Iz mog ugla 2023

Srbija 2023 | „Samo mi se spava“ iz mog ugla

Srbija 2023

Mladi muzičar pod umetničkim imenom Luke Black predstavljaće Srbiju na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije koja se održava u Liverpulu.

Rođen je 19. maja 1992. godine u Čačku. Završio je dva fakulteta i master studije iz oblasti muzičke produkcije.

Talenat za muziku ispoljio je već sa 12 godina, kada je počeo da piše tekstove, a kroz nekoliko naredinih godina i da komponuje i piše aranžmane.

Luka Ivanović, kako mu je pravo ime, poslednje četiri godine živi u Londonu i jedini je muzičar iz Srbije koji ima potpisan ugovor sa izdavačkom kućom „Universal Music Group“ sa kojom je 2016. godine realizovao uspešnu turneju u Kini. Do sada je objavio četiri EP izdanja.

Saradnja sa tom producentskom kućom započela je 2015. godine, kada je numera D-Generation osvanula na globalnom servisu „Vevo“. Pored ove pesme, na prvom mini-albumu „Thorns“ našle su su i Holding on to love i druge kompozicije.

Prethodno je Luka bio u igri da nas predstavlja na Evroviziji 2016. godine pesmom Demons, ali je tada za predstavnicu Srbije odabrana Sanja Vučić.

Gde su nestali Jelena, Marija, Nikola, Dragan…?

Sofija i Luka su imena koja su roditelji u Srbiji najčešće davali svojoj deci 2021. godine, govore poslednje analize Republičkog zavoda za statistiku.

Osim Sofije, među devojčicama se najčešće mogu čuti Dunja, Mila, Sara, Teodora, Una, Milica, Tara, Nikolina i Nađa. Kod dečaka, najpopularnija imena su Lazar, Vuk, Vasilije, Stefan, Bogdan, Aleksa, Vukan, Filip i Vukašin.

Zanimljivo je da se neka decenijama unazad popularna imena, poput Marija, Jelena, Nikola i Aleksandar, nisu našla ni među 20 najomiljenijih!(?)

Popularnost su u međuvremenu stekla uglavnom kratka imena…

Iz našeg ugla

Crni Luka na crnom konju postkonstraktivizma

U vrlo netradicionalnom duhu, boje Srbije ove godine braniće jedno darkwave ostvarenje eksperimentalne muzike, i rasplamsati vatru ovog postkonstraktičnog pravca Srbije kao game changera na Evroviziji. Evodentno je da već neko vreme postoji blaga seksualna tenzija između Luka Bleka i šanse za Evroviziju, te se čini kao pun pogodak da čast predstavništva dopadne njemu na najdemokratskiji način, zahvaljujući jedinsvenoj ličnosti i najkompletnije realizovanim konceptom. Samo mi se spava je jedno misteriozno, kontrastno i mračno tematisano delo u postapokaliptičnom setingu, futurističkih primesa, provokativnog zvuka i pametne strukture. Kontrast od love piece tipova pesama je uvek plus, a vokalno interpretativna rešenja skoro da odškrinjuju i vrata avangarde. Definitivno se može reći da (opet) imamo vrlo unikatnog vojnika za boj, a ako performans uspešno bude doteran u skladu sa najavljenom euforijom od pre PzE, nije daleko da očekujemo reakcije u vidu naježa, suza ili zatečenosti. Još jedan dokaz da je autentičnost, stvorena inkorporiranjem personalitija u umetnički izraz, i te kako efektivna, i kao fellow nerd jako sam srećan što i moja društvena sorta ne samo da ima šansu da se predstavi već to radi maestralno. I neću da se onaj robot samo zapali, hoću da eksplodira uz deluks vatromet i odleti po celoj areni, bre!

Konstrakta epizoda druga

O pesmi sam više puta na sajtu pisala, više puta sam se javno o njoj oglašavala i svaki komentar, svako zapažanje i tumačenje i svaka metafora koju sam iznela stoje. Pesma je eksperimentalnog zvuka koji mi uvek prija, tekst izuzetno inteligentan, a ideja iza nastupa inovativna, kreativna i podstiče na razišljanje. Međutim, realizacija nastupa uživo nije sjajna i iskreno se nadam da će tim naći način da ga popravi i usavrši do polufinala. Motivi buđenja, kao i reference na pop kulturu i igrice moraju biti očiglednije. Pesma će uz dobar nastup biti za 5.

