ESC-potpourri

Razmatra se zabrana upotrebe AI tehnologije na evrovizijskoj sceni

Naredni domaćini Šveđani su otvorili konkurs za naredni Melodifestivalen. Pored ove informacije, u „potpuriju“ vam donosimo i vesti iz EBU, sa Kipra i iz Grčke, Ukrajine, Malte i Ujedinjenog Kraljevstva.

Šveđani otvorili konkurs za Melodifestivalen 2024

Švedski emiter SVT konkurs za naredni Melodifestivalen otvorio je 25. avgusta i zainteresovani autori svoje radove mogu da šalju do 15. septembra. Za naredno izdanje napravljena je promena u formatu nadmetanja, pa će se Melodifestivalen 2024 organizovati kroz pet polufinala i finale, na kojima će ukupno proći 30 izvođača. Od 30 učesnika, 12 najboljih izboriće plasman na finalno nadmetanje — i to po dva najbolje plasirana sa svih pet večeri, i po jedan najbolje rangiran među trećeplasiranim i četvrtoplasiranim izvođačima. Balans glasova između trećeplasiranih i četvrtoplasiranih biće napravljen na samom kraju petog polufinala, kada bude izglasano svih 10 direktnih finalista, te će usput biti proglašeni i pobednici u kategoriji trećeplasiranih i četvrtoplasiranih izvođača. To znači da ćemo u svakom od pet polufinala slušati po šest izvođača.

Razmatra se zabrana upotrebe tehnologije veštačke inteligencije

Na nedavna izdanja Evrovizije značajan trag ostavile su pesme i nastupi zasnovani na popularnoj i sverastućoj AI tehnologiji. Međutim, EBU razmatra njihovu zabranu jer zamenik generalnog direktora Evropske radiodifuzne unije Jean-Philip de Tender insistira na iskrenim, spontanim emocijama, kao i na činjenicu da kreativnost dolazi od ljudi, a ne od mašina. Za sada nije poznato da li će ova odluka biti doneta pre dečje Evrovizije 2023. ili posle Evrovizije za odrasle 2024.

Britanci nastavljaju sa internim izborom. Evrovizija u Liverpulu nagrađena prestižnim priznanjem Changemaker

Nakon što je producentska kuća TaP Music prekinula saradnju sa Bi-Bi-Sijem na realizaciji izbora za britanskog evrovizijskog predstavnika posle dve uspešne sezone, počele su spekulacije na temu na koji način će biti nastavljena selekcija. Pričalo se o povratku televizijskog takmičenja prvi put nakon 2019. godine, ali te spekulacije je odbacila urednica Zabavnog programa BBC Kalpna Patel-Knight, navevši da će pronaći nove partnere za izbor britanskog evrovizijskog predstavnika, te da će zahtevati da novi predstavnik bude neko ko ima iskustva sa javnim nastupima. Takođe, potvrdila je da će polufinalna nadmetanja i naredne godine biti prenošena na primarnom kanalu BBC One, uzimajući u obzir nezapamćen interes za majskim završnicama kakav u Britaniji nije bio odavno viđen zbog visoke gledanosti sve tri večeri.

Navedenu potvrdu o nezapamćenom interesu i euforiji za Evrovizijom u Britaniji prepoznala je i kompanija International Business Company, koja je ove godine odlučila da producentski tim Bi-Bi-Sija prvi ponese novoustanovljeno priznanje Changemaker za organizaciju minule 68. Evrovizije u Liverpulu; navedeno priznanje ubuduće će svake godine nagrađivati pojedince i kompanije koje se bore za očuvanje relevantnosti i svežine već izgrađenog brenda u ogromnim razmerama, u isto vreme prepoznajući višestruki kulturni fenomen i globalnu produkcijsku mrežu uključenu u održavanje događaja. Nagradu će 17. septembra u ime Bi-Bi-Sija i EBU primiti supervizor evrovizijskih nadmetanja Martin Österdahl, koji će tim povodom održati prigodan govor.

Kiprani ipak ostaju verni internom izboru

Dosta polemike vodilo se oko prvobitno najavljenog načina odabira kiparskog evrovizijskog predstavnika. Naime, javni emiter CyBC najpre je imao nameru da narednog predstavnika nađe putem regionalnog grčko-kiparskog muzičkog rijalitija Fame Story, ali je uprava na kraju tu odluku stopirala nakon otpužbi koje je na njihov račun uputio grčki emiter ERT, kojem je zasmetala činjenica da su selekciju odlučili da snimaju u Grčkoj u koprodukciji sa njihovim privatnim emiterom Star Channel. Pod uticajem ERT, EBU je doneo novo pravilo po kom nacionalne selekcije za Evrosong, koje su javnog tipa, mogu jedino da se realizuju u državi iz koje dolazi matični javni emiter, pa je samim tim CyBC odlučio da digne ruke ne samo od Fame Storyja kao najavljenog načina selekcije već i od emitovanja navedenog šoua — prava na emitovanje za prostore Kipra CyBC preneće na privatnu televiziju „Omega“, pošto iza tog projekta stoji privatna producentska kuća.

Iako je pod takvim pritiskom CyBC imao nameru da u januaru organizuje nacionalno televizijsko finale u Nikoziji za odabir svog evrovizijskog predstavnika, ipak su odlučili da odustanu i od te namere i da ostanu verni internoj selekciji pesme i izvođača, kakvu Kiprani sprovode od 2016. Za očekivanje je da će i ove godine svog predstavnika Kiprani objaviti među prvima.

Grci će prvi put od 2015. organizovati nacionalno finale?

U Grčkoj se sve više vode spekulacije na temu organizovanja nacionalnog finala putem kojeg bi bio određen naredni evrovizijski predstavnik. Tu informaciju preneo je grčki dnevni list „To Paron“, navevši da bi emiteru ERT organizovanje prvog nacionalnog finala posle 2015. pomoglo da povrate interes Grka za Evrovizijom, kao i da ERT ostvari što bolji rezultat na takmičenju. Ovakve glasine