Balkan, Balkan! Evrovizija 2023

Grčka 2023 | Nakon više odlaganja, „What they say“ konačno pred publikom

Viktor Vernikos, ovogodišnji predstavnik Grčke u Liverpulu, objavio je svoju takmičarsku pesmu What they say zajedno sa video-spotom.

Nakon više odlaganja, Grci su konačno prezentovali numeru koja će ih predstavljati u 2. polufinalu, 11. maja. Producenti pesme su Kostas Kalimeris, Stiv Sovolos i Vangelis Jalamas; spot je režirao Janis Jeorjudakis, a za evrovizijski nastup će biti zadužen Konstantinos Rigos, koji je na tom zadatku bio i 2011. i 2012. godine.

Ko je Viktor Vernikos?

Viktor Vernikos, pravog imena Victor Vernicos Jorgensen (Viktor Vernikos Jorgensen), sa svojih 16 godina trenutno je najmlađi učesnik Evrovizije u Liverpulu. Potiče iz grčko-danske porodice, a muzikom se bavi od svoje četvrte godine, kada je počeo da pohađa časove pevanja i izučava razne muzičke instrumente. Kao i većina mladih umetnika, Viktor je postao poznat po izvođenjima tuđih pesama koje je objavljivao na Jutjubu. Prošle godine izdao je svoj prvi singl Fake club, a krajem 2022. godine izdao je i drugi autorski singl Brutally honest with you.

Za svoju pesmu What they say Viktor je u razgovoru za portal „Hellas Posts“ izjavio da ju je napisao kada je imao 14 godina i da mu je odmah prirasla k srcu. Numeru je opisao kao energičnu i emotivnu u isto vreme, sâm ju je napisao na iskren i autentičan način.

Viktor je nedavno potpisao profesionalni ugovor sa diskografskom kućom Panik Records, koja će stajati iza njegovog evrovizijskog pojavljivanja.

Interni izbor i teorije zavere

Ovo je četvrti put zaredom da se grčki javni servis ERT opredelio za izvođača koji nije rođen u Grčkoj, ali ima grčke korene, a peti uzastopni da evrovizijskog predstavnika bira interno.

Ovogodišnja interna selekcija realizovana je na nešto drugačiji način u odnosu na prethodne četiri godine. Drugu godinu zaredom bio je raspisan javni konkurs na koji je stiglo 106 pesama. U uži izbor ušlo je sedam numera za koje je glasao 70-člani demoskopski žiri i sedmočlani profesionalni komitet grčkog javnog servisa ERT. Demoskopski žiri imao je 50,6% udela pri proglašenju pobednika, dok je stručnom žiriju pripalo preostalih 49,4% glasova.

Nakon što su članovi demoskopskog žirija prelušali pesme, u drugi krug glasanja ušle su sledeće tri numere:

  • Melisa Mancukis | Liar (pop-dens numera)
  • Viktor Vernikos | What they say (balada srednjeg tempa)
  • Marija Maragu i Antonija Kauri | Shout out (numera bržeg ritma u pop-rok fazonu)

Sa po jednim navedenim ženskim i muškim vokalnim solistom, kao i sa jednim ženskim duetom, u drugom krugu razmatranja obavljeni su dodatni razgovori o načinu na koji će promovisati pesmu i idejama za evrovizijski nastup. Na kraju je delegacija procenila izvodljivom ideju Viktora Vernikosa, i samim tim on je proglašen za predstavnika Grčke na Evroviziji 2023.

Međutim, Melisa Mancukis i njen tim pokrenuli su pravni postupak protiv ERT-a, jer su doveli u pitanje glasanje sedmočlanog žirija. Oni su najpre zatražili objašnjenje u vezi sa dve stvari: Kako je žiri ipak glasao, kada je objavljeno da su se Marija Maragu i Antonija Kauri povukle iz procesa selekcije, i kako je Melisa dobila 440 poena od žirija, kad je minimalna ocena koju je mogla dobiti iznosila 560 bodova.

Komitet ERT-a glasao je posle sastanka sa sva tri izvođača na kojima su predstavili detalje svojih nastupa. Rezultati selekcije koje je objavio Melisin pravni tim su:

  1. Viktor Vernikos | What they say (740 poena)
  2. Marija Maragu i Antonija Kauri | Shout out (720 poena)
  3. Melisa Mancukis | Liar (440 glasova)

ERT se o ovome nije oglašavao, a na kraju je Melisin tim podneo i žalbu grčkoj radio-televiziji, u kojoj traže zamrzavanje učešća na majskoj završnici u Liverpulu, da uprava ERT prizna grešku i proglasi je za zvaničnu pobednicu grčkog izbora, jer je bila favorit demoskopskog žirija i da joj se isplati novčana odšteta zbog navodno pogrešnog ishoda procesa selekcije.

Premijera Viktorove pesme bila je najpre zakazana za 6. mart, ali je to odloženo. Iako nije saopšteno zašto, razlog je teška železnička nezgoda koja je zadesila Grčku. Ipak, mediji su spekulisali i da je razlog tužba koju je Melisa podnela protiv ERT-a grčkim sudovima. Grčki sudovi su 5. marta odlučili da ne izdaju privremenu zabranu aktivnosti grčkoj delegaciji. Sud je ustanovio da se privremeno rešenje spora ne može izdati. Grčka samim tim može da se takmiči na Evroviziji 2023, a odluka o presudi biće doneta nakon završetka završnice u Liverpulu. Da je zabrana bila odobrena, Grčka bi morala da zamrzne sve aktivnosti u vezi sa Evrovizijom 2023.

Oznake