Evrovizija 2023 Pogledi

Poljska 2023 | Čekajući pobednika

Približilo se još jedno izdanje poljske evrovizijske predselekcije Tu bije serce Europy – Wybieramy hit na Eurowizję! (Tu kuca srce Evrope — Tražimo hit za Evroviziju!). U susret onome što nas čeka, donosimo vam detalje o tome kako su se Poljaci spremali za učešće u Liverpulu.

Kako je počelo?

Televizija Poljska (TVP) konkurs za drugo izdanje televizijskog festivala Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję otvorila je 19. septembra i prvobitan rok za dostavljanje prijava bio je određen do 15. januara. Da li zbog nezadovoljstva kvalitetom pristiglih kompozicija, nedovoljnog broja pristiglih prijava ili zbog nezadovoljstva time što najveća imena nisu poslala pesme na festival — nije poznato. Poznato je samo da je rok za dostavljanje prijava bio produžen do 10. februara. Lista 10 finalista objavljena je 15. februara, a do 20. februara prijavljeni izvođači imali su obavezu da producentima dostave plan za realizaciju nastupa i finalne verzije prijavljenih kompozicija. U obzir su dolazile sve objavljene i neobjavljene pesme izvedene od 1. septembra prethodne godine, a koje su u skladu sa evrovizijskim pravilima.

Ko su učesnici?

Selekciona komisija TVP za televizijsku završnicu 26. februara odredila je sledećih 10 pesama i izvođača, koji će se publici predstaviti po sledećem priloženom redosledu nastupanja:

  1. Natasza | Lift you up
  2. Kuba Szmajkowski | You do me
  3. Ahlena | Booty
  4. Dominik Dudek | Be good
  5. Alicja Szemplińska | New home
  6. Felivers | Never back down
  7. Maja Hyży | Never hide
  8. Jann | Gladiator
  9. Blanka | Solo
  10. Yan Majewski | Champion

Uprava TVP je imala pravo da pozove još jednog izvođača da se takmiči, nebitno da li je prijavio pesmu na konkurs ili ne, no, ipak su producenti odlučili da ostanu pri prvobitnom spisku od 10 selektovanih učesnika.

Među 10 selektovanih izvođača nalazi se i predviđena poljska evrovizijska predstavnica iz 2020. Alicja Szemplińska. Red poznatih imena predvode i: aktuelni pobednik poljske verzije šoua The Voice Dominik Dudek, drugoplasirana sa poljskog finala 2007. Natasza Urbańska, učesnica poljskih selekcija iz 2018. i 2020. Maja Hyży, kao i četvrtoplasirani sa prošlogodišnje poljske selekcije Kuba Szmajkowski. Zanimljivo je da se u ovogodišnjoj takmičarskoj pesmi nalazi jedna pesma paralelno ispevana i na poljskom i na engleskom jeziku, dok su sve ostale pesme kompletno ispevane na engleskom.

Gde će biti održan šou i ko su voditelji?

Festival Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję biće 26. februara održan u varšavskom televizijskom studiju „Transcolor“ sa početkom od 17 časova i 30 minuta, uz direktan prenos na Prvom programu Televizije Poljska i kanalu TVP Polonia. Deo sa takmičarskim i revijalnim nastupima biće sniman unapred, dok će ostali delovi programa biti snimljeni i emitovani uživo. Voditelji programa biće poznata TV lica, poznati evrovizijskoj publici kao iskusni prezenteri dečjih Evrovizija iz 2019. i 2020: Ida Nowakowska (vodila je oba navedena izdanja DPE), Małgorzata Tomaszewska (voditeljka DPE 2020) i Aleksander Sikora (voditelj DPE 2019).

Dvosatni festival između 17.30 i 19.30 možete pratiti na stream.tvp.pl >>

Ko su gosti revijalnog programa?

U revijalnom delu emisije, svoje nastupe imaće sedam nekadašnjih učesnika dečje i seniorske Evrovizije iz Poljske i inostranstva. Inostrani deo učesnika revijalnog programa zastupaće: aktuelni evrovizijski pobednici, članovi ukrajinske grupe „Kalush Orchestra“, holandsko-grčka pevačica Stefania (Holandija na DPE 2016. kao članica devojačkog trija „Kisses“ i Grčka na PE 2020. i 2021), kao i predstavnica Azerbejdžana iz 2020. i 2021. Efendi. Nacionalni gosti revijalnog programa biće: prošlogodišnji poljski predstavnik na seniorskoj Evroviziji Ochman, vicešampionka seniorske Evrovizije iz 1994, diva poljske pop scene Edyta Górniak, kao i dve nekadašnje učesnice dečje Evrovizije: pobednica iz 2018. Roksana (Roxie) Węgiel i vicešampionka iz 2021. Sara James.

Kako će izgledati glasanje?

U poslednjem trenutku došlo je do promena u načinu glasanja. Najpre je bilo planirano da odluku o pobedniku donose glasovi stručnog žirija i SMS glasača u odnosu 50/50 kroz dva kruga glasanja. U prvom krugu, bodovanjem između 1 i 10, bila bi selektovana tri najbolja učesnika, koja bi potom ponovila izvođenja svojih pesama; u drugom krugu, obe strane bi tzv. superfinaliste bodovale između 1 i 3, i na kraju bi bio selekotvan krajnji pobednik. U slučaju izjednačenog rezultata, pobedila bi pesma koja je stekla najviše poverenja kod žirija. Ovakav način glasanja bio je na snazi i prošle godine.

