Evrovizija 2023

Evrovizija 2023 | Ko će zauzeti muzički tron Evrope i Australije?

Goodnight ladies and gentlemen! Večeras nas očekuje izbor za novog muzičkog vladara Evrope i Australije. Koju ćemo pesmu pevati narednih godinu dana saznaćemo upravo danas, 13. maja.

Nešto posle ponoći biće poznat 67. osvajač najboljeg muzičkog takmičenja Evrope i Australije, a mi vas tim povodom vodimo kroz celokupan program i sistem organizacije finalne večeri!

Zahvaljujući pobedi ukrajinskog etno-rep sastava „Kalush Orchestra“ na prethodnom Evrosongu, održanom 2022. u Torinu, ove godine imamo prilike da ponovo vidimo neka dobro poznata ukrajinska evrovizijska lica. Ipak, takmičenje nije organizovano u Ukrajini zbog rata koji nažalost još uvek traje, već u Velikoj Britaniji, koja je prošle godine, zahvaljujući vicešampionskoj poziciji Sama Rydera, upravo dobila ovu čast nakon 25 godina. Grad domaćin je ovog puta Liverpul. Za učešće na 67. takmičenju za najbolju pesmu Evrope i Australije inicijalno se prijavilo 37 država, što je na kraju i zvaničan broj ovogodišnjih takmičara.

https://youtu.be/F1fl60ypdLs

Što se domaćina Velike Britanije tiče, u prethodnih 20 godina više puta je beležila poslednja mesta, a uglavnom se nalazila pri dnu tabele. Osim prošlogodišnje vicešampionske pozicije, TOP 5 plasmane beležili su još 2002. (3. mesto) i 2009. godine (5. mesto).

https://youtu.be/RZ0hqX_92zI

Sa druge strane, aktuelna zemlja-šampion Ukrajina je odnela tri pobede (2004, 2016, 2022), često boravila čak i među najboljih pet, a beleži rekord u kvalifikacijama u finale, pošto nikada nisu ispali u polufinalu. Ukrajina inače ove godine obeležava dve decenije od prvog evrovizijskog nastupa.

Tema i vizuelni identitet

Ovogodišnjim sloganom United by Music demonstrirano je jedinstveno partnerstvo između Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i grada domaćina Liverpula, kako bi se Pesma Evrovizije približila publici širom sveta kroz neverovatnu moć muzike koja okuplja zajednice. Takođe, navedeni slogan odražava i sâm početak takmičenja, razvijenog da približi Evropu kroz zajedničko televizijsko iskustvo u različitim zemljama. Sa više od 160 miliona gledalaca koji su pratili takmičenje prošle godine, izgled živopisnog i šireg identiteta slavi ovo zajedničko iskustvo, dok milioni srca kucaju kao jedno. Vizuelni identitet, inspirisan bojama zastava Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, uz pomoć korišćenih boja odražava radost i raznolikost takmičenja. Šareni efekat EKG-a (elektrokardiograma) proizvodi niz srca, od kojih svako reaguje na ritam i zvuk, kako bi se ilustrovalo kolektivno kucanje svih srca učesnika Evrovizije i gledalaca. Svi smo „ujedinjeni muzikom“.

Za potrebe izrade logotipa bio je korišćen font Penny Lane, inspirisan natpisima od livenog gvožđa iz 20. veka koji prikazuju imena ulica u Liverpulu i ilustruje bogato nasleđe grada. Za izradu vizuelnog identiteta bile su zajedničkim snagama zadužene britanska agencija Superunion i ukrajinski kreativni studio Starlight Creative. Zvanična promocija novog vizuelnog identiteta bila je upriličena tokom preliminarne ceremonije žreba za polufinala 31. januara, sa početkom od 20 časova. Navedeno partnerstvo britanskih i ukrajinskih kreativaca pokazuje kako je ova saradnja bila realizovana ispred i iza kamera.

