Evrovizija 2023

Švedska pobednik Evrovizije 2023, Srbija na 24. poziciji

Pobedu na 67. Pesmi Evrovizije odnela je Šveđanka Loreen sa pesmom Tattoo, dok se naš Luke Black našao na 24. poziciji sa 30 osvojenih bodova.

Ovom pobedom Šveđani su se izjednačili sa Ircima po broju evrovizijskih trijumfa (7), a Loreen je postala tek drugi izvođač nakon Irca Johhnyja Logana koji je dva puta pobeđivao na Pesmi Evrovizije (1980. i 1987).

Srbija je kod žirija zauzela 23. mesto sa svega 14 osvojenih poena (po 1 poen od Italije, Islanda i Grčke, 3 poena od Nemačke i po 4 poena od Portugalije i Hrvatske).

Od gledalaca srpska pesma Samo mi se spava dobila je svega 16 poena — najveći broj poena od televouting glasača Luke Black dobio je od Hrvatske (7 poena), 6 poena dali su mu glasači iz Slovenije, 2 poena su mu dali glasači sa Malte, a 1 poen glasači iz Švajcarske.

Favrit žirija bila je Šveđanka Loreeen sa 340 poena, 2. mesto zauzela je Izraelka Noa Kirel sa 177 poena, dok je 3. mesto zauzeo Italijan Marco Mengoni sa bodom manje u odnosu na drugoplasiranu.

Gledaoci iz Evrope, Australije i vantakmičarskih država najviše bodova su dali Fincu Kääriji (366 bodova).

https://youtu.be/BE2Fj0W4jP4

Kako je izgledao program?

Zavesa na 67. evrovizijsku sezonu spuštena je finalnom večeri 13. maja u Liverpulu. Veče je započeto revijalnim nastupom prošlogodišnjih pobednika, članova benda „Kalush Orchestra“, koji su pored svoje evrovizijske uspešnice Stefania izveli i novi singl Changes. Drugi deo svečanog otvaranja bio je posvećen tradicionalnom defileu finalista, gde su nastupili i ostali nekadašnji ukrajinski evrovizijski učesnici: Tina Karol (2006), Verka Serdjučka (2007), Jamala (2016) i grupa „Go_A“ (2017); njihove uspešne evrovizijske pesme su se u pozadini smenjivale sa britanskim pop klasicima.

Dok je trajala 15-minutna pauza za glasanje, imali smo priliku najpre da vidimo revijalni nastup prošlogodišnjeg evrovizijskog vicešampiona Sama Rydera, pa potom mini-šou The Liverpool Songbook, na kom su nas na pesme najpoznatijih izvođača iz Liverpula podsetili sledeći nekadašnji evrovizijski učesnici: Mahmood (Italija 2019. i 2022), Netta (Izrael 2018, pobednica), Daði Freyr (Island 2020. i 2021), Cornelia Jakobs (Švedska 2022), Sonia (Ujedinjeno Kraljevstvo 1993), Duncan Laurence (Holandija 2019, pobednik) i Ruslana (Ukrajina 2004, pobednica).

Kroz program dug četiri sata gledaoce su vodili: Julija Sanina, Hannah Waddingham i Alexia Dixon uz povremenu pomoć britanskog evrovizijskog komentatora Grahama Nortona.

Koji izvođači su se borili za trofej 67. Evrovizije?

Ovogodišnji učesnici završne večeri bili su:

 1. Austrija: Teya i Salena | Who the hell is Edgar?
 2. Portugalija: Mimicat | Ai coração
 3. Švajcarska: Remo Forrer | Watergun
 4. Poljska: Blanca | Solo
 5. SRBIJA: Luke Black | Samo mi se spava
 6. Francuska: La Zarra | Évidemment
 7. Kipar: Andrew Lambrou | Break a broken heart
 8. Španija: Blanca Paloma | Eaea
 9. Švedska: Loreen | Tattoo
 10. Albanija: Albina i porodica Kelmendi | Duje
 11. Italija: Marco Mengoni | Due vite
 12. Estonija: Alika | Bridges
 13. Finska: Käärijä | Cha cha cha
 14. Češka: Vesna | My sister’s crown
 15. Australija: Voyager | Promise
 16. Belgija: Gustaph | Because of you
 17. Jermenija: Brunette | Future lover
 18. Moldavija: Pasha Parfeni | Soarele și luna
 19. Ukrajina: Tvorchi | Heart of steel
 20. Norveška: Alessandra | Queen of kings
 21. Nemačka: Lord of the Lost | Blood and glitter
 22. Litvanija: Monika Linkytė | Stay
 23. Izrael: Noa Kirel | Unicorn
 24. Slovenija: Joker Out | Carpe diem
 25. Hrvatska: Let 3 | Mama ŠČ!
 26. Ujedinjeno Kraljevstvo: Mae Muller | I wrote a song

Glasanje

Pravo glasa u finalu imali su žiriji i gledaoci iz svih 37 država učesnica i glasači iz vantakmičarskih država kao dodatna, 38. država koja je učestvovala u glasanju. Dok su odluku o finalistima donosili isključivo gledaoci, u finalu su odluku o pobedniku donosili glasovi žirija i gledalaca u odnosu 50/50.

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove raspodelio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika je za svoje favorite mogla da glasa posle završetka svih nastupa i to glasanje je trajalo 15 minuta.

Glasovi žirija objavljeni su na tradicionalan evrovizijski način — svaka zemlja je u direktnom uključenju saopštila bodove od 1 do 12. Glasovi publike su pak saopšteni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Suma poena žirija + suma poena publike → ukupan zbir

Glasovi gledalaca bili su saopšteni na isti način kao i na prethodna tri takmičenja; prvo je bilo objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija bila kotirana kod gledalaca, i to je sve tako trajalo dok nije bilo objavljeno kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) objavljeni su zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije i moguće ih pogledati na stranici: Eurovision.tv >>

Konačan poredak

FINALE

 1. Švedska
 2. Finska
 3. Izrael
 4. Italija
 5. Norveška
 6. Ukrajina
 7. Belgija
 8. Estonija
 9. Australija
 10. Češka
 11. Litvanija
 12. Kipar
 13. Hrvatska
 14. Jermenija
 15. Austrija
 16. Francuska
 17. Španija
 18. Moldavija
 19. Poljska
 20. Švajcarska
 21. Slovenija
 22. Albanija
 23. Portugalija
 24. SRBIJA
 25. Ujedinjeno Kraljevstvo
 26. Nemačka
POLUFINALE 1

 1. Finska
 2. Švedska
 3. Izrael
 4. Češka
 5. Moldavija
 6. Norveška
 7. Švajcarska
 8. Hrvatska
 9. Portugalija
 10. SRBIJA
 11. Letonija
 12. Irska
 13. Holandija
 14. Azerbejdžan
 15. Malta
POLUFINALE 2