#kokažedanismourbani?

Odvažili smo se da krenemo stazom koju je Konstrakta ostavila iza sebe i dobrano je utabamo. Luka mi već nekoliko godina stoji na listi želja i sada se vratio jači no ikada. Filmska kompozicija, i da se zamisliš, i da zanjišeš. Da se naljutiš, i da se nasmeješ. Spektar osećanja, motiva i značenja je toliki da možemo da počnemo s pitanjem „od koje tačke krenuti?” kada se naša ovogodišnja pesma analizira. Verujem da je teta Konstrakta ponosna, i ja sam, i Srbija je.

Sul sul, do you speak Simlish?

Zanimljiv koncept iz ugla Sims lika — dobar je instrumental, ali mi je pevanje bilo pomalo off-putting. Sveukupno mi se sviđa poruka koja je poslata publici, ovo je momenat kada nam Luke Black maše iz Liverpula sa „sul sul“ (zdravo in Simlish, ta je dobra).

Dostojan naslednik Konstraktine filozofije

Nekako mi se čini da se sa našom ovogodišnjom pesmom na samom početku nisam dovoljno saživeo, jer sa ovogodišnje „Pesme za Evroviziju“ vremenom su počele da mi se sviđaju druge pesme. U odnosu na ostale okupljene u ovoj redakciji, pesma mi se lično dopadala, ali sam joj dao još jednu šansu da mi se svidi čim budem video nastup. Kada sam video nastup iz hola košutnjačkog studija te večeri, bukvalno sam došao do zaključka „Ovo je pobednik“! I zaista, tako bi — niko na ovogodišnjem PzE nije imao toliko pravih javnih autentičnih scenskih nastupa kao Luke Black. Ni Konstrakta nije bila preterano favorizovana pre prošlog PzE, pa je nastupom bukvalno samlela konkurenciju. Takav je slučaj i ove godine sa Lukom: on je naslednik Konstraktine alt filozofije i jednostavno jedan od hrabrih izvođača koji je pokazao da na nacionalnim izborima za Evroviziju ne moraju nužno da pobeđuju pesme komercijalnog opredeljenja. Moguće je da se ponovi uspeh od prošle godine, jedna je od pesama koje se ističu u izuzetno jakom 1. polufinalu, pa se stoga finale ne dovodi u pitanje. Ponosno mogu da kažem da smo ponovo istinska evrovizijska velesila kao onog dana kada smo slali „balkanske balade”. Zato Luki želim puno sreće u Liverpulu, a delegaciji želim u budućnosti da svake godine na Evroviziju šalje kompozicije koje se šablonski neće ponavljati, kao što je to bio slučaj i u poslednje dve godine.

Svima nam se spava, ali smo se bar na Evroviziji razbudili

Dođosmo i do kraja i trenutka kada komentarišemo našu predstavničku pesmu. Na stranu što ću uvek i zauvek podržavati sve naše predstavnike, ovog puta, baš kao i prošle godine, ova pesma bi mi bila jedan od favorita i da ne predstavlja Srbiju. Lično slušam ovakvu vrstu muzike i volim alternativne pravce, tako da želim da i u budućnosti nastavimo sa ovim muzičkim eksperimentisanjem i da šaljemo pesme koje imaju priču, smisao i koncepciju. Što se ove pesme tiče, bila je moj prvi favorit na PzE od prvog slušanja, ali moram priznati da sama izvedba na festivalu i nije bila najubedljivija. Luka je odličan muzičar, u šta nema sumnje kada poslušate neka njegova uživo izvođenja, ali mislim da mu je njegovo neiskustvo na sceni u ovom slučaju i pravilo problem. Sam nastup je bio jednostavno, ali fantastično osmišljen, a najavljeno je i izvesno unapređenje, tako da ja zaista verujem ovoj pesmi i verujem u ovu pesmu. Moram da naglasim da mi je drago što nismo kopirali Konstraktu, ali da je ovaj društveno-angažovani sloj pesme svakako inspirisan njome. Meni je ovde super sve: i muzika u svom elektro-hororičnom maniru, i tekst o uspavanom svetu (mada mi se čini da može da bude i o mentalnom zdravlju), kao i sama sceničnost pesme. Uz Francusku i Letoniju, ova pesma bi ulazila u moj TOP 3. E sad, prognoza plasmana. Iskreno nemam nikakav osećaj kako bi ovo moglo da završi. Može čak da ispadne u polufinalu, a da ne bude iznenađenje, a sa druge strane da bude u TOP 10, a da ne bude iznenađenje. Ovakve pesme nisu baš prijemčive široj publici, ukoliko nemaju nekakvu svoju foricu (kladim se da su ljudi za Konstraktu glasali više zbog pljeskanja rukama nego zbog razumevanja same pesme), a ni žiriju, jer ovde nema vanserijskih vokalnih izvedbi (dobro, u polufinalu je samo publika). Nekako, ove godine nemamo ni preveliki hajp oko naše pesme (dobro, Konstrakta je zaista jedinstven slučaj), plus ova pesma nije bila ničiji favorit pri glasanju (publika, žiri), a i prečesto u javnosti prostruji komentar da ovo nije pesma, da je bezvezno i slično, što nekako dodatno ovoj pesmi pravi antireklamu. Kako god bilo, ja navijam za Luku i Samo mi se spava, a našu ću evrovizijsku pesmu svakako slušati i nakon samog takmičenja