Menadžer Evrovizije 2023. Martin Green je izjavio:

„Pesma Evrovizije 2023. biće zaista poseban događaj, a kreativni izgled je deo stvaranja te magije. Ovogodišnji identitet savršeno sažima neverovatna partnerstva takmičenja, i što je još važnije, moć muzike koja okuplja ljude širom sveta.“

Izvršni kreativni direktori agencije Superunion Stuart Radford i Katherina Tudball dodali su:

„Oduševljeni smo što smo osmislili vizuelni identitet 67. Evrovizije u saradnji sa BBC-jem i ukrajinskom agencijom Starlight Creative. Za ovogodišnju temu United by Music, naše rešenje bilo je inspirisano istraživanjem koje je pokazalo da se ljudska srca sinhronizuju kucajući zajedno. Ovaj uvid doveo je do kreativnog koncepta — 160 miliona srca koje kucaju kao jedno, što je ideja koja obuhvata univerzalan duh Evrovizije.“

Na reči britanskih partnera nadovezala se Olena Martinova, izvršni direktor agencije Starlight Creative:

„Kreativnost i muzika imaju moć da ujedine i inspirišu ljude. Tako smo ponosni što smo deo kreativnog koncepta za ovako važan muzički događaj, kada više nego ikad moramo da se okupimo kao globalna zajednica. Za agenciju Starlight je to prilika da predstavimo Ukrajinu na međunarodnoj sceni, pokažemo naše kreativne i muzičke sposobnosti i stvorimo nešto što poštuje našu snagu i moć jedinstva.“

Evrovizijska bina

Širok zagrljaj i otvorene ruke ka Ukrajini, izvođačima i gostima iz celog sveta bili su inspiracija za dizajn i postavku evrovizijske scene u Liverpulu. Ovim rečima je glavni dizajner Julio Himede opisao čime se rukovodio prilikom osmišljavanja izgleda evrovizijske bine. Kako je pojasnio, fokusirao se i na kulturalne aspekte i sličnosti između Ukrajine i Velike Britanije, a posebno Liverpula. U te aspekte su uključeni muzika, ples, arhitektura i poezija.

Evrovizijska pozornica prostire se na 450 m², u okviru kojih je postavljeno 220 m² nezavisno pokretnih video-ekrana, te preko 700 video-ploča integrisanih u podijum i više od 1500 m LED svetala. Izvršni producent ovogodišnjeg Evrosonga ispred BBC-ja Andrew Cartmell istakao je da su želeli dizajn koji će publika pamtiti godinama. Pored toga, vodilo se računa i da delegacije i učesnici imaju najbolji mogući prostor u kojem će moći da maksimalno ostvare zamisli svojih nastupa.

„Želeli smo da ponudimo postavku koja ima mnogo opcija i mogućnosti“, rekao je Cartmell.

Julio Himede, dizajner scenografije, ima bogato iskustvo radeći na ovakvim projektima, pa u njegovoj biografiji stoje događaji kao što su GRAMMYs i MTV EMAs.

„Naša dužnost, kao dizajnera, jeste da poboljšamo nastupe kroz upečatljiv vizuelni pejsaž. Uzbuđen sam što će raznolika grupa talentovanih muzičara nastupati na mojoj sceni. Uzbuđen sam i što slavim budućeg pobednika i prenosim kreativnu palicu sledećoj zemlji“, poručio je, pored ostalog, Julio Himede, glavni dizajner evrovizijske bine.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Eurovision Song Contest (@eurovision)

Razglednice

Ovogodišnje razglednice su snimane na lokacijama širom Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine i zemalja učesnica — predstavljajući ovogodišnje takmičenje koje nastavlja da bude „ujedinjeno muzikom“. Osmišljene da upoznaju publiku sa svakom kompozicijom, čuvene razglednice će ove godine koristiti dronove i kamere od 360 stepeni da neprimetno vode gledaoce između lokacija širom Ukrajine, Ujedinjenog Kraljevstva i svake zemlje učesnice.

Na svakoj razglednici su tri lokacije iz svake zemlje, povezane istom temom koja uključuje parkove, dvorce, uličnu umetnost, luke, šarene zgrade, plaže, reke i jezera.

Na 37 razglednica je predstavljeno neverovatnih 111 različitih lokacija — što ovogodišnji kreativni koncept čini najraznovrsnijim i najproputovanijim do sada.

