Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Norvežani ocenjuju — najbolja prilika za pobedu od 2009. Sanmarinežanska pesma 5. aprila na svim platformama

Trenutno smo u periodu predevrovizijskih žurki, izvođači opipavaju puls publike po celoj Evropi, a mi vam danas donosimo nekoliko novosti u našem „evrovizijskom potpuriju“.

🇦🇺 Australijski predstavnik učestvovao u slučaju Novaka Đokovića na AO 2022

Frontmen grupe „Voyager“ Daniel Estrin nije samo muzičar i australijski predstavnik na Pesmi Evrovizije 2023, već radi i kao advokat, konkretno se baveći imigracionim pravom, a prošle godine je indirektno učestvovao u slučaju zabrane ulaska Novaka Đokovića u Australiju i učešćem na Australian Openu. Naime, on je učestvovao u diskusijama u određenim medijima gde je dao svoje mišljenje kao ekspert u ovom polju.

🇸🇲 Sanmarinežanska pesma 5. aprila na svim platformama

Pesma koja će predstavljati San Marino na Evroviziji 2023. jedna je od retkih koja nema studijsku verziju, ali to će se promeniti 5. aprila, kada će bend „Picked Jacks“ objaviti novu, unapređenu verziju numere Like an animal. Oni su na Instagramu potvrdili da snimljena verzija dolazi sa određenim promenama u odnosu na nastup sa selekcije Una voce per San Marino.

🇦🇱 Kako će izgledati albanska scenografija?

Albanska predstavnica Albina prošlog vikenda gostovala je u emisiji Më prit në fundjave (Čekaj me za vikend) na televiziji RTSH, gde je govorila o planovima za scenografiju. Kreativna direktorka Sacha Jean-Baptiste za nastup Albine i njene porodice zamislila je pirotehničke efekte, svetla i grafike na ekranu. Albina je izjavila da želi da fokus bude na jačini pesme i na njenom vokalu.

🇦🇿 Azerbedžanci otkrili reditelja svoje inscenacije

Danski producent Mads Enggård režiraće nastup dua TuralTuranX, azerbejdžanskih predstavnika na Evrosongu 2023. On je veteran na Pesmi Evrovizije s obzirom na to da je radio na scenografijama mnogih zemalja u proteklih 20 godina, uključujući Azerbejdžan (2019, 2021 i 2022) i Dansku (2004, 2010 i 2019). Još uvek nije otkriveno šta otprilike ima u vidu za scensku postavku ove godine.

🇳🇴 „Najbolja prilika za pobedu još od 2009“

Šef evrovizijske delegacije Norveške Stig Karlsen ocenio je da Norveška ima najbolje šanse za pobedu još od 2009. godine. On je pratiocima na Instragramu rekao:

— Imamo dobre šanse da pobedimo ove godine. Alessandra je odličan izvođač, a „Queen of kings“ je već globalni ’banger’. Nismo imali veće šanse za pobedu od Rybaka 2009.

Norveška se ove sedmice nalazi na visokom 4. mestu na kladionicama.