Prava Srbija!

Originala pesma, plus je tema u skladu sa aktuelnom situacijom. Bravo Luka.

Game over, bitch

Jako mi se sviđa što smo nastavili u ovom eksperimentalnom, alternativnom pravcu posle uspeha Konstrakte. I’m a sucker za ovakve mračne, električne numere. Lukina prednost je i to što u ovogodišnjoj selekciji nema sličnih pesama, sličnog žanra i teme te se nadam da će hipnotisati publiku da uzme telefone i glasa.

Komplikovana pesma

Početno ushićenje ovom pesmom, za koju sam bio ubeđen da će pobediti, brzo mi je splaslo nakon pobede na PzE. Zašto? Mislim da je na to uticao nastup koji je, iako dobro osmišljen i efektan, kolateralna šteta zbog Lukinog neiskustva na javnim nastupima. S jedne strane, imamo produkcijski i koncepcijski moćnu pesmu koja flertuje s raznim žanrovima i čiji je tekst zaista filozofski, višeslojan i dubokouman, i koja sve skupa predstavlja ponosnu, hrabru alternativnu muzičku scenu Srbije. S druge strane, imamo nedovoljno iskusnog izvođača. Dakle, to može da bude ozbiljan dvosekli mač. Ipak, imam veru da je u protekla dva meseca to „izbrušeno“ kako treba, da je nastup doteran, poboljšan, upeglan, a Lukino ponašanje na sceni samouverenije. Zašto toliko više pišem o nastupu, a manje o pesmi? Jer za ovakvu numeru i scenu kakva je Evrovizije nastup ima veću težinu. Pesma mora biti „gledljiva“, ako je većina neće shvatiti. Nastup mora biti taj koji će naterati prosečnog gledaoca da se zapita, zamisli i istraži šta je umetnik hteo da mu poruči. Bez obzira na ishod, mislim da je RTS krenuo dobrim putem i da sa ovakvim konceptom nacionalnih izbora i afirmacijom nove muzike treba da nastavi.

Kako biste vi ocenili i prognozirali naše ovogodišnje učešće? Budite slobodni da nam u komentaru ostavite svoje mišljenje i glasajte u priloženoj anketi!


Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Iskreno meni se tu nista ne svinja. Ni pesma ni nastup ni pevanje ni njegovo neharizmaticno ponašanje.
  Lik je težak promašaj . Želim mu da pukne pa da sledeće godine šaljemo normalnu pesmu muka mu je ovih kvazi umetnika . SMS nije hit ²

 • Kakav god da je – naš je. Podrška za Crnog Luku. Ima telefon da gori 9. Maja … 9. Maj – dan pobede ;).

 • Želim pozdraviti i podržati našeg predstavnika, iako mislim da je dosta škripao “ceo paket” na PzE. Nije zakucao, nije poentirao, delovao je “mlako”. I ja se nadam da je ceo tim radio u međuvremenu i da je sve izbrušeno za Liverpul. Potencijal postoji, i autentičnost . Pravac kojim je krenula evrovizijska Srbija i RTS podsećaju na onaj zaokret kad je Bugarska krenula sa Poli Genovom, Equinoxom i Kostovim. A pre toga slali Marinovu… Podržavam hrabrost, ima tu još mladih zanimljivih izvođača i za naredne godine, ali sad fokus na Luku, polufinale da se uradi muški i pokaže karakter, da tu oduševi i prođe dalje, a onda u finalu, šta Bog da…Srećno Srbija 2023.!

