Iz mog ugla 2023

Holandija 2023 | „Burning daylight“ iz mog ugla

Holandija 2023

Mia Nicolai i Dion Cooper će predstavljati Holandiju na ovogodišnjiem izdanju Evrovizije s numerom Burning daylight.

Njih dvoje su dobili poziv od pobednika Evrovizije Duncana Laurencea, koji je zajedno sa svojim partnerom učestvovao u nastanku takmičarske numere. Četvorka je napisala pesmu koja je impresionirala holandsku selekcionu komisiju i jednoglasno su izabrani da predstavljaju Holandiju na takmičenju 2023.

Dvadesetšestogodišnja Mia Nicolai muzičarka je i kompozitorka iz Amsterdama. Njena prva pesma sa kojom se predstavila svetskoj publici bila je Set me free, nakon čega je izbacila još jedan hit Mutual needs, koji je svoju premijeru imao u popularnoj radio-emisiji u SAD „The Zane Lowe Show“. Njena najnovija pesma je Dream go. Njene pesme su za kratko vreme na Spotifaju uspele da skupe preko 200.000 slušanja.

Njen veliki uzor i inspiracija je David Bowie. U svom slobodnom umetničkom izražaju voli da kombinuje različite umetničke forme.

Dion Cooper, koji je od Mije dve godine stariji, kompozitor je i gitarista. Njegov otac bio je bubnjar, pa je i Dion odrastao pod uticajem Beatlesa i Jimija Hendrixa. Njegove potrebe da se dokaže kao muzičar, ali i da se lično razvije, išli su ruku pod ruku, što je dovelo do toga da 2021. objavi svoj prvi EP „Too Young Too Dumb“.

Zvučna mini-imena

Najčešća muška i ženska imena u Holandiji tipična su i širom drugog dela zapadne civilizacije i uglavnom se oslanjaju na biblijske motive. Tako je zabeleženo da su Noah i Emma bila najpopularnija imena za dečake i devojčice u Holandiji tokom 2022. godine.

Julia, Mila, Sophie i Olivia, te Liam, Luca, Lucas i Mees takođe su u vrhu popularnosti.

Ono što je specifično za Holandiju jesu kratka, tzv. mini-imena; roditelji često svojoj deci daju vrlo kratka, dvoslovna i troslovna imena kao što su Fien, Liv i Bo (ćerke) i Cas, Jip i Job (sinovi).

U TOP 100 nalaze se i neka vrlo jedinstvena, zvučna imena: Fenna, Loua i Puck ili Boaz, Floris i Jens.

Iz našeg ugla

Prilično prosečno

Kompozicijski, ovo je možda zgodna pesma da se uzme kao medijana ovog takmičenja, tj. kao odokativni primer proseka. Burning daylight je indi pop balada koja govori o nemogućnosti da se izađe iz začaranih krugova odnosa, čiji činioci su počeli da se emotivno povlače. Nažalost, ni prva ni poslednja pesma ove tematike na Evroviziji. Mislim da se interni dijalog fiktivnih aktera nije adekvatno preveo u muzički izraz.

Ocena 3

Mediokritet

Očekivala sam daleko više od Duncana Laurencea i dvoje mladih pevača, s obzirom na svu galamu koju su podigli pre objavljivanja pesme. Previše se spekulisalo o ovoj pesmi da ona ispadne ovoliko dosadna.

Ocena 3+

#schattig

Prijatno, atmosferično i akustično. „Coming of age“ himnica, uz neku melanholičnu notu Duncanove trijumfalne pesme Arcade (nije ni čudo jer je on autor). Ništa više, eto tako. Tralala…

Ocena 3

Catching a hollow bunny

Ima divnu poruku, ali koliko god pokušavam da držim šake na ušima kako bi se note zadržale, ne ide mi. Mislim da je izraz „hollow bunny“ dobro poređenje — kao kada Alisa juri zeca into the Wonderland, a onda sebe nalazi na totalno drugom mestu, sa uskršnjim čokoladnim zekom koji je prazan iznutra. Ali, ovde se dešava plot twist, promena priče. Ovo nije Wonderland. Ako je verovati kilometraži, Dunderland je bliži.