 1. Australija
 2. Austrija
 3. Poljska
 4. Litvanija
 5. Slovenija
 6. Jermenija
 7. Kipar
 8. Belgija
 9. Albanija
 10. Estonija
 11. Island
 12. Gruzija
 13. Grčka
 14. Danska
 15. San Marino
 16. Rumunija

Takođe, na našem sajtu će biti objavljeni i odvojeni glasovi žirija i publike u finalu. Zato, pratite nas i dalje…

39 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Evropljanin
  RTS jeste radio promociju, ali onu tipa ” Luka je sad podigao ručicu”, ” Luka je sad podrignuo” i obavezno preuveličavanje, dakle ja bih pre to nazvao neadekvatnom promocijom, na tviteru su bili aktivni, ali ništa od te promocije nije bilo funkcionalno..
  PZE su jako dobro promovisali (bili smo za to vreme i 12. za pobedu jedno vreme), ali kad je Luka izabran kao da su već odustali..
  Umesto da su ga promovisali u dijaspori, isticali vrline celog paketa, angažovali prateće vokale da idu za Liverpul,oni ajmo hop, ajmo cup..

 • @Evropljanin

  Naravno, neke zemlje godinama ne mogu da vide finale, pa imaju redovne godišnje izborne festivale, a mi smo u tom finalu redovni. Format PZE je za samo 2 godine nekako zaživeo i ne bi smeo da se saseče, iz svih mogućih razloga nam je potreban. Ali da, i tu si u pravu, RTS baš ništa nije uradio na promociji Luke, a to nema veze samo sa danima tragedije koja se desila.

 • @Nikola

  Srpska posla. Šta da se radi. Takav smo mi narod.

  Ruku na srce, činjenica je, da vokalno nije uvek briljirao. U polufinalu je opet mrmljao. No, u finalu je bio dobar (kao i Prodanović, koji je pre toga takođe fališrao za medalju). Jedino što je po mom ukusu onaj “ludački” smeh mogao bolje da odglumi u DŽoker maniru ;). Ali, hajde, da ne cepidlačim.

  Kada sam čuo da će Crni Luka da učestvuje na PZE, sam bio impresioniran. Kao “Vau, čuveno brate – Crni Luka!” … međutim, nako PZE je početna euforija isparila. Po meni je RTS najodgovorniji za to. Koliko su pre promovisali Mariju, Željka, Jelenu Tomašević … pa i Konstraktu. U Luku nisu ni Dinara uložili. Dodatno je otežalo situaciju, što je Luka jako introvertna ličnost. I Konstrakta je takva, ali je starija, majka, supruga, pa samim tim ima mnogo više životnog iskustva od njega, pa se bolje snađe.

  Meni je zaista žao Luke. Nadam se da ga se RTS, naš narod … neće tako lako odreći. On je bio dobar i sve što je bilo do njega je odradio dobro. Imao je veliki pritisak i dodatno ružnu situaciju sa dva masakra, amok šuterima u domovini, dok su se pripremali. Ovi strejteri su vodili dodatnu kampanju protiv njega. Dobro je se držao.

  Da se sada popišmanimo, jer smo imali loš plasman – nikada. Nemci su već javili da su na delu 2024., a mi da odusajemo? Bili bi ludi. Ispočetka, iz inata ;), da citiram Gocu Tržan.

 • @Mila Ostojić

  Neverovatno zlonameran komentar i eksplozija gluposti.

 • Loša kalkulacija prilikom izbora Luke se pokazala. Niti ima muzike niti je zanimljivo, a da se sluša treba strpljenje(više od 2 puta nikako- audiopolucija) i vokalno i instrumentalno. Je slabo. Nije mu mesto bilo u finalu, što se pokazalo. Samo jednako tako bila je loša, na svoj način, prošlogodišnja “recitacija varijanta”. A razlika je što je ta imitatorka imala logistiku, a on ne. Treba da odsustvujemo bar 5 godina, da se muzički razvijemo i šaljemo pesme i pevače a ne recitacije i recitatore.

 • Ala ste se vi raspisali, ali neka, da sezonu zatvorimo sa stilom!
  Luka je imao više nego dobru ideju sa pesmom i nastupom, ali to nije izgurano do kraja, nije dovoljno radjena promocija “na terenu” i njegov nedostatak iskustva se, nažalost, pokazao.. Festival je održan u poslednji momenat i Luka nije imao vremena da mu se slegnu utisci, da poradi na pesmi, spotu itd. već odmah žurke, rad na nastupu i tempo.. To neko manje iskusan ne može da svari kako treba..
  Žao mi je jer su mnogi predvidjali visok plasman sa ovom pesmom, ali prosto on se pokazao kao nedovoljno iskusan da sve to izdigne na viši nivo.. Tipičan Fulenn scenario… Očekivanja velika, ali lošija interpretacija dovela do potopa..
  Barem, nadam se, je RTS izvukao lekciju iz ovoga i ako planiraju da ostvarujemo visoke plasmane, mora da dodje do nekih promena u samom festivalu. Pretpostavljam da je ovogodišnji PZE radjen sa ciljem da se podrže alternativni umetnici, ali nakon ovog potopa potrebno nam je stabilno ime sa jakom pesmom.

 • @Vanja
  Veoma zanimljivu si analizu dala. Jedino se ne bih složio sa tim da sami sebe treba da isključujemo sa događaja poput ovog. Dugo smo bili izopštavani i pod raznim sankcijama i sada duh i strah od sličnog lebdi nad nama. Neka je i lažan, osećaj da smo deo evropske ideje je mnogo bitan.
  A Luka nas nije obrukao, jednostavno dešava se da se neke pesme i čitave ideje potroše pre samog cilja.

 • @nz

  Tim što je ta žena koja je otpevala tu jednu strofu znala da peva. Vrlo jednostavno.

  Konstrakta je imala neku foru, šarm … ovaj deluje hladno i nesigurno. I to malo što je trebao da otpeva je jedva izgurao.

  PS: Zaboravio sam da navedem da hrvati zabranjuju i šansonjere, kao što je Željko Samardžić. Ne samo one, koje onaj lik spominje. U normalnim zemljama se niko ne zabranjuje. Njihove ringe raja pesme se kod nas ne zabranjuju, te Njihovi izvođači nastupaju nesmetano.

 • juju, Kako je Nocturne pobedio sa instrumentalom i jednom strofom ako se ne varam??Ja se slazem sa Vanjom…Pogodjena je meta i to je to, kazna…Ni Konstrakta nije pevala prosle godine…Mi 2 godine zaredom saljemo koncept gde vokal i ne mora da bude u prvom planu…

 • @Vanja

  Da je tako, Srbija nikada nigde ne bi trebala da učestvuje, jer će uvek imati većih problema od Pesme Evrovizije (i ostalih stvari).

