se prvi put pre dve godine, kada su učestovale u 21. sezoni popularnog muzičkog šoua za mlade talente Starmania. Ono što je njih dve povezalo jeste san iz detinjstva da nastupe na evrovizijskoj sceni. Za evrovizijsku završnicu u Liverpulu pripremile su autorsku numeru bržeg ritma u pop fazonu. Premijera njihove kompozicije, za sada nepoznatog naziva, dogodiće se na međunarodni Dan žena, 8. marta.

Ko su Teya i Salena?

Teya, pravog imena Thea Devy, svoju strast za muzikom otkrila je sa svega 12 godina. Njeni uzori su Adele i Amy Winehouse. Sama je učila da peva, nastupala je u mjuziklima, a pored plesa i glume — prvo iskustvo na sceni doživela je svirajući saksofon u džez orkestru. Pesme je počela da piše sa 17 godina, a već godinu dana kasnije učestvovala je na autorskim kampovima za stvaranje pesama širom Evrope, posebno na kampovima za stvaranje evrovizijskih pesama u Švajcarskoj, Belgiji i Švedskoj. Kao tekstopisac stekla je veliko iskustvo koje joj je 2020. otvorilo vrata učešća na izborima za austrijskog i srpskog predstavnika za Evroviziju; Thea Devy je te 2020. odbijena za austrijskog predstavnika, pa je sreću okušala na srpskoj predselekciji sa pesmom Sudnji dan.

Iz trećeg pokušaja Teya je uspela da se domogne Evrovizije, što je opisala sledećim rečima:

Još kao dete želela sam da odem na Evroviziju jer je ona oličenje ideje da se veliki snovi mogu ostvariti, bez obzira ko si i odakle dolaziš. Jedva čekam da izađem na tu scenu! Tek tada ću ja, zarobljena u telu osobe od sedam godina starosti, poverovati da je to stvarno!

Salena, pravog imena Selina Maria Edbauer, počela je da peva u uzrastu od sedam godina, a takođe je sama naučila da svira gitaru. Kasnije je nastupala po školskim priredbama, krizmama, svadbama i krštenjima, kako sa bendom, tako i samostalno. Godine 2017. stigla je do trećeg kruga u nemačkoj verziji šoua The Voice, dok je 2019. prvi put ušla u uži izbor izvođača koji su bili razmatrani za predstavnika Austrije.

Salena ne može ni da opiše šta za nju znači učešće na Evroviziji:

Moj najveći san iz detinjstva upravo se ostvaruje. Tada sam gledala Conchitu na bini i rekla sam roditeljima da je to upravo ono što želim — ogromnu binu i ljude koji muziku osećaju isto kao ja. Od tada sam još više radila na sebi i svom pevanju. Za mene, Evrovizija predstavlja različitost i mesto za ljude sa vizijama i snovima poput onih koje smo imale nas dve. Trenutak kada obe stojimo na bini, otpevamo prve stihove i shvatimo da nas prati milionska publika je trenutak kome se najviše radujem — tada san postaje stvarnost.

Do tada, uživajte u jednom od Saleninih nastupa u šouu Starmania:

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Molim vas ispravite gresku njeno ime nije Thea Devy. To joj je bilo umetnicko ime pre dve godine koje vise ne koristi jer je promenjeno. Hvala unapred

  • Thea Devy se zove Teodora i iz Kurslumlije je. Srpkinja predstavlja Austriju, ona se tamo kao odselila sa roditeljima ja sam se slikao sa njom na Beoviziji, to su nasi ljudi

  • To znaci da Austrija dobija sigurne poene od Srbije, kao u slucaju sa Barbarom Pravi 🙂