Ocena 3

Bez pravog opisa za ovako neinventivne balade

Holanđani ni ovog puta ne odstupaju od pristojnih balada, samo što mi ovo ne zvuči dovoljno ubedljivo, a ni pobednički. Malo koja sporija pesma iz ovogodišnje takmičarske pesme mi se dopala, a ovogodišnja holandska pesma mi deluje nekako neinventivno. Radi se o još jednoj klasičnoj baladi o rastavljenosti koja jeste isto pristojna, ali ne vidim ni kakav bi nastup mogao da je proprati.

Ocena 4

While chasing highs

Holandija je i ove godine standardno dobra. Melanholična numera sa kojom se lako čovek može poistovetiti je sada već postala lična karta Holandije na Evroviziji. Ne verujem u neki neverovatno visok plasman u finalu, kada je ova pesma u pitanju, ali isto tako znam da ne bi trebalo da bude ni među poslednjima. Sama pesma ne vrišti baš od originalnosti i prilično je radijska, više nego klasična takmičarska, ali mi se dopada. Problem mi je ovaj himnični kraj i to što za razliku od prošle godine nije tako lako odrediti mesto proizvodnje (amerikanizacija na nivou). Pesma mi je lično tu negde tik do TOP 10, pa se predomišljam između četvorke i petice.

Ocena 4+

Opet pauza za toalet

Mora neko da bude i dosadan.

Ocena 2

Zzz

O potencijalnom (ne)uspehu ove pesme sve govori nestanak „mentora“ Duncana Laurencea iz svih promotivnih aktivnosti Mije i Diona. Njihovi nastupi na žurkama izgledali su kao karaoke.

Ocena 2

Tiha intimna pesma

Potencijal ove pesme upravo bi mogao da bude to što je neprimetna, atmosferična, intimna, nenapadna, i što je izvodi muško-ženski duet. Setimo se samo da je Calm after the storm sa približno istom estetikom dospeo u vrh. Ne kažem da bi se za Holanđane 2014. godina mogla ponoviti, ali imam nadu da će nastup biti dovoljno sveden a efektan i da će uspeti da se plasiraju u finale, iako je ovo materijal za žiri, kog NAŽALOST neće biti u polufinalu. Muzički, holandska numera je obična, klasična pop radio friendly balada koja mi se izrazito dopada.

Ocena 5

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,22

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 25. aprila do 10.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,47

Oznake

13 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Kvalitetna moderna balada. Prelepe boje glasova. Pevač je taj koji vodi show, iz duboke lage u najvišlju sa sve bogatom melizmatikom. Naravno, i uloga pevačice je podjednako važna, posebno u drugom delu pesme. Sjajno se uklapaju i emitiju jednu lepu emociju. Pesma nosi izraženu dozu melanholije, što je zanimljivo. Nije hitična, ali je baš radio friendly. Sve u svemu, prelepo.
  Ocena: 5-

 • Za mene je Holandija 2023. daleko ispred Holandije 2014. Ovogodišnja numera ima divnu gradaciju, izvođači su mladi i harizmatični, prenose jednu finu mladalačku emociju, rado ih slušam, i ne mogu da verujem da su za mnoge mediokritetni. Toliko, da počinjem da sumnjam da je stvar u meni, da je jedna baladična faza ušla u mene. Svakako ja i dalje osećam jasnu povezanost s pesmom, koja baš baš prija.
  Ocena za Holandiju 2023. – krotka petica (5).

 • @RSSA
  Slažem se..
  Common Linets su iskusni pevači koji, čak i ako nisu imali neku hemiju do tada, uspeli da odglume kao da nastupaju godinama. Ovde se radi o dvoje nedovoljno iskusnih pojedinaca..
  Jedna slučajnost je da je i 2014. učestvovalo 37 zemalja koliko i ove godine kad su poslali CL, ali daleko će biti od istog plasmana.. Naredali su dosta prolazaka u finale, možda je vreme i da ispadnu..