  @juju

  Slažem se. Pesma nije zaživela ni kod nas. Zašto očekujemo da Evropa i svet zavole nešto, što ni kod nas nije dobro prošlo

  Bio je drugi kod publike i kod žirija. To je okej. Početna euforija je brzo nestala.

  @RSSA

  Zapitaj se brate, Zašto si ti bio banovan, a ja nisam.

  Preseli se u Hrvatsku, niko te ne zaustavlja. Imaš jeftinih nekretnina u Vukovaru, Kninu, Gospiću. Tamo mnogo vole srbe. Pozabavi se istorijom naših naroda, umesto da tvrdiš gluposti. Pozabavi se likom i delom Diane Budisavljević (bez “j”). Teško tebi dete.

 • Nasa pesma je ustvari bila instrumentalna, bez vokala, jer Luka nije pevao, on je saputao sebi nesto u u bradu i to je to, to nije pevanje. Decko nema samopouzdanja, nesiguran je i “zgrcen” i to se je culo i videlo. Kazu da je Luka muzicki talentovan, da pise pesme i svira instrumente. Ako je tako, okej, muzikom se bez talenta ionako ne mozes baviti, ali treba dobro da razmisli u kom muzickom pravcu zeli da ide i ima li kapacitete za to. Ovo pesma je kako muzicki, tako i vokalno bila jedno veliko NISTA, plasman je takav kakav jeste i odgovara kvalitetu ponudjenog.

 • Ako sam pocela sezonu ESC 2023. mnostvom komentara, pa prestala (izuzev cestike Luki za plasman u finale) ipak smatram da treba i zavrstiti pricu nekim kometarom.
  Poznato je da sam zagovornik da odluke donosi sve „licno i personalno‟ Stara dama.
  Ove godine Stara dama je imala i svoju pesmu na sceni u Liverpuliu kojom je na najbolji nacin predstavila sebe (ali i ne samo sebe). Razigrana, raspevana (doduse, pojma nema sa pevanjem, ali koga briga)… cha, cha, cha … drzeci na povodcu svoje pucanstvo (ispranog mozga, zeljno samo provoda, Iake zabave u predahu trke za novcem). Ona sebi dozvoljava i da uzjase to pucanstvo … moze joj se, jer pucanstvo ustvari SPAVA, pa je lako za manipulaciju.

  ***digresija, kad je rec o manipulaciji.

  Najoga….. primer manipulacije je (za mene licno) bio trenutak na press konferenciji, nakon prvog polufinala kad su voditelji uvalili frontmenu hrvatske grupe pitanje o ratu u Ukrajni … iako se covek svojski trudio (losim engleskim) da objasni da je poruka njihove pesme univerzalna… na kraju je seo na rudu i na insistiranje ….izgovorio ono sto je od njega trazeno … podrzao Ukrajnu.
  Ono sto je zelela Stara dama je i ucinila … pesmu Hrvatske je stavila u okvire trenutne svetske politike.

  Da nastavim.

  Zasto Stara dama sebi nije dodelila pobedu? … iako je ostrasceno pucanstvo to glasno trazilo… cha, cha, cha!
  Visi interes je u pitanju. Nagradjena je Bastilja Eurosonga … za sve sto je do sada ucinila, jer bez nje Evrovizija ne bi bila ono sto danas jeste.

  Srbija i Stara dama.

  Ako je Konstrakta prosle godine, sprdajuci se, bacila rukavicu Staroj dami, ali ne vise od toga, Luka je ove godine svojim performansom i porukom, koju on nosi sa sobom, nabio staroj dami prst u oko … e, a to boli.
  Uverena sam da je Stara dama iz pristojnosti zbog dogadjaja u Srbiji pustila Luku u finale, ali ga je zato u istom tom finalu bacila na dno tabele, jer se drznuo da udari na ono sto je Staroj dami sveto … podanistvo svetskim mocnicima koji „zare i pale‟ po svetu stvarajuci globalno selo poslusnog pucanstva koje radi, radi, radi i SPAVA … dok SELO GORI.

  Zna Stara dama da 99% njenog pucanstva ne kapira poruku Lukinog performansa, ali za svaki slucaj valja delovati preventivno … Nikome vise nece pasti na pamet da pred Staru damu dodje i predstavi se poput umetnika Luke Ivanovica …

  Za kraj.

  Mozda bi bilo pametno ramisliti o prestanku vidjanja Srbije s Starom damom, bar na neko vreme.
  Pare koje se daju za tu priliku, RTS moze iskoristiti pametnije. U ovom trenutku Srbija ima mnogo vaznije prioritete nego sto je vidjanje sa Starom damom.

  Svima veliki pozdrav… sad, pa ko zna kad!

  *Administratorima sajta, ostavljam pravo da ne objave moj komentar. Necu se ljutiti.

 • @Nikola

  Duška koliko je bila “normalna” u polufinalima jer je bio RTS3 i tek dani zalosti prosli, toliko je u finalu “sve po spisku svima”, da je bilo naporno i grozno u nekim delovima slusati je.
  Bila je ironicna ove godine ismevala je humor Engleza, ismevala je fizicki izgled voditelja iz drugih zemalja koji su se sinoc javljali.
  Takodje i odeću je ismevala, ali i glasanje zirija, ismevala je i glasanje publike, cak i voditelje evrovzije pred kraj kada su rekli da je dramaticno.
  Mi svakako ne bismo pobedili i da nije ove tragedije pa ne razumem zasto je RTS se trudio maksimalno sakriti Luku da niko ne zna ni kada je Evrovzija ni koja je nasa pesma,mi smo uvek dobijali barem 8 ili 12 poena od Austrije i Svajcarske od dijaspore makar koliko znam i od Hrvata i Slovenaca 12 poena ili 8 takodje, mozda jednom dvaput 7 od svajcarske to su najgore godine u finalu, a sinoc ladno dobismo 0 od Austrije covece i 1 od Svajcarske, bas sokantno zaista, posebno nakon prosle godine.
  Nismo toliko bili jezivi bas, a Hurricane bezvezne bile 9.mesto od publike poludela dijaspora makar pola dijaspore za njima…lol
  Duska uglavnom bas preterala, previse negativne energije i glumi mi nesto, umesto da je normalno prenosila pozitivno makar to finale i navijala i rekla ljudima ako zele da glasaju za nas, posle se jos cudi kako samo 16 poena,a RTS dao sve od sebe da cak budemo poslednje 37.mesto..

