ESC-potpourri

Azerbejdžanci otvorili konkurs. Luksemburžani organizovali audiciju

Do sada su 23 države potvrdile učešće na narednoj Pesmi Evrovizije, koju će ugostiti švedski grad Malme. Za ovaj „potpuri“ odabrali smo kako se pripremaju Azerbejdžan i Kipar, dokle su stigle pripreme u Luksemburgu i na koji način jedan od šefova delegacija predlaže promenu moći žirija pri donošenju odluke o pobedniku.

Azerbejdžanci otvorili konkurs za budući evrovizijski hit

Drugi put za dosadašnjih 15 učešća, Azerbejdžanci ove godine nisu uspeli da se kvalifikuju za finale Evrosonga, ali su zato odlučili da ostanu verni internom mehanizmu odabira pesme i izvođača, kojeg upražnjavaju još od 2015. godine. Javni emiter İTV je 14. jula otvorio konkurs za narednog azerbejdžanskog predstavnika, koji će trajati do 30. septembra. Ostali detalji o načinu na koji će se odvijati interni odabir idealne pesme i izvođača biće naknadno poznati.

Zainteresovani autori i izvođači svoje pesme mogu da pošalju na mejl adresu: song@eurovision.az.

Luksemburžani organizovali audiciju

Luksemburški emiter RTL organizovao je audiciju za odabir učesnika za predstojeće nacionalno finale na kojoj je pravo učešća imalo oko 100 prijavljenih kandidata koji su aplicirali bez pesme. I dalje je u toku konkurs za autore koji žele da pošalju pesme bez izvođača, kao i za one koji imaju spremnu numeru sa kojom bi pokorili Švedsku.

Zvanično otvorene prijave za Fame Story

Kiprani su 20. jula zvanično otvorili prijave za novi muzički rijaliti format Fame Story, putem kojeg će na velikom finalu u decembru biti određen novi kiparski evrovizijski predstavnik. Trejler je svoju premijeru imao na Tviteru, a zainteresovani kandidati mogu da apliciraju putem sajta famestory.gr.

https://twitter.com/FameStoryGreece/status/1682020033789300738

Šef norveške delegacije predlaže smanjenje uticaja žirija na proglašenje pobednika Evrosonga

I dalje se priča o rezultatima sa sve tri večeri ovogodišnjeg Evrosonga, a na tu temu govorio je i šef norveške delegacije Stig Karlsen za mađarski podkast serijal Eurovíziós. Naime, ukoliko žiri bude bio zadržan, tražio bi da se njegov uticaj smanji na 30% ili 40% glasova, kako gledaoci ne bi mogli da izgube interes jer želja mu je da pobede u narednim godinama odnesu numere koje su bile favoriti gledalaca. Da se on pita, tražio bi da se žiri ukine, govorio je o značaju žirija, kao i o održanju uzbuđenja i smanjenju tzv. blokovskog glasanja.