 • Korektno, ali me nekako uvek odbiju dueti (naročito mešoviti). Ne uspevam da se povežem s ovom pesmom, zapravo mi se dopada atmosfera do prvog refrena, a onda što bliže kraju, uhvati me dosada.
  Nikakve šanse za finale u odsustvu žirija, pa će valjda kreatori nesuvisle ideje, da na jednom takmičenju imamo različite sisteme glasanja u polufinalu i finalu, da stave prst na čelo.
  Pristojno 3

 • @NekiTamo

  Deluje mi da tripuju Holandiju 2014. godine, samo što je Holandija iz te godine i ovogodišnja pesma miljama daleko, bukvalno pesma Holandije 2014.je bukvalno “Goodbye to yesterday” za ovooo…

 • Od prvog slušanja mi je pesma meh, a iskreno ni njihova interpretacija me nije kupila čak me je nakon žurki i razočarala..
  Oni bolje i da nisu išli na žurke jer su samo otkrili svoje mane..
  Ako se do takmičenja ne prizovu pameti, nema ništa od finala koje je i ovako klimavo…
  I slažem se, komisija se verovatno popalila kad je videla Dankana u autorskom timu i mislim da su više izglasali Dankana nego ovaj duo..

  Ocena: 3

 • Ovo je jedna ultradosadna i smorna pesma,kada smo čuli da će Duncan Laurence raditi pesmu,pomisili smo da će biti nešto vrhunski kvalitetno,međutim,čim smo čuli pesmu,grdno smo se razočarali.Ništa se posebno ne dešava u ovoj pesmi,a pred kraj pesme samo ponavljaju Goodbye old life kao pokvarena ploča.Na Pre Partyjima njih dvoje su potpuno falširali,te ukoliko takav bude i sam nastup u Liverpulu,a nažalost mislim da hoće,prvi put od 2015. nećemo gledati Holandiju u finalu.
  Ocena:1

 • Boze koji napor od pesme. Videli da Duncan pisao pesmu pa se brze bolje primili. Smara me. Next!

  Ocena 3

 • Holandija – 3
  Dobra, pristojna pesma sa interesantnim tekstom o unutrasnjem preispitivanju i promenama u životu, a u kom svako moze da se pronadje. Dopada mi se kad kažu da je bog (God) ona (she).
  Skroz korektno i fino al ipak nedostaje mi ono nesto da bi me pesma potpuno ocarala. Ko zna, mozda taj catch leži bas u nastupu.

 • Čovek koji samo zna da je Holandija pobedila 2019-e sa pesmom “Arcade” jasno mu je kada čuje ovu pesmu da je Dankan Lorens umešao prste. Nije ni blizu pobedničkoj numeri iz Tel Aviva a i očekivalo se više. No, ne može se ni osporiti da je pesma korektna i potencijalni groower. Kod mene raste, ima tu emociju i dozu sete koja mene animira. Ali to je već moj lični utisak. Realno i šire posmatrano treba da budu srećni ako prođu u finale. Biće za njih tu opaka borba. Zasluženo bi bilo da prođu jer duo poseduje kvalitet mada moramo biti pošteni do kraja i reći da bi mnoge ljude na sceni u Liverpulu ovo i žargonski rečeno smorilo.
  Ocena – 3

 • Monotona, prosečna i neupečatljiva radijska balada epiteti su koji na najbolji mogući način opisuju ovogodišnju pesmu Holandije.

  Ocena: 3

 • Da slazem se da je vise nekog radijskog tipa nego takmicarskog ali skroz pristojno..Atmosfericno, melanholicno a opet ne previse dosadno..Iskreno mislim da je ovaj tip pesama malo izlizan i prevazidjen na Eurosongu i da su holandjani mogli biti prilicno inovativniji..Sve u svemu,korektna,pristojna, solidna balada..Ocena 4

 • Jos jedna podcenjena pesma. Klise, jeste. Ali ja ovo ne vidim nikako da ispada u polufinalu. Prosto, ne vidim.

  Ocena: 5