 • @Nikola

  Petra danas ima 53 g.. Vodila je dve Pesme Evrovizije i sa Grahamom jedan jubilej na BBC. Meni je takođe bila okej. Slažem se da ide ponovo ;).

  Gledao sam juče i danas Šarenicu. Rekoh, možda će nešto dati, o Pesmi Evrovizije. Zastrašujuće, koji trip oni furaju. Nadam se da će od sledeće nedelje opet imati normalan program … ove kao neki večiti parastos..

  @RSSA

  Nisam čitao tvoj komentar. Nemam volje. Sve si u pravu. Ja sam budala, ti anđeo i super ;).

 • Kazes ne pisi kilometarske postove a ti upravo napisao esej, sto se tice Let 3 naravno da znam da imaju sto poruka, zato i kazem da ima mnogo glupih i povrsnih ljudi koji misle da su oni ovakvi, ili onakvi i da su iskljucivi.
  Inace i ti menjas misljenje o Let 3 pre par dana si napisao podrzavas ih kao ovo ono, a onda poslednji put kada smo imali konflikt pisao si neistine o Let 3 kao i Hrvatima kako nas svi oni ne vole, iako je situacija, drugacija, postoje oni koji nas ne vole, ali hvala Bogu i normalnih ima.
  Kako mislis dozvoli mi da imam 3 dana dobro misljenje o tebi, iskreno ja sam banovan zato sto si mi ti poslednji put pre jedno mesec dana recimo imali konflikt, napisao si grozne stvari ako se secas, ja sam onda odgovorio ali ne ni priblizno istom merom, ali svi ti tvoji gnusni komentari ali i moji ne uvek prijatni i ne dobri komentari na to jer smo usli u polemiku su izbrisani, ja sam banovan sa ovog sajta na par dana ti nisi, a ti si napisao secas se dobro ono sto si napisao.
  Takodje od onda te nisam citirao niti diskutovao, vec si se ubacio u moje komentare i onda smo opet poceli diskusiju, ukoliko sam preko onog najgore sto mi je iko napisao presao i evo sada ti se cak i obracam, onda sta da kazem..
  Ni priblizno nisam napisao nista ni priblizno gnusno, kao ono sto si ti napisao onda za moju porodicu, oni sa sajta nisu reagovali ili nisu procitali to pa sam im rekao da to nije u redu i da je zabranjeno to, oni jesu obrisali tvoje komentare tek posle sto godina, ali onda i moje i jos necije ,a mene na par dana iskljucili umesto tada tebe.
  Ne mogu citirati jer sam i zaboravio od reci do reci, ali u pitanju je bilo da si napisao da dabogda ja doziveo ono sto su odredjeni Srbi doziveli u ratu u Hrvatskoj, da cu onda videti..
  Inace to si napisao nicim izazvan, jer tema nije bila tada “Oluja”, vec sam pisao prosle godine za Konstraktu su nas jako podrzali i pre toga vise puta oko evrovzije Zeljko Marija Serifovic svi tamo drze koncerte cak i ovaj debil Šmrkas zvani Lukas, i na to si napisao sve ono užasno….
  Na kraju napravedno zbog toga su obrisani na toj temi na ovom sajtu svi komentari a ja banovan umesto ti, sto je nepravedno skroz, a nijedna osoba ni meni niti bilo kome nije tako nesto strasno napisala.
  To ni najlosijoj osobi ne treba napisati, uz to dosta puta su mi bile upucene i uvrede,takodje niko nije reagovao.
  Smatram da se moze civilizovano diskutovati i da Evrovzija glupava nije razlog za kletve i pominjanje porodici,majki ili bilo sta slicno zbog gluposti, da sam ja nesto tako isto nekome napisao, onda bih razumeo da mi neko tako nesto napise…

 • @Evropljanin

  E, Duška se toliko upadljivo nije bavila agitovanjem da se glasa za Luku, da je bilo zapanjujuće. Jednom je samo pomenula i gotovo, nije se nešto ni osvrtala na naš fijasko. Još jednom, kao i u polufinalu je Sloveniju proglasila našim susedom, a prosipala je suvu aroganciju i po koji bezvezan komentar, reda radi.
  Misliš da će opet Petra da bude voditeljka? Meni je ona ok bila.

 • Da dignem dva prsta odma, meni nije muka od vas i vasih komentara hahahhaha!!Obozavam vase prepucavanje…Pogotovo kad se ti Evropljanine naljustis haha… 😉

 • da ne zaboravim
  svidja m i se ovo iznosenje misljenja o EVRZ . TAKO SMO NEKAD KOMENTARISALI FILMOVE DOK SMO SVI GLEDALI 1 a danas svako gleda drugi nema komentar i drugih mišljenja.

 • meni je Finska bolja od Š.Švedska dosadna vec vidjeno , dve melodije sa beskonacnim ponavljanjem. zena harizmatična zarasla kao i prvi put ide mi na k (koga briga za m). Finska mi se na prvo glednje slušanje činila kao cirkus a posle mi se svidelo, podseca na kabare (Kabare) i taj kez belih zuba i drugačija je od ranijih. Lepo uigrano.Majstorski.

 • @RSSA

  Nije meni brate problem, što se tebi dopada Švedska. I meni je dobra. Ako se ne varam, pre neki dan smo na tu temu debatovali (kontekst, da li je njena pobeda izvesna). Ali ne volim te komentare ala “Da komšiji crkne krava!”. Što ti to treba? Budi čovek brate i ne rugaj se tuđoj “nesreći”.

  Ko o čemu, baba o uštipcima, odnosno, ti o traktoru ;). Uhvatio si se traktora ko pijan plota ;). Neki su to zlonamerno istrgli iz konteksta. By the way … dobra im je ona “Omađijaj me”, iako to sada nije tema ;).

  Očigledno ni Let 3 nisi shvatio. Oni itekako imaju ozbiljne poruke, samo što žavaka nije za seljaka. Ona deca na njihovim majcama, stoje za kidnapovanu decu, tokom rata. To su sami rekli. Gde nema dece, nema ni budućnosti. Oni jesu sve šaljivo karmuflirali, ali imaju poruku (više njih). Angažovali su House of Flamingos, da im radi koreografiju. Jasno su to forsirali, znajući, da je ESC čvrsto u rukama gej lobija. Ako ih ne možeš pobediti, ti se udruži ;). A stejdžing nije pratio tekst ili kako bi ti objasnio tu estetiku i koketiranje sa gej lobijem? Oni kao mame ili zašto sve to, a? Ma daj.

  A Finac je tebi bio Balet Boljšoj, smrtno ozbiljan, šale, satire, persiflaže, parodije … ni od korova? Joj … brate … dozvoli mi barem tri dana za redom, da imam dobro mišljenje o tebi. Samo tri dana za redom ;). Zašto si takakv, kakav jesi? Objasni mi to.