 • Luka je bio očekivani pobednik PzE 2023. Toliko se njegovo ime pominjalo u srpskim evrovizijskim krugovima da je bilo samo pitanje trenutka kada će otići na Evroviziju pod našom zastavom. Bilo je jasno da će pobediti čim su pesme i objavljene bile. Lično sam imao par drugih favorita ali kada se sve sabere i oduzme Luka najverovatnije jeste najbolji naš iznor gledajući PzE 2023. Njegova pesma ima priču, ima poruku, Luka ima scenu. Slično kao i prošle godine šaljemo čitav jedan umetnički performans a ne samo pesmu. Nažalost ali istovremeno i očekivano, daleko je manje sve ovo Lukino primećeno, no dobro, šta je tu je…Očekujem plasman vrlo sličan postignutom u OGAE anketi mada se ne bih iznenadio i da ispadnemo u polufinalu mada smatram da treba i da ćemo ući u finale. Žanrovski ovo nije moj cup of tea ali Luka je pravi umetnik i treba ga podržati. Ja ću zdušno navijati kao i svake godine i tresti se u utorak uveče a i u nedelju tamo negde od 23:00 h.

 • Jako je teško i nezahvalno prognozirati plasman pesme ovog tipa. Sve zavisi od toga da poruka pesme uspe dobro da se iskomunicira i prenese do gledatelja. Nadam se da će nastup biti dobar i upečatljiv jer je to najvažnije, i nadam se da će ući u finale pa onda nek bude kako bude.
  Srećno Luki i celom timu!

 • Nakon Konstrakte,ponovo šaljemo jednu drugačiju,mističnu,originalnu i alternativnu pesmu.Naravno da je nakon prošlogodišnjeg TOP 5 rezultata u Torinu interesovanje za Evroviziju u Srbiji odmah skočilo u nebesa i sada skoro svi izvođači sa naše muzičke scene hoće da se prijave za PZE.No,ovo po kvalitetu nije ni blizu Konstrakte,kod Kontrakte se jasno čulo šta peva,Luke Black neke delove pesme samo šapuće.Ovo mi deluje kao slabija vezija In Corpore Sano i u skladu sa time će i rezultat biti puno slabiji,a i nema onog hajpa kao prošle godine.Sve u svemu,ovo je jedna od boljih naših pesama na Evroviziji i ostvariće neki solidan rezultat.Mislim da će proći u finale,a u samom finalu osvojiti otprilike neko 12-13.mesto.Srećno Luck Black,ponosni smo na tebe!Navijamo za tebe svim srcem 9.maja u 1.polufinalu,a nadamo se i u finalu 13.maja.

 • Stigao je i Luka na red. Kada su bile objavljene pesme za PzE Luka mi je bio među favoritima od samog starta. Sada kako se bliži ESC nadam se da će ih oduvati. Jedva čekam da krenu probe da vidimo makar delić onoga što nam je Luka spremio a verujem da će da bude sjajan nastup. Takođe se nadam i želim da nakon onog “game over” publika zagrmi “B…ch” Luki želim svu sreću u Liverpulu, i kako god da bude stanje mi ćemo biti ponosni.

 • Takodje ne znam ßto se svi hvataju za te kladionice kao da su one u potpunosti merodavne pre proba za bilo šta osim za eventualno top 3..
  Navešću primer Kipra 2018 i Portugala 2021 koji su naglo skočili nakon proba pa i Moldavija prošle godine ili na našem primeru Bojana Stamenov koja je tek nakon polufinalnog nastupa naglo skočila..
  Ovo naravno ne znači da ćemo mi sad odjednom ući u top 5, ali ako oduvamo nastupom možemo da se nadamo dosta dobrom plasmanu..
  Svakako se zna ko pobedjuje tako da cilj treba da bude što bolji plasman.

 • Dodjosmo i do Luke..
  Iskreno kako su nove evrovizijske numere izlazile, tako je naša pesma padala u zaborav..
  Neki kažu nema ovde vokala, vokalno laka pesma, a ček sad da pitam… Cha cha cha ili WTHIE su operske arije pa se kod njih prećutkuje nedostatak “ozbiljnog vokala”.. Pa i UK bi onda mogao da se diskutuje.. Izvoditi ovu pesmu da zvuči i izgleda uverljivo i ubedljivo je podjednako zahtevan zadatak koji Luka skoro pa sasvim uspešno rešava.. Mnogi zaboravljaju da je njegov nastup na PZE prvi nakon x godina i dosad je sigurno bolje uvežbao.
  Što se tiče pesme, naravno nije za svakoga i zato i spada pod alternativu, a ne komercijalnu muziku..
  Takodje poredjenja sa Konstraktom mi idu već da ne kažem šta.. Sad je većini Konstrakta žena, majka, kraljica nakon što se rezultatski pokazala, a da nije svi bi se sprdali na max.. Luka je motivisan uspehom Konstrakte, ali žanrovski je sasvim suprotan kao i tematski.. Čak i da kopira, pre bih da se krećemo u ovom smeru nego u smeru cajki zbog koga nas cela Evropa gleda ko primitivce..
  Što se tiče nastupa, onaj sa PZE je bio uradjen na brzinu i isključivo iz Lukinog džepa (kao što je bio slučaj sa svim ucesnicima jer nismo Švedska) i naravno da će nastup u Liverpulu biti dosta bolji…
  Ja sam se samo nadao da će nakon PZE uraditi jedan manji revamp, ali očigledno nije bilo dovoljno vremena..
  Sve u svemu naš rezultat će isključivo zavisiti od nastupa i Lukine interpretacije i ako oba budu uspešna, verujem da sigurno ulazimo u finale, a tamo ukoliko nas bude posrećilo sa žrebom kao prošle godine, moguće je i top 10..
  Znam da ne dajemo ocene, ali ja bih ovom prilikom dao jaku vrlo dobru ocenu uz želju da Luka u Liverpulu da gas i pokida.

  Srećno!

 • Meni je svake godine važno da samo uđemo u finale. A tamo posle može biti bilo šta. Luki želim srećnu i da nas predstavlja najbolje što može! Preponosmi smo na njega, ma šta god se desi u Liverpulu!

 • Sve bi bilo okej da nije toliko iritantan. Muzika je predobra ali kada pocne da peva sve pada u vodu. Treba poraditi na pevanju. Konstrakta je bila cool. Ovo je jako slaba kopija. Valjda ce proci u finale

 • Ne slušam privatno ovakvu vrstu muzike, nisam impresioniran previše ni njim, niti njegovim vokalnim izvodjenjem, mada za ovu pesmu to i nije u prvom planu, ali svakako ću gledati takmičenje i bodriti našeg predstavnika i nadati se što boljem plasmanu.

  Što se tiče nekih predvidjanja našeg plasmana, spadam u grupu onih osoba koje zaista nemaju ideju kako bi mogao proći, kladionice prognoziraju da možemo i do 14. ili 15.mesta neke kladionice i niže, na top listama na mrežama se kotiramo još bolje u proseku, dok smo prema reakcijama koje rade na našu pesmu na samom youtube uglavnom zanimljive, ali i većinom pozitivne.

  Sve u svemu srećno Luki Ivanoviću u Liverpulu, pa ako može zabeležiti i neki korektan ili solidan plasman bilo bi ok, ako i ne zabeleži neki odličan plasman, više sreće drugi put što bi rekao Željko Joksimović xD

 • Joj… Iskreno, strahujem dosta za finale znajuci kakva je konkurencija. Bukvalno cu da se tresem najvise jos od 2018. kad su nasim predstavnicima bukvalno svi predvidjali fijasko.

  Opet kazem, ispadanje Tijane Bogicevic me je nateralo da nikad vise ne budem previse pristrasan kad je u pitanju nas predstavnik i da nikad vise ne govorim kao “ma sta bre, idemo lagano u finale”. Te 2017. sam se opekao, da posle toga svake godine strepim za finale, pa cak i prosle godine sam dosta strahovao. Takodje i kad su isle Uraganke, dosta sam strahovao za finale jer smo bili sami iz bivse Juge u nasem polufinalu.

  Tako da, bice strepnje, bice straha, bice neizvesnosti. Meni je najbitnije da Luka udje u finale, a tamo neka bude kako bude.

  Znaci samo finale i nista drugo.