Evrovizija 2023

Portugalija 2023 | Pesma koja je osvojila srca

Kako se bliži kraj sezone nacionalnih takmičenja, naši koraci ka evrovizijskom maratonu su sve brži. Evrovizijskoj „trci“ se pridružuje i Mimicat, kojoj je pesma obezbedila kartu za Liverpul ove godine.

Dok je prvo mesto sa svoja 24 boda zauzela Mimicat sa svojom žustrom pesmom Ai coração (Moje srce), samo dva boda iza našao se Edmundo Inácio (A festa).

Festival je započet u skoro filmskom/mjuzikl stilu, koji isprva prati bend Jesus Quisto (Jesus Cyst, not kidding). Članovi benda susreću se sa voditeljima koji se tobože spremaju za festival, presreću ih intruder-style i „vezuju“ kako ne bi pobegli. Komičan uvod prati pesmu For win the festivals, istoimenog benda koji je glumio u ovom otvaranju.

Atmosfera iza kulisa je u najmanju ruku bila euforična, u pravom smislu te reči. Jednoglasno su se pevale pesme, a u revijalnom delu je prvo nastupao Salvador Sobral, koji je po prvi put doneo pobedu Portugaliji. Takmičenje se te godine održalo u Ukrajini, gde se i danas vodi rat. Zanimljivo je da je veliki broj gledalaca bio mišljenja da je Salvador odneo pobedu zbog kolektivnog sažaljenja — nosio se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, ali je, uprkos svemu, pobedio i Evroviziju, ali i englesku frazu A snowball’s chance in hell (direktan prevod je šansa grudve snega u paklu; figurativno aludira na malu šansu u ostvarivanju pobede). Izgleda da je te sezone „sneg“ bilo teško otopiti.

Sledeći prikazani momenti bili su rezervisani za MARO, koja je gostovala u revijalnom delu večeri i evocirala nostalgične emocije od ranije sa svojom pesmom Saudade, saudade. Kratki zapisi sa njenog putovanja u Italiji, gde je nastupala zajedno sa devojkama koje su činile prateće vokale, prolazak u finale evrovizijskog takmičenja i neiscrpna podrška koju je dobila — upravo su bili momenti koje ona pamti.

Ostavljen je prostor i za emuliranje numera starijeg doba, kao što je Wonderful life (Black). Možda je informativno pomenuti kako se ova pesma puštala u kasnim 80-im godinama, na samom početku TV programa Bliżej świata (Closer to the world) u Poljskoj. Zašto je ovo bitno? Za ovu državu, pesma simboliše novi početak, te kraj represivnom sistemu koji ih je limitirao. „It was beautiful time, we felt the wind of change“ (To je bilo prelepo vreme, osetili smo vetar promene), kako navodi jedan od komentara ispod pesme.

Među publikom se, u prvim redovima, našao i mladi portugalski predstavnik na dečjoj Evroviziji – Nicolas Alves!

Jedan od voditelja nacionalnog takmičenja bila je Filomena Cautela, koja iza sebe već ima karijeru, a poznata je po svojoj energičnosti i smislu za humor na sceni i ispred kamere.

@_anac1998 Wait for … 😂👌#tuesday #filomenacautela #goodvibes ♬ Pulando na pipoca – LUDMILLA & Ivete Sangalo

Drugi voditelj koji će izaći na scenu ruku pod ruku sa Filomenom je Vasco Palmeirim. Vasco ima svoj fair share komičnih momenata u javnosti, što doprinosi sveukupnoj energiji koja je vladala tokom takmičenja. Svojevremeno je izjavio da, dok je pokazivao fudbalski dres, ima najlepši džemper na svetu. Needless to say, Portugalci ga nisu poštedeli na toj izjavi.

@cr7.vsc "É a camisola mais bonita do mundo"😭#cr7_vsc #portugal #vascopalmeirim #camisolaportugal #meme ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Ova konstatacija se ubrzo raširila po društvenim mrežama prevashodno u Portugalu, a ono što se opaža je sve veći upliv kreativnog i komičnog pristupa pri predstavljanju svega što se u današnje vreme promoviše, pa tako i izvođača koji nastupaju. Tik-tok spotovi neretko mogu da posluže kao efikasan CTA (Call to Action; poziv na akciju), što je i iskorišćeno od strane izvođača i izvođačica!

Mimicat je sa publikom podelila recap momenata koji se nalaze na njenom Instagram nalogu:

Dobar vid najave svoje pesme izmanevrisao je i Edmundo:

@edmundo_inacio ☎️ 760 30 31 12 ☎️ Cada chamada equivale ao preço de um café 😅❤️ #EdmundoInacio #aFesta #festivaldacanção #afesta #fc2023 #fc2023 #eurovision2023 #eurovision #music #fun ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Nadamo se da će Mimicat osvojiti srca Evrovizije podjednako kao i kod publike tokom Festivala da Canção!

Oznake