ESC 2023 — Azerbaijan: TuralTuranX
Tural i Turan, predstavnici Azerbejdžana na Evroviziji 2023
Evrovizija 2023

Azerbejdžan 2023 | Dvojac TuralTuranX objavio pesmu „Tell me more“

Azerbejdžanski duo TuralTuranX prezentovao je numeru Tell me more s kojom će se takmičiti u 1. polufinalu, 9. maja.

Ovo je prva evrovizijska pesma Azerbejdžana još od debitantske Day after day iz 2008. koju su u potpunosti uradili azerbejdžanski autori — blizanci Turan i Tural Bağmanovlar, te Nihad Aliyev koji uradio aranžman.

Ko je TuralTuranX?

Ovi blizanci rođeni su u Zakatali, živopisnom planinskom gradu na severozapadu Azerbejdžana, i prevashodno su publici poznati kao ulični muzičari. Imaju 22 godine i pod jakim su uticajem muzike 60-ih i 70-ih godina, na osnovu čega su razvili jedinstven identitet u svojoj zemlji.

„Eliminacija“ stranaca

Azerbejdžanski javni emiter İctimai (srp. Idžtimai) odlučio je da i ove godine svog evrovizijskog izaslanika odabere interno putem javnog konkursa. Najpre su prijave bile otvorene između 7. i 31. decembra, ali je šef azerbejdžanske delegacije Vasif Mammadov izjavio da je od 200 pristiglih pesama stiglo više radova inostranih autora. Zbog toga je konkurs bio produžen do 15. januara, a usput su odbačene prijave inostranih autora, dok su prihvaćena samo dela domaćih autora, za koje je između 31. decembra i 15. januara bio otvoren novi konkurs. Time je namera azerbejdžanske delegacije bila da pored lokalnih izvođača u Liverpulu promovišu i lokalno autorsko stvaralaštvo. Sa azerbejdžanskom delegacijom ove sezone je radio i evrovizijski pobednik iz 2011. Eldar Gasimov kao muzički producent.

U uži izbor za odabir azerbejdžanskog predstavnika ušlo je sledećih pet umetnika:

  • Azer Nasibov
  • Humay Aslanova i Amrah Musayev
  • Leyla Izzatova
  • Mamagama
  • Turan i Tural Bağmanovlar (TuralTuranX)

Svi su oni imali zadatak da svoje dodeljene pesme snime najpre u studiju, pa potom da pred komisijom ponove izvođenja prijavljenih pesama uživo. Odluku o pobedniku interne selekcije donosila je posebno oformljena fokus grupa, pa je naposletku izbor pao na 22-godišnje blizance.

Oznake

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.