Evrovizija 2024

Evrovizija 2024 | Ponovo gledamo Luksemburg!

Dan uoči velikog finala Pesme Evrovizije stigla je sasvim senzacionalna, a u isto vreme i iznenađujuća vest — Luksemburg će ponovo biti deo Evrovizije počev od 2024. godine!

Evrovizijski fanovi će večito pamtiti 12. maj 2023. po jednoj izuetno senzacionalnoj, iznenađujućoj, a u isto vreme i bombastičnoj informaciji — luksemburški emiter RTL, dan uoči finala 67. takmičenja u Liverpulu, objavio je informaciju da će ponovo biti deo Pesme Evrovizije, počev od naredne godine, kada će ovo takmičenje biti organizovano po 68. put, a Luksemburžani zabeležiti svoje 38. učešće. Bili su jedni od osnivača Evrovizije daleke 1956. i redovno se takmičili sve do 1993, kada su se dobrovoljno povukli sa takmičenja. Pored toga što će se povratak Luksemburžana dogoditi tačno 31 godinu nakon njihovog poslednjeg pojavljivanja, povratak Luksemburga biće i u znaku 40. godišnjice otkako su poslednji put organizovali takmičenje.

Trenutno su Luksemburžani treća po uspešnosti nacija po broju pobeda na Evroviziji, iza Irske sa sedam i Švedske sa šest ostvarenih pobeda; pet velikih pobeda Luksemburžani su ostvarili: 1961, 1965, 1972, 1973. i 1983. godine, dok su domaćini takmičenja bili 1962, 1966, 1973. i 1984. godine.

RTL Luksemburg će prenositi sve tri večeri 68. takmičenja, uz lokalizovane komentare na svim elektronskim platformama. Više detalja o motivima emitera RTL na povratak, kao i o načinu na koji će biti određen njihov 38. predstavnik, biće poznato u julu tekuće godine.

Rezolutno formalno opredeljenje za povratak na ovo prestižno međunarodno muzičko takmičenje dala je luksemburška vlada. Upravo nacionalni emiter RTL biće odgovoran odgovoran i za prenos i za odabir predstavnika. Uzbuđenje zbog ove vesti nije krio ni supervizor Evrovizije Martin Österdahl:

Oduševljeni smo što možemo da ponovo poželimo dobrodošlicu Luksemburgu na takmičenje posle 30 godina. Zemlja ima jedan od najuspešnijih rekorda na takmičenju sa pet pobeda u prve tri decenije postojanja. Veoma se radujemo saradnji sa RTL-om na njihovom povratku na najveći svetski muzički događaj uživo 2024. godine.

Generalni direktor emitera RTL, Christophe Goossens, dodao je:

Oduševljeni smo što se Luksemburg vraća na takmičenje za Pesmu Evrovizije – i još više smo uzbuđeni što će RTL Luksemburg preuzeti uzbudljiv zadatak izbora predstavnika za 2024. Kao medijska kompanija koja je posvećena narodu Luksemburga, jedva čekamo da emitujemo emisije uživo. Gledaoci će moći da iskuse takmičenje za Pesmu Evrovizije u punom sjaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Posle pobede Loren, mene zanima da li Srbija ucestvuje 2024 god na ESC obzirom da smo zauzelu 27 mesto?

 • Mene je ova vest razveselila više nego bilo šta vezano za ovo takmičenje!
  Biće mi prvi put da prisustvijem nastupu Luksemburga

 • @Evropljanin

  Haaaha, daa, kao po dogovoru! Valjda nam SM ulio strah zauvek. Hajde, valjda će ovi ipak neke malo afirmisane šansonjerke iz Fra da nađu.

 • @Nikola

  Hahaha … ne mogu da verujem, da si napisao skoro isto kao i ja ;). Da, da … mi serijor fans ovde ;).

 • Nisam se ni ja nadao da ću još jednom čuti “Laksembög – xy points”. No, mislim da će završiti kao Monako. Nije to više kao nekada, kada su te male zemlje kupovale velike evropske i svetske zvezde, koje su nastupale za njih. U najboljem slučaju ću biti neki sajdkik, kao San Marino.

 • Luksemburg = nostalgija!
  Welcome back! Samo da ne kopiraju San Marino.

 • Ko bi rekao da cu doziveti da vidim Luksemburg na takmicenju…

 • Hvala Bogu! Trebalo bi dati olaksice i omoguciti ucesce sto veceg broja zemalja kako bi samo takmicenje bilo uzbudljivije i pracenije!