Evrovizija 2023 Pogledi

Island 2023 | Čekajući pobednika

Za svoje 35. evrovizijsko pojavljivanje Island će kroz nacionalno takmičenje Söngvakeppnin ponovo izabrati svog predstavnika.

Ovako je počelo…

Islandski javni medijski servis RÚV otvorio je još 29. avgusta konkurs za nacionalno evrovizijsko takmičenje Söngvakeppnin 2023, koji je trajao do 4. oktobra. Stiglo je 132 prijave, što je za 28 manje u odnosu na prethodnu godinu. Predstavnici islandskih muzičkih udruženja i javnog emitera RÚV odredili su 10 pesama koje su najpre prezentovane u januaru, a potom i izvedene u polufinalima 18. i 25. februara.

Kandidati su, prema propozicijama, u polufinalima izveli svoje numere na maternjem jeziku. Gledaoci su svojim glasovima u finale poslali po dva najbolje plasirana učesnika iz oba polufinala, a usput je žiri delegirao još jednog kandidata iz redova eliminisanih polufinalista, što naposletku čini listu od pet kandidata za Liverpul:

  1. Sigga Ózk | Dancing lonely
  2. BRAGI | Sometimes the world’s against you
  3. Celebs | Doomsday dancing
  4. Diljá | Power
  5. Langi Seli og Skuggarnir | OK

Šta nas čeka u finalu?

Svi finalisti su izabrali da u finalu pevaju na engleskom, osim dua „Langi Seli og Skuggarnir“, koji će pevati na islandskom. U tim verzijama će morati da pevaju i na Evrosongu.

Na finalnoj večeri 4. marta će se odluka o pobedniku donositi dvokružno. Najpre će gledaoci i žiri u odnosu 50/50 selektovati dva najbolja kandidata za tzv. superfinale, a onda će isključivo gledaoci odrediti pobednika tzv. superfinalnog duela.

Završnica islandskog takmičenja će se održati u dvorani filmskog studija „RVK Studios“. Voditelji festivala su Unnsteinn Manuel Stefánsson, Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir i Sigurður Þorri Gunnarsson. Sa kandidatima na inscenacijama je i ove godine radio Britanac Lee Proud, dok je Kristjana Stefánsdóttir ostao na poziciji muzičkog urednika projekta.

Svoj revijalni nastup u finalu imaće prošlogodišnji norveški predstavnici, članovi benda „Subwoolfer“, koji su dobili veliki broj poena iz Islanda u finalu Evrovizije 2022. Give that wolf a banana dobio je 10 poena od islandske javnosti i 8 poena od tamošnjeg žirija.

Finale počinje u 20.45 h, a prenos i striming je dostupan onlajn kao i uvek, sa sajta islandskog nacionalnog emitera RUV.is >>

Iz mog ugla | Svetlana Jukić

Kada bi postojalo takmičenje u tome koji je nacionalni izbor najgori, Island bi mogao da očekuje titulu. Ako ste očekivali Daðija Freyra ili „Hatari”“, ili bilo šta originalno čime nas je ova zemlja počastila u prethodnim godinama, zaboravite to. Čak i prošlogodišnji sestrinski trio je imao neki X-faktor.

Sve ovogodišnje numere koje su se našle u finalu su na samo takmičenje zakasnile po nekoliko dekada. Ništa se meni ovde ne dopada, ali ako neko mora da pobedi, onda neka to bude Diljá.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Celebes-Domsday dancing je najbolje što Island ima ove godine..
    Nastup u polufinalu je VELIKO NE,jezik takodje diskutabilan,mada ce pevati na engleskom mozda ce i bolje cak zvucati,iako vise volim kada se peva na svom maternjem jeziku.