Produkcijska kuća Windfall Films je angažovana za pravljenje razglednica, nakon što je pobedila na tenderu. Radili su u saradnji sa ukrajinskom filmskom produkcijskom kompanijom 23/32 Films, koja je organizovala snimanja i obezbedila dozvole za snimanje iz vazduha za delove svake razglednice sa lokacijama u Ukrajini.

Za razglednice iz svake zemlje učesnice, tamo gde je to bilo moguće, korišćene su lokalne ekipe za proizvodnju. Svaka razglednica koristi muzičku podlogu iz kompozicija ukrajinskog muzičara i kompozitora Dmitroa Šurova iz Kijeva.

Rachel Ashdown, glavna komesarka BBC-ja za Evroviziju 2023, kaže:

„Kreativne razglednice su nešto što publika sa nestrpljenjem očekuje svake godine. One su savršen način da se svaka numera predstavi publici od 160 miliona ljudi koji gledaju širom sveta, i jedva čekam da gledaoci vide ovogodišnju selekciju, kada se bude emitovala u polufinalima i velikom finalu. Pored toga što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i zemlje učesnice ‘ujedinjene muzikom’, gledaoci će biti iznenađeni kada vide šta nas još ujedinjuje.“

Saša Černijakavski, izvršni producent za 23/32 Films, dodao je:

„Zadovoljstvo nam je što učestvujemo u ovom projektu i što možemo da pokažemo da je snimanje i dalje moguće u Ukrajini. Ovogodišnja Evrovizija, uprkos tome što se neće održati u Ukrajini zbog ruske agresije, imaće našu zemlju u srcu.“

Skroman i dinamičan spektakl

U finalu ovogodišnje Pesme Evrovizije u sklopu netakmičarskog dela programa imaćemo priliku da ponovo vidimo neka dobro poznata evrovizijska lica. Svakako, najveći broj evrovizijskih zvezda biće iz Ukrajine, ali su se domaćini potrudili da tu budu neki izvođači čije su pesme rado slušane i nakon takmičenja na kom su učestvovali.

Segment otvaranja finalne večeri nosiće naziv Voices of a New Generation, i u njemu ćemo najpre čuti prošlogodišnje pobednike, bend „Kalush Orchestra“, koji će uz prošlogodišnju pobedničku pesmu Stefania izvesti i novi singl Changes. Tokom sad već čuvenog dela finala, tzv. parade zastava, imaćemo priliku da se prisetimo i sledećih uspešnih ukrajinskih evrovizijskih pesama:

 • grupa „Go_A“ | Buka (2021)
 • Jamala | 1944 (2016)
 • Verka Serdjučka | Dancing lasha tumbai (2007)
 • Tina Karol | Show me your love (2006)

Navedene pesme smenjivaće se sa britanskim pop klasicima.

Tokom glasanja u finalu prvi će nastupiti najuspešniji britanski predstavnik u poslednje dve decenije, prošlogodišnji vicešampion Sam Ryder. Njegova evrovizijska numera Space man doživela je brojna priznanja nakon takmičenja, a gledaoci mogu očekivati neverovatan nastup ovog talentovanog izvođača koji će nas ponovo iznenaditi i u ovom finalu. Tim povodom izvešće svoj novi singl Mountain uz pratnju Rogera Taylora, bubnjara kultnog benda „Queen“.

Druga revijalna tačka nosiće naziv „The Liverpool Songbook“ koji će proslaviti britanski uticaj na pop muziku uopšte kroz reviju hitova koje su otpevali slavni izvođači iz Liverpula. Na sceni liverpulske arene „M&S Bank“ staće sledeći nekadašnji evrovizijski učesnici koji će otpevati sledeće pesme:

 • Mahmood (Italija 2019. i 2022) | Imagine (John Lennon)
 • Netta (Izrael 2018, pobednik) | You spin me round (Like a record) (Dead or Alive)
 • Daði Freyr (Island 2020. i 2021) | Whole again (Atomic Kitten)
 • Cornelia Jakobs (Švedska 2022) | I turn to you (Melanie C)
 • Sonia (Ujedinjeno Kraljevstvo 1993) | Better the devil you know (Sonijina evrovizijska pesma sa kojom je 1993. u Milstritu zauzela 2. mesto)

Na samom kraju ovog revijalnog nastupa biće prikazan nastup koji je evrovizijska pobednica iz 2004. Ruslana snimila unapred u Kijevu, pevajući himnu fudbalskog kluba „Liverpul“ You’ll never walk alone. Tokom tog nastupa u pevanju će joj se iz liverpulske arene priključiti: Duncan Laurence (Holandija 2019, pobednik), svi prezenteri, ostali učesnici tog segmenta programa i publika.