  Finac je otpevao solidno. Otkuda ti znaš kako je pevao u žiri šouu? Oni su ocenjivali drugi nastup. Ne taj, koji si ti gledao. Cela hala je ga podržavala, da su voditelji morali da smiruju situaciju. Ako ga narod u celoj Evropi želi, onda je zaslužio. Ne bih voleo da sam u koži šveđanke, da odnesem pobedu, a da znam da je narod protiv mene i da u hali svi skandiraju “RSSA! RSSA! RSSA!” ;))).

  Ako finac nije imao harizmu, ko onda? On je barem imao svoje zube, ne kao oni naši, koji su svi od reda turili lažnjake ;). Nemoj brate da me ljutiš ;).

  A o Ukrajini … meni je presela za sva vremena. Više ne mogu da čujem tu temu. Podržavam narod Ukrajine, ali to večito naglašavanje, da su oni zajedno … i pre su uskakale druge televizije, doduše, ne zbog rata, ali anyway. Oni su prošle godine imali dobru pesmu i nemam ništa protiv njihove pobede. Ali sada je dosta o njima. Idemo konačno dalje. 2021. i ovaj ESC su mi bili najnaporniji. Onaj povratnički i ova ukrajinizacija svega i svačega … neka mi Bog oprosti, ali dosta mi je Ukrajine.

  PS: Ne piši kilometraske postove ;). Ljutiće se ovi ostali. Čim kliknu na sajt i viode Evroplajnin … RSSA … ima da ih uhvati muka ;).
  PSS: Ne zameri, ali onaj drugi post ne mogu da čitam ;). Da skratimo priču – sve si ti u pravu i mirna deca ;).

 • Ma kakav crni metal ono metala u životu nije videlo, na čemu si, onu pesmu Finske da je pevao lupam Ružni Mića ta pesma bi bila recimo 33.mesto ili jos gore prosla bi kao Austrija 2012. godine realno ti je isto ko Austrija 2012.godine neki reperi samo što je ovaj obučen kako je obučen i kezi se kao i svi plesači koji se smeju 3 minuta i veštački na silu cepaju kiselim osemhom konjskim zubima ko ludi na brašno dok ih on jaše, publika se cepa neki stvarno neki na silu i evo ti 376 poena, cirkus pravi haha 😀
  Da se ne lažemo, ako govorimo o umetničkoj vrednosti ili visokom kvalitetu pesme, pesma bukvalno letnji hit i šala komika kao Francuska što se svi ložili 2010.godine, samo što iz meni nepoznatog razloga ta pesma prošla kriminalno loše imala više desetina miliona pregleda bila hit u evropi a malo bolje od Milanove Ljubice, Ljubice prošla..
  Do duše te godine je tralalajka i pobedila niti glasa niti nekog nevidjenog nastupa, bila je ljudima slatka curica koja peva laa laa tra la laa i evoo pobedaa..
  Azerbejdzan ili Danska pa cak i Turska te godine imali bolje PESME, alii..
  Gruzija ove godine imala jednu od najboljih pesama iako nisam bio njen fan, ali jedna od boljih pesama a bila 12.mesto u polufinalu, Slovacka 2010.godine imala lepu bas pesmu bila poslednja u polufinalu i onda pesma kao “Cha cha cha” uzme 400 poena i Kalush orkestar uzme 450 ili koliko već poena, o čemu mi pričamo ovde??
  Nemojmo se zafrkavati ljudii…
  Muzika je potpuno u drugom planu inače bi Izrael na primer bio poslednji u finalu da se gleda kakve su pesme, nego je slatka cura obučena kao sve američke pop dens pevaljke, zgodna riba,hulahopke, malo još haltere da nabacila glumi Chanel mala i vozii gaa..
  A Estonija Gruzija, Jermenija, Slovenija ljube dno tabele, a pesme su realno barem 30 puta po kvalitetu pa i zanimljivosti bolje..
  Danas je sve nastup i kako fizicki pevači izgledaju, ako se skinu što više, logično i više glasova se dobija naravno..
  Da su Noa i Finac bili skroz goli Finac bi dobio umesto 376 barem 430 poena,a Noa makar jos 100 poena bi namakla možda i više..

 • Naravno da mi ne smeta, zato što se oni sprdaju, svi znamo ko je Let 3 i ko shvata njih za ozbiljno oko traktora da misli da je oluja, ili da misli da oni podržavaju odredjenu partiju,zemlju ili su politički deklasirani, a ne da zapravo pevaju pesmu napravljenu jos u predstavi koju su igrali i inaceče igraju u pozorištu(jer znate po hiljaditi put oni su glumci, SVE JE OVO PREDSTAVA I GLUMAA) svi koji njih ozbiljno shvataju su što bi preCednik rekao su kompletni idioti.
  Pesma i tekst pesme upravo prati nastup,kostime i veći deo stvari, iako je meni i taj nastup previše, ali kapiram zajebanciju..
  Nije isto kada se sprdaš i igraš svoju filmsku ili pozorišnu ulogu na sceni i kada zaista taj šund i kič podržavaš.
  Dakle ne mogu nikada ni u jednom univerzumu na istoj talasnoj dužini biti predstavnik Izraela 2022. godine i Let 3, jer prosto to su 2 različite dimenzije, to je kao da staviš znak jednakosti izmedju Dastina Ćurana i grupe Maneskin, babe i žabe se ne mešaju.
  Predstavnik Finske ove godine nije zasluzio pobedu iz prostog razloga kao prvo što je vokalno bio očajan u svim životu toliku količinu falševa posebno od pevača koji je skoro 400 poena publike dobio i važi za favorita ne čuh skoro, posle kažu Luka imao neki falš, a čovek je Pavaroti za ovog..
  Znači logično da žiri kada glasa na prvo mesto i ubedljivo najviše poena daje nekome ko peva dobro, ko ima dobar nastup, ko je harizmatičan i ko ima dobru stvar po njihovom mišljenju, poraz žirija bi bio da Kaariju stavi na prvo mesto, bilo bi sramotno isto važi za Konstraktu, naša Konstrakta je zaslužila objektivno drugo mesto prošle godine, ali po žiriju nije zaslužila biti tako nisko, priznajem što su Portugal, Švedska, Holandija ispred Srbija, ali ostalo ne priznajem, znači realnost je 4.mesto Srbije po žiriju i prvo kod publike, dakle 2-3 mesto smo zasluzili prosle godine…da nije bilo Ukrajina da nije ucestovala kao sto nije bilo primereno da ucestvuje, mi bismo tako i bili u zbiru plasirani makar 4 mesto u najgorem slucaju a moguce i 3.