Tri dana uoči finala, Televizija Poljska odlučila je da promeni sistem. I dalje će na snazi ostati metod glasanja stručnog žirija i gledalaca u klasičnom odnosu 50/50, s tim što će se ovaj put odluka o pobedniku donositi jednokružno. Promenjen je i način bodovanja pesama, pa će tako i gledaoci i žiri pesme ocenjivati po klasičnom evrovizijskom bodovnom sistemu: 1—8, 10 i 12 poena. U slučaju izjenačenog rezultata, opet će biti presuđujući glasovi žirija. SMS linije za glasanje biće otvorene odmah nakon izvođenja poslednje takmičarske pesme. Svako ko bude glasao putem SMS-a, moći će da pošalje najviše do 20 poruka sa jednog broja telefona.

Žiri koji će ocenjivati pesme brojaće četiri člana: pored Edyte Górniak, koja će biti predsednica žirija, u komisiji će sedeti i: Agustin Egurrola, Marcin Kusy i Marek Sierocki.

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Preslušavajući svih 10 pesama iz ovogodišnje poljske selekcije, mogu da zaključim da je ovo slabašna selekcija u odnosu na prethodnu godinu zato što nema dovoljno jakih pesama koje bi ubedile glasačko telo da Poljaci žele još jedno evrovizijsko finale. Većina ponuđenih takmičarskih pesama izgleda mi previše fabrikovano; tu prednjače melodije koje bi više pogodovale za svakodnevno slušanje na radio-stanicama nego evrovizijskoj sceni.

Iz ove skromne, slušljive i pristojne selekcije, izdvojio sam svega dve istaknute numere vredne ne samo pažnje nego i Evrovizije:

Jann | Gladiator

Moj ubedljivo prvi favorit, prva pesma koja u ovom trenutku izgleda potpuno evrovizično i nije šablonski evrovizijski hit. Pesma je izdata 14. oktobra prošle godine, ali je tek sada osvojila srca evrovizijskih fanova, pa i mene. Prva vredna pesma koja može Poljacima sigurno može da donese još jedno evrovizijsko finale.

Alicja | New home

Kada smo u doba zaključavanja granica usled virusa korona radili rubriku „Iz mog ugla“ sa pesmama koje nisu otišle na otkazanu Evroviziju 2020, ja sam prethodnu Alicjinu pesmu Empires jedini ocenio visoko jer sam verovao da je to jedna od onih numera koje bi dobro prošle na osnovu nastupa da je 2020. takmičenje bilo održano. Naspram ostalih iz redakcije, ja sam baš na osnovu svoje slike o njenim pripremama tada bio darežljiv prema njoj i njenoj tadašnjoj pesmi. Mislio sam da će Alicji biti teže da nadmaši navedenu grandioznu baladu, ali ovog puta ponudila je daleko bolju pesmu koja bolja pristaje njenom glasu. Kao što je navela u opisu svog videa na Jutjubu, pesmu je posvetila svima koji su izgubili svoje matične domove usled raznoraznih nepogoda i privatnih nemira, te bili primorani da nađu novo mesto za život. Pesmom je najavila promociju narednih projekata u kojima će se više bazirati ka pričanju istinitih životnih priča.

Kao što sam napomenuo, New home slušljivija mi je od Empires; u pitanju je jedna monumentalna klavirska balada. Zaslužila je Alicja Evroviziju, samo je pitanje da li će je žiri i gledaoci nagraditi visokom ocenom iz sažaljenja, kao što je to bio slučaj pred otkazanu Evroviziju 2020, jer i u novoj pesmi New home bavi se sažaljevanjem nad drugim ljudima. Po nekim mojim procenama, Alicja ove sezone ne bi mogla da ostane kratkih rukava u odnosu na Norvežanku Ulrikke i Hrvata Damira Kedžu. A mogao bi da se ponovi i scenario kakav je ove godine viđen u Norveškoj i Hrvatskoj, kada navedeni pobednici nacionalnih izbora iz 2020. nisu bili u prvom redu favorita za 2023.

Zaključak i predikcija

Sve se vrti oko Janna i Alicje Szemplińske kao aduta koji su došli orni na poljski izbor i koji su u samom startu pripremili pesme koje ubeđuju javnost da su za Evroviziju. Svi ostali izgledaju kao da su na izbor došli iz promotivnih razloga, kao da su se najmanje potrudili oko konkurentnosti. U ovom trenutku, gledajući jačinu pesama, više šanse ima Jann, ali ne bi bilo iznenađenje ni da Alicja pobedi, kako bi se iskupila za otkazanu Evroviziju pre tri godine. U svakom slučaju, Jann mi deluje kao kompletan paket, Alicja u ovom trenutku baš i ne. Biće izuzetno zanimljivo jer mi se čini da se jasan favorit u Poljskoj ni ove godine ne izdvaja.

Oznake