Kao i prethodne dve večeri, i finalno će voditi: poznata britanska glumica Hannah Waddingham, poznata britanska pevačica i TV prezenterka Alesha Dixon, kao i ukrajinska rok muzičarka i frontmenka benda „The Hardkiss“ Julija Sanina. U finalu 13. maja će se navedenim damama kao prezenter pridružiti i britanski evrovizijski komentator Graham Norton, koji se neće odreći komentatorske kabine za Ujedinjeno Kraljevstvo ni tokom trajanja finalne večeri, zato što će funkciju komentatora tog 13. maja obavljati u naizmeničnoj smeni sa Mel Giedroyc.

Ko su kandidati?

Uz direktne finaliste, tj. zemlje članice „Velike petorke“ i pobednika Ukrajinu, u finalu će nastupiti i deset najuspešnijih kandidata iz oba polufinala. Među njima je i naš predstavnik Luke Black koje će nastupiti peti po redu. Redosled nastupa u finalu je sledeći:

 1. Austrija: Teya i Salena | Who the hell is Edgar?
 2. Portugalija: Mimicat | Ai coração
 3. Švajcarska: Remo Forrer | Watergun
 4. Poljska: Blanca | Solo
 5. SRBIJA: Luke Black | Samo mi se spava
 6. Francuska: La Zarra | Évidemment
 7. Kipar: Andrew Lambrou | Break a broken heart
 8. Španija: Blanca Paloma | Eaea
 9. Švedska: Loreen | Tattoo
 10. Albanija: Albina i porodica Kelmendi | Duje
 11. Italija: Marco Mengoni | Due vite
 12. Estonija: Alika | Bridges
 13. Finska: Käärijä | Cha cha cha
 14. Češka: Vesna | My sister’s crown
 15. Australija: Voyager | Promise
 16. Belgija: Gustaph | Because of you
 17. Jermenija: Brunette | Future lover
 18. Moldavija: Pasha Parfeni | Soarele și luna
 19. Ukrajina: Tvorchi | Heart of steel
 20. Norveška: Alessandra | Queen of kings
 21. Nemačka: Lord of the Lost | Blood and glitter
 22. Litvanija: Monika Linkytė | Stay
 23. Izrael: Noa Kirel | Unicorn
 24. Slovenija: Joker Out | Carpe diem
 25. Hrvatska: Let 3 | Mama ŠČ!
 26. Ujedinjeno Kraljevstvo: Mae Muller | I wrote a song

Šta je s glasanjem?

U finalu pravo glasa imaju žiriji i publika iz svih 37 država učesnica. Ovog puta mogu glasati i zemlje koje se ne takmiče putem platforme www.esc.vote, a svi ti glasovi će biti računati kao glasovi dodatne 38. zemlje. U srazmeri 50/50 će biti izabran i ovogodišnji pobednik.

Žiriji iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije su svoje bodove rasporedili tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika će za svoje favorite moći da glasa posle završetka svih nastupa i to glasanje će trajati 15 minuta. Naravno, i Srbija može da glasa za svoje omiljene pesme.

Glasovi žirija biće objavljeni na tradicionalni evrovizijski način – svaka zemlja će u direktnom uključenju saopštiti bodove od 1 do 12. Glasovi publike će saopštiti voditelji i oni će biti objavljeni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Međutim, glasovi gledalaca će biti saopšteni na isti način kao i na prethodna tri takmičenja; prvo će biti objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija bila kotirana kod gledalaca, i to će sve tako trajati dok ne bude objavljeno kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Prezenteri glasova

Među prezenterima glasova žirija iz 37 država učesnica naći će se i neka od imena koja su ranije imala veze sa Evrosongom, bilo kao učesnici ili prezenteri. U pitanju su:

 • drugoplasirana sa prošlogodišnjeg finskog nacionalnog takmičenja Bess;
 • predstavnica Francuske 2012. Anggun;
 • član benda „Hatari“ koja je predstavljao Island 2019. Einar Stefansson;
 • dvostruka predstavnica Irske (1993, 2010) i pobednica Evrovizije 1993. Niamh Kavanagh;
 • dvostruka predstavnica Izraela (1973, 1977) Ilanit;
 • prošlogodišnji predstavnik Letonije i član benda „Citi Zēni“ Janis Petersons;
 • prošlogodišnja predstavnica Litvanije Monika Liu;
 • prošlogodišnja predstavnica Holandije S10;
 • prošlogodišnji predstavnik Norveške i član dua „Subwoolfer“ Ben Adams;
 • prošlogodišnja predstavnica Portugalije Maro;
 • predstavnica Španije 2014. Ruth Lorenzo;
 • predstavnica Ukrajine iz 2013. Zlata Ognjevič.

Glasove srpskog žirija će saopštavati jedno od najomiljenijih lica RTS-a — Dragana Kosjerina. Ona je to činila svaki put od 2016, izuzev 2017, kada je glasove srpskog žirija saopštila Sanja Vučić.

Redosled kojim će žiriji iz 37 država raspodeliti svoje bodove odredili su producenti u toku noći. Prva država koja će saopštiti dodeljenih 12 poena biće aktuelni evrovizijski pobednik Ukrajina, druga koja će imati čast da to učini biće prošlogodišnji domaćin Italija, dok će aktuelni domaćin Ujedinjeno Kraljevstvo biti poslednja država koja će saopštiti bodove žirija. Dragana Kosjerina će bodove sprskog žirija saopštiti kao 22. država koja će imati tu čast.

Kako i gde gledati i slušati?

Gledaoci u Srbiji će imati mogućnost da prate finalno veče Evrosonga od 21.00 i to na programima Radio-televizije Srbije, ali i putem video-striminga na:

Komentator finalne večeri za RTS 1 će biti Duška Vučinić, a na Radio Beogradu 1 će finalno veče komentarisati Katarina Epštajn i Nikoleta Dojčinović.

14 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Koliko sam čuo, susjedi Luki nece da daju glas iz straha da ne bude bolji od njih, sto je strasno….

 • Ovo je ipak sajt hejtera srpske pesme, to je veceras toliko p očigledno da prelazi granicu razuma i logike…. Niko se nije potrudio da makar obavesti fb grupe nase dijaspore po zemljana eu, a te grupe su brojne. Veceras se niko ne treba da pita o objektivnosti, jer srpska pesma nije losa nimalo, ali ona je srpska i treba podrsku. Veceras pozivam da se glasovi zirija i publike Srbije okrenu zemljama koje slabije stoje u prognozi, pogotovo ne dati glasove pesmama koje su politički pamlet bez vokalne kvalitete….

 • 01) Finska
  02) Španija
  03) Švedska
  04) Češka
  05) Austrija
  06) Norveška
  07) Hrvatska
  08) Francuska
  09) Italija
  10) Ukrajina
  11) Velika Britanija
  12) Moldavija
  13) Izrael
  14) Jermenija
  15) Australija
  16) Nemačka
  17) Švajcarska
  18) Kipar
  19) Slovenija
  20) Litvanija
  21) Estonija
  22) Poljska
  23) Albanija
  24) Portugal
  25) Belgija

  Moj poredak za večeras , ne računajući Srbiju kako bi se pristrasnost izbegla… Srećno svim finalistima , a pogotovo našem Luki , komšijama Hrvatima i Slovencima kao i našoj Teji koja je ove godine za Austriju! Očekujem jedno uzbudljivo veće!

 • Apsolutno delim isto raspoloženje po pitanju ovogodišnjeg ESC-a i jedva čekam da se završi. Na kraju bih samo rekao da želim da pobedi Finska.

  Luki želim sreću večeras, da da svoj maksimum. Drago mi je to što je dobio šansu da bude naš predstavnik. Kakav god da bude ishod, možemo samo da budemo ponosni što nas je predstavljao.

 • Pesme na koje obraćam pažnju dolaze iz Austrije ( za standarde takmičenja, posebno ovogodišnjeg, najsolidniji uradak i ne preterano konceptualan ), Francuske ( kristalno čista suptilnost ), Španije ( primordijalna Rosalia i sve skupa amorfni pirinejski duh ), Albanije ( tuč težak segment ), Češke ( kao i austrijske predstavnice, Čehinje znaju svoj materijal i dobro vladaju njime ), Belgije ( čist i najbolji dens momenat od svih ), Moldavije i Slovenije ( lično su ove dve pesme kod kojih najviše osetim istinski energetski bust ).
  Ali na kraju dana, lično najviše podržavam Austriju, jer u slučaju njihove pesme najviše pronalazim sebe da potvrdno odgovaram na pitanje “Da li želim ovu pesmu da čujem još jednom?”, a na tome se favorit i svodi.

  Nadam se da se Luka ne oseća ni pod kakvim pritiskom, pesma je sasvim solidna, ja svakako gotivim i pozitivno reagujem na bedroom pop rave stil koji ima, a u ovakvoj konkurenciji, u mom slučaju nema problema da se nađe u skupini izdvojenih zemalja. Srećno.

 • Slažem se sa onima koji jedva čekaju da se ovogodišnji ESC završi. Ovo je za mene najgora godina po pitanju kvaliteta samih pesama. Jedino se malo više ističu Švedska (ipak je to Loreen), Finska, Austrija (stvarno dobra pesma i nekako drugačija od svih ostalih), Španija, Izrael, Norveška, Francuska. Možda mogu lepo iznenađenje da budu predstavnice Češke i predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva. Ako bih baš morao da biram, onda biram Austriju, i to zato što pesma nije previše generična.
  Što se našeg regiona tiče, drago mi je da su tu čak četiri države, ali od njih se najviše izdvaja naš Luke Black. Njega mnogi otpisuju, ali mislim da je on favorit iz senke. Svakako sam mišljenja da bi on mogao da ode u top 10, možda i više od toga, ko zna? 🙂
  Ali da li će neka od ovih pesama da bude hit na duže staze? Definitivno ne.
  Držimo fige Luki. Neka pobedi najbolji.

 • Navijam za Izrael, a mislim i da ima lepe sanse da osvoji.Svu srecu zelim Luki, odlicno je bilo to u prvom polufinalu!

 • Ma samo da se ove godine zavrsi i da bezimo iz Liverpula. Moja euforija za ovogodisnjim Eurosongom je ravna nuli. Politizacija, ocigledan i ne zanimljiv pobednik, u svetlu tragedije u Srbiji.

  Luki zelim srecu i da nam donese solidan plasman, ali meni je ovo veoma odbojna godina.

 • Pre svega bih se složio da je ovogodišnje takmičenje veoma monotono. Navijam za Francusku, ali svakako Švedska i Loreen su maestralni. Očekujem visoke plasmane Španije, Norveške i Austrije, a mnogo sreće Sloveniji, Portugalu i Kipru. Što se tiče Luke ocekujem negde oko 12-16 mesta jer pozicija 5 i prva polovina finala je znatno jača od druge stoga ne znam da li će doći do izražaja. I nadam se da će interval act biti iole zanimljiviji od polufinala jer su bili krajnje dosadni i neinovativni. Srecno svima!

 • U ovakvim situacijama se uvek setim Lepe Brene i njene pesme “Poželi sreću drugima”, tačnije čuvenog stiha “… i nek se nikom ne desi …”. U ovom slučaju , “… i nek se nikom ne dese RTS i Duška …”. Duška je namćor žena, a RTS sinonim za neprofisionalnost, lenjost, glupost … pucali su Crnom Luki u koleno.

  Njihova je zasluga da u minut do dvanaest čekamo takmičenje, na poziciji 23. … nije famozna soba 23, gde nas čeka mlada i zgodna Marina Perazić na plavkastom satenu, već betonsko dno desne strane tabele. Hvala RTS.

  Ko god da pobedi, neko mu je sa srećom. Lično bih se više obradovao pobedi Finske, jer tamo nismo bili često, a Švedsku znamo kao svoj džep.

  Srećno svima!

 • @Nikola
  Sve potpisujem..
  Ova sezona je toliko meni odbojna..
  Prvo ovo dualno domaćinstvo gde ko papagaji ponavljaju “pod okriljem Ukrajine”, isprali mozak više..
  Pa onda mizeran broj učesnika gde smo videli da pare prosto vrte glavnu priču i ako hoćeš da budeš deo zajednice jbg moraš i poviše da otvoriš džep..
  Unapred odredjena pobednica/pobednik su naravno dodatno urušili uzbudjenje..
  Nastavljanje partnerstva sa TikTokom sam progutao jer im je očigledno stalo da budu svetski praćeni.
  A onda su i ceo boravak u Liverpulu obeležile tragedije koje su nas zadesile i koje su se, razumljivo, odrazile na celu našu delegaciju..

  Luki želim sreću večeras i nadam se da će da dokaže što više moguće da su kladionice pogrešile

 • Da zamislimo ovako, nema kladionica koje su imale pobednika još pre par meseci, društvene mreže tek u povoju, imamo samo pesme koje slušamo bez dirigovanog mišljenja i usmeravanja javnosti, žiri sedi i radi svoj posao nezavisno, ocenjujući kompoziciju, interpretaciju, originalnost i autentičnost, koncept…
  Onda bismo večeras imali i još neke potencijalne pobednike – Italiju, Španiju, Ukrajinu, možda Češku, možda nekog kome se sve kockice sklope na sceni…
  Ali, imali bismo takmičenje i neizvesnost.

  Umesto toga, mene ova situacija podseća na izlazak na političke izbore. Jesmo li baš ZA Švedsku ili Finsku? Jesmo li PROTIV jedne u korist druge? Da ne bacamo glasove na ostale, možda ne pređu cenzus…

  Evrovizija je jedan tok koji svakako mora da dobije pobednika. Postoje oni retki trenuci kada se desi POBEDNIK! Kada se desi nešto istorijsko, kao (pričam o vremu koje pamtim) Secret Garden, Salvador Sobral, Maneskin. Ili oni koji ne pobede, a ta godina se pamti po njima (Konstrakta).

  Ove godine nemamo “iconic entry”, imam veliku simpatiju za nekoliko pesama, nastupa ili koncepta, ali da i ja zamislim da je ovo drugi krug izbora (Švedska ili Finska). Moja definitivna odluka je F I N S K A !!! Tri minuta kao koncentrat energije, ludila, zaraznosti, podizanja, rasturanja, čega god… koja dočaravaju potpuno adekvatno ono što je autor i hteo da kaže i pokaže. Ne, to nije cirkus, ber ne više od samog života, to je koncept koji je autor izneo do daske i ubedio nas da mu verujemo.

  S druge strane, ma koliko Švedska bila miljenik žirija, za sada želim da verujem da je sinoć pobedio neko drugi, jer ovogodišnja švedska predstavnica ni po jednom kriterijumu nije najbolja, ni kompozicija (na momente veoma banalna melodijska rešenja), ni interpretacija (na momente ju je mučno slušati, guši se i guši nas), ni originalnost, ni posebnost, ni prepoznatljivost. Niko ne kaže da je to loše, ali broj 1 je samo u jednoj kategoriji – jedina ima evrovizijski trofej!

  Dakle, Helsinki – dolazimo dogodine, da se setimo kako je lepo bilo postati pobednik, jednom!

 • Ajde kad napokon dodje i to finale pa da se oprastamo od Liverpula. Ovaj ESC mi je toliko ocajan da samo cekam da se zavrsi i da idemo vec jednom u 2024. gde god takmicenje bilo.

  Srecno Luki veceras.

 • Moj top 26 u finalu:

  1. HRVATSKA

  2. ŠVEDSKA

  3. ČEŠKA

  4. JERMENIJA

  5. SLOVENIJA

  6. AUSTRIJA

  7. NEMAČKA

  8. SRBIJA

  9. LITVANIJA

  10. ESTONIJA

  11. FINSKA

  12. NORVEŠKA

  13. FRANCUSKA

  14. IZRAEL

  15. ITALIJA

  16. PORTUGAL

  17. BELGIJA

  18. AUSTRALIJA

  19. POLJSKA

  20. UKRAJINA

  21. ŠVAJCARSKA

  22. MOLDAVIJA

  23. UK

  24. KIPAR

  25. ŠPANIJA

  26.ALBANIJA