 • @RSSA

  Spinning – nisam rekao da svi muški izvođači lakiraju nokte. A dobro, da si ti otišao u stiliste, pa da nas podučavaš koji je koji fazon ;). Očigledno nije tvoj fazon, što je okej. Ne ide se na gej priču, jer je gej priča, jer je ovo gej festival. Da je to fora, mi bi se bolje plasirali. Imali smo gej izvođača.

  A da te podučim, kao deklarisani gej – mi se obično palimo na muževne frajere. U suprotnom bi bili strejt, da volimo lakirane nokte ;). Tebi je to jahanje, što je na kraju jednom seo na guzicu? Fora, da se narod smeje. Meni je on bio zbodan, jer je bio muževan i pored kostima itd.. To je strašno, kada strejteri, analiziraju gej priče ;). A dugu imaju skoro sve zemlje, ne samo Finska. A kod Hrvata ti sve to što sereš nije smetalo šmekeru? Tu se vidi koliko si dvoličan, podmukao i kakav imaš
  karakter.

  Ne bih da se raspravljam ko je imao bolju pesmu, jer je to stvar ukusa. I ta tvoja glupa izreka, da bi bilo bolje da smo izbačeni sa Pesme Evrovizije u polufinalu, nego da smo se “blamirali”. Ja blamažu ne vidim. Luka je bio dobar. Videlo ga je oko 200 miliona ljudi.

  Muzika jeste bila metal … barem na početku, dok nije završila kao skandi šlager.

  Svako može da lakira šta god hoće. Očigledno ne kapiraš modna pravila u određenim krugovima.

  Drame brate nema, osim kod tebe, čim zvocaš, što narod u Finskoj nije glasao za Švedsku, a tebi zbog toga milo, što Finaska nije pobedila. A meni bi zbog te tvoje izreke bilo milo da ti gaćni lastiš pukne ;)!!! Kako možeš biti tako zlonameran i namćor? Srpska posla.

 • Kao prvo, on nije ni metalac ni reper, niti je ovo taj fazon, pa da ima nokte, a kao drugo glupo mu to izgleda i ne nose svi muski izvodjaci lakirane nokte, a kao drugo logicno da se ide na gej pricu, jer je u pitanju ucestovanje na evrovziji, boje duge kod Finca, jaše muškarce koji se cerekaju i smeljulje kao curice dok ih jaše, vidiš i u šta su obučeni i koje boje u pitanju.
  Malo bezvezno, kod Maneskin lakirani nokti ili tako nesto ima smisla i opet se uklapa, uz tom Maneskin imao 20 puta i bolju pesmu i nastup, ovo je meni skroz cringe, moze biti zabavno širokim narodnim masama, ali možda ja nisam široka narodna mada pa zato ne bih voleo takvu pesmu Finske previše, a posebno ne bih glasao za nju, nisam nevidjeno odusevljen iti mi se svidja, ali kontam da postoji vise razloga zasto je komercijalna i dopada se širokim masama.
  Sa druge strane mogao je i losije proci kod zirija, ne vidim cemu drama, ovakve pesme komotno mogu proci i 10 puta losije kod zirija, 150 poena zirija je sasvim ok kako sam ocekivao pre koju sedmicu, posebno sto znam kako mahom brze pesmice prolaze od zirija, Finac imao srecu da dobro stoji na kladionici i da se igra LGBT simbolima pa je zato bio 4.mesto, da je Konstrakta bila mesecima drugi favorit kladionica, verujem da bi i ona čak prosla ako ne kao finac onda makar 100 do 110 poena od žirija prošle godine.

 • Kada se pogleda za Luke je glasalo vise zirija nego za naš mega popularan Hurricane 2021 (one su skupile 20 , jos gore bi šorosle od Luke da nike bilo Makedonske 12 tice i 7 mice od hrvatskog zirija). Vidi se da ga je dijaapora bojkotovala u skoro svim drzavama gore nego Nini 2011. Slican plasman bi ostvarili da smo poslali i Princa on bi mozda na televoutingu skupio jos jedno mozda 30 tak poena vise i mozda bi preskocili Portugal. Sa Nadjom bi bilo rizicno, veeovatno bi ostala u polifinalu, a ako bi prosla u finale verovatno bi je ziri malo izgurao inopet bi bili tu oko 20 tog mesta .

 • Samo necu vise dosadnu Petru. Inace ce Svedjani zauvek postati monotoni.

  Duska ove godine kao da je prenosila opelo a ne Evroviziju.

  Nadam se da do odustajanja kod RTSa nece doci, jedino mi je zao sto se vracamo u zonu komfora posle ovoga. Luka je bio divan i koliko god rezultati bili dosta mizerni, bar je bio u finalu, i to jeste na jedvite jade.

  Hvala Bogu da se ovaj nakaradni ESC zavrsio, znaci adios Liverpulu, neces mi nedostajati nimalo.

 • @RSSA

  Ne razumem tvoj pristup svemu ovome. Zašto misliš da je finska publika u obavezi da glasa za Švedsku, iako joj se pesma ne dopada. Ispada da su se oni kao bajagi dogovorili po celoj zemlji da ne glasaju. Meni je švedska pesma dobra, ali ako se nekome ne dopada, ne mora da glasa.

  Na zapadu ne postoji taj mentalitet, da si u obavezi da nekome nešto učiniš, jer “red je, tako treba, ipak smo mi svoji, valja se”. Kao, ideš na ispit i poneseš flašu rakije za profesora, da ga častiš, nosiš nekome dvesta grama kafe, da ne dođeš praznih ruku … iako dolaziš svaki drugi, treći dan. To su balkanska posla.

  Finski nastup ti je kič, a švedski nije, sa onom kosom, kao trošna metla, noktima od pola metra, ulizivanje fut fetišistima … ? U metal, rock … sceni je sasvim uobičajeno da frajeri lakiraju nokte. To nije ulizivački potez, ako si to mislio.

  Postoj izreka u jednoj zemlji, koja glasi, “Da lisac nije kakio, on bi stigao zeca, ne bi ostao gladan” ;). Tako da … džaba priče, šta bi bilo, kada bi bilo (Mađarska, Bugarska, Severna Makedonija, Crna gora, Bosna i Hercegovina …). Nije bio taj slučaj i to nam je (Srbija, Hrvatska i Slovenija), što nam je.

  Publika je htela Finsku. Publika plaća download, ide na koncerte i valjda se za publiku održava ovaj festival, ne za žiri. Iako se meni dopada Švedska, da se odmah ogradim. Nijedna zemlja joj nije dala 12 u televotingu. Šta nam to govori – publika nije na njenoj strani.

  Prodanović i Luka su sinoć inače dobro otpevali svoje pesme. Mnogo bolje, nego u polufinalu. Tako da, sve je okej. Posle Pesme Evrovizije je automatski “pre (sledeće) Pesme Evrovizije. Gledamo unapred ;)!

  @Nidža

  Hahaha … gde se brate seti mumije ;))). Ali da znaš da si u pravu – boja kostima, kao kroz vekove potamneli zavoji, oni nokti, kosurača … prava mumija ;).

  Neka … čeka nas Petra ;). Biće to dobro u Švedskoj. Luda nacija – vole Pesmu Evrovizije više nego Božić, Uskrs, rođendan, krštenje, svadbu … i sve ostalo zajedno ;).

  Šta je Duška pričala? Kako je obrazložila loš rezultat?

 • Meni je bolja Svecka od Finske. Onaj samo skače i dere se cha cha cha šta je tu zanimljivo pritom je karikirao, ismejavao nastup pobednice što je ružno ipak su oni kolege. Al jbt zao mi je Loreen jer bas je blam da ti preuzimas nagradu i poene a hala skandira drugom izvođaču

 • Kao prvo idemo na pobednike i drugplasiranog, jasno je bilo da će ovo biti Loreen VS Kaarija, i znalo se od pocetka ako ziri ne podrzi previse Finsku ako ih ukanali, Svedska pobedjuje, jer je jasno bilo da ce pokidati ziri.
  Naravno to se i dogodilo, nisam fan Finske licno za moj ukus mi se taj rep ili sta je nista specijalno nije dopalo cak i kič i cringe nastup, jedino kao letnji hitić mi je taj dens deo.
  Što se tice Juge, Slovenci uzas žiri, ali mi je drao konacno su u finalu ali su zasluzili vise, pa cak i Srbija kojoj je ovo najgori plasman ikada po ziriju i publici posebno plus u ukupnom zbiru u finalu, do sada najgora Balkanika bila sa valjda 130 poena i 19.mestom.
  Takodje i po glasovima iz regiona i zemalja zapada najgora godina za nas, doziveli smo prvi put cak i od Austrije NULU i Svajcarske KECA, no comment..
  Za Hrvate sam ocekivao da ce ih ziri unistiti, ali nisam znao bas toliko, nepravedno skroz, publika ih je donekle cenila, ali opet baksuzno 13.mesto za Hrvate i idalje Severina najbolja sa 12.mestom u poslednjih 20 i vise godina i imaju 2001.godine 10.mesto i to je to u ovom veku.
  Rekoh pre finala da Hrvatska napada top 10 100%, ali da bi sa Bosnom Crnom Gorom Makedonijom Bugarskom Madjarskom to bio plasman sigurno medju 10 i bili bi medju 5 kod publike sa tim zemljama mozda i vise i po ziriju kao Konstrakta i sve sam pogodio njima je uprkos NULI od Slovenaca po ziriju i izostanku dakle svih tih zemalja SAMO 6( ŠEST) poena falilo za top 10.
  Žak bio 13.mesto sa 128 poena, sada Let 3 13.mesto 123 poena, dakle samo komsije i malo vise dijaspore su falilo za moguce i prvih 8 mesta od 37 zemalja, ali Hrvati svakako su zadovoiljni verujem jer su se pomerili najzad.
  Ovo žanrovski i po nastupu nije nivo Konstrakte čak ni uživo vokalno bio, ali meni lično je ovo favorit ove godine, kao Konstrakta prošle godine.
  Za kraj Švedska dobila samo jednu nulu od publike, pogadjate NULA JE STIGLA OD FINSKE, to je sve što treba da znate o “fer-pleju” čak i medju zemljama tog dela Evrope, jako ružan potez Finske i zato mi je još držae što cirkus i kič nastup iz Finske nije pobedio iako mi čak nekako i bio melodijski ta pesma nekako medju prvih 10, ali falširao je mali Kaarija za sve pare, a hteo je dobiti publiku i paznju i kic kostimom, duginim bojama i nalakiranim noktama, dakle to je bas evrovzijski nastup i pesma, ima u njoj SVEEE aaa SVEEE haha 😀
  Inače koliko se sećam naši ljudi ali i strani fanovi pisali da je PZE najjači festival i medju najgledanijim kao svetski nivo i show, i kao ovo je kao Konstrakta u početku pričali, umesto toga mi dobismo najgori plasman ikada u finalu za Srbiju, inače Srbija je novi rekord oborila, postala je zemlja nazalost sa najmanje poena ikada a da je usla u finale 37 poena, 3 poena vise od Letonije, a kako vise volim Letoniju bolje da nismo usli barem bismo ispali kao Tijana za 3 poena i ne bismo se u finalu jbg izblamirali..
  Inace Estonija usla kao 10.mesto u drugom polufinalu na kraju usla medju 10, steta i Litvanija mi je bila u top a bila 11.mesto baksuzno, mada napredak za Moniku nakon slabijeg mesta 2015.godine, krivo mi je za Jermeniju i Austriju one su makar top 10 zasluzile i mi i Slovenci smo zasluzili bolji plasmam u finalu, dok mi je za Cesku drago, Belgija i Ukrajina su visak, a ljudi se pale na Ukrajinu jos uvek dokle god traje rat sta god da posalju ce dobro da prodju, Australija isto uzas 8.mesto ukupno a publika im dala neku bedu poena, dok žiri naravno odusevljen…

 • Šteta za Hrvatsku zaslužili su bolje.
  Mi nismo, to je realan plasman. Bolji smo od 50% država na takmičenju eto u finalu smo bili, ali više od toga ne.
  Mislim da je krajnje vreme da pošaljemo nekoga ko stvarno peva, na pevačko takmičenje, pa možda i nekad pokupimo koji bod od žirija, naravno 12 ne možemo jer je to rezervisano za projektovanog pobednika.

 • Pre svega čestitke Britancima na sjajnoj organizaciji.. uživao sam u svakom interval actu u svakoj pošalici voditelja tako da za to svaka čast! Čestitke Švedskoj na pobedi, Finskoj na drugom i Izraelu na trećem mestu. Neću puno komentarisati pobednika jer je bio očekivan ali što se Finske tice kod mene lično posle Kalomire, Mahmuda, Barbare Pravi još jedno u nizu razočarenje… Takođe čestitke Luki na dostojnom predstavljanju nase zemlje! Sad čekamo sta ce nam Švedjani servirati 2024!

 • Nikada do sada nismo dobili pobednika, kome publika nije dala 12 poena NIGDE!! Svega 8 drugih mesta od 37 zemalja, zaista, zaista veoma interesantna činjenica!! Za nekoga ko nam je serviran na kladionicama i medijima kao neprikosnoveni favorit samim objavljivanjem spiska učesnika na Melodifestivalu, a dok još nisu svi ni odabrali pesme. Pobeda Švedske kao višemesečni aksiom, koji je trebalo sinoć samo formalno verifikovati?

  Šta smo zapravo dobili? Ekscentričnost bez pokrića, kvaziduhovnost, glumljenje dubokih emocija, a ono što iz nje izlazi je trivijalno. Kao mumija izgmizala iz grobnice, sa svim onim zavojima i noktima.

  Još je ostalo da je proglase za mis sveta i modnu ikonu i da poverujem u paralelnu stvarnost.

 • Neću da stavljam so na ranu. Očekivao sam ovakav ishod, tako da nisam bio toliko razočaran, kao što bih u drugom slučaju bio.

  Krivica je svakako na strani RTSa. Slušao sam ovih dana famoznu Dušku. Žali se žena, što na RTS 3 nisu bile reklame, tako da je morala da bude skoncentrisana sve vreme. Sirota Duška. U civilizovanim i normalnim zemljama nikada ne emituju reklame tokom prenosa, pa se niko ne žali. Samo siromašne zemlje emituju reklame, da zarade malo, a narod ostane uskraćen za program. 2004. su u polufinalu išle reklame, dok su intervjuisali Željka. A ove godine bi izostali drag queens, da su mogli da nam uvale reklame.

  RTS mora da promeni pristup Pesmi Evrovizije i da shvati neke stvari.

  Crni Luka je bio odličan sinoć. To je bio njegov najbolji nastup do sada. RTS mu je pucao u koleno, a ono što metak nije uništio su dokrajčili čekićem.

  16 poena od publike? Alo? Koga to čudi? RTS je učinio sve što je bilo u njihovoj moći, da naša dijaspora nikada ne sazna ko nas predstavlja.

  Dijaspora je škakljiva i komplikovana tema. Imaš onih, koji su otišli kao odrasli, ali imaš i onih koji su u dijaspori rođeni i odgajeni. Valja smisliti način da se aktiviraju ti ljudi. Sasvim je očigledno da je naša srpska dijaspora ove godine glasala za Hrvatsku. Ništa loše u tome, ali njihovi glasovi bi nam bili od značaja. No, ti ljudi nisu imali pojma ko je taj čovek, šta on peva i zašto. Mislili su možda da je frik.

  Dragana Kosjerina je bila lepa, dobro obučena i sve je dobro rekla.

  Već sam kazao da je Švedska pesma po mom ukusu. Dopada mi se i mislim da ima potencijal da postane komercijalni hit. Da je pomalo dosadno da opet idemo u Švedsku, pa jeste. Opet Petra ;). Finac je bio zgodan i lep, pesma je bila dobra … mogli smo i tamo. Šta je tu je.

  Jedna drugarica je mislila da su “nokti” u šveđanke pravi … nisam imao srca da joj kažem da nisu ;).

  Pozdravljam vas sve i ne tugujte – bili smo u finalu. Neki nisu ni tamo stigli.

 • Čestitke Loreen/Švedskoj. Iako pesma, za moj pojam, ne živi i nije vijabilna izvan domena jakog vokala, očigledno se dovoljno ljudi povezalo, što je vredno hvale. Čestitke i na istorijskoj pobedi i verovatno je sada Švedska zemlja koja može da se pohvali time da se najbolje kotira na ovom takmičenju bez izuzetka. Bilo bi pogrešno reći da to ne zavređuje svojim generalnim učinkom do sada ( samo I Can’t Go On je parče čistog popa koje pokazuje njihovu kapacitarnost ).

  Doduše, da nije belgijske Because of You ( Evrovizija treba da bude blagoslovena ekspanzijom ovog zvuka mnogo više, bar iz zemalja anglopodručja ) i u manjoj meri My Sister’s Crown, ovaj top 10 bi mi lično bio najantiklimatičniji top 10 u poslednje vreme.

  Luki isto čestitke, pre svega na talentovanosti i nadam se da će još mnogo više i dalje muzički da se razvija i da mu inspiracije za mnogo projekata neće nedostajati.

 • Kao i svake godine ocekivanoo..Neverovatno je samo kako svake godine pobednik ima neku simboliku..al ajde za razliku od proslogodisnje skandalozne i sramne pobede Ukraine ovde zaista ne moze da se ospori kvalitet pesme i nastupa..ovo jednostavno jeste za visok plasman i to je to..e sad..
  Sto se tice nas, sto neko rece Hladan tus..Nismo ocekivali bas ovako nisku poziciju al dobro..posle unikatne Konstrakte nazalost nas povratak u realnost..

 • Pobedu Loreen smo svi skoro očekivali, tako da nema razloga da se razglaba više o tome.. Žena došla sa super pesmom i max pripremljena i pokidala..
  Meni je žao što Finska, koju je publika i u areni i kod kuće toliko želela, nije na kraju odnela pobedu, ali opet Švedska je pobedila regularno i po pravilima i ne treba da se prave teorije zavere. Švedjani su išli sa velikim igračem na pobedu da bi se potrefili sa jubilejom. I mi bismo možda bili u ovakvoj poziciji da Marija nije tvrdoglava i pomalo sujetna, ali dobro to je duga priča..
  Francuska i Španija daleko ispod očekivanog, a kako su Belgija i Estonija tako visoko mi je enigma.
  E sad Luka.. Desilo se ono čega smo se svi pribojavali, hladan tuš, pogotovo od publike. Prosto ni tokom rekapitulacije nismo bili primetni. Slovenački žiri potpuno iskulirao nas i Hrvate, ali dobro sve se vrati, sve se pamti..
  Svakako sam zahvalan Luki što nas je je dostojanstveno predstavio (ovaj put zaista to mislim) i što smo na ovo takmičenje doneli nešto drugačije, da možemo da se vratimo u vreme PZE opet bih njega odabrao, ali eto činjenica je da nije impresirao ni užu, a ni širu javnost.
  Ovaj hladan tuš je valjda lekcija RTSu da nemamo neprikosnovenu protekciju publike (dijaspore) i da ne može festival da se organizuje u 5 do 12..

 • Čestitke Loreen, bravo!
  Ja zaista ne znam šta su videli na Finskoj, na kom jeziku i o čemu peva, imate oči i uši? Moji favoriti: Norveška, Austrija
  PS: Iznenadila me Estonija!

 • Pre svega bih želeo da čestitam Lorin….na odličnoj glumi. Onaj šok i nevericu je trebalo odglumiti.

  Ne želim da se osvrćem više na ovogodišnji izbor. Prosto svaka reč je suvišna. Ponosan sam na Luku, bio je dostojanstven predstavnik, nadam se da će posle ovoga, nastaviti vredno da radi na novim pesmama jer definitivno ima još toliko toga da nam ispriča. Vidimo se sledeće sezone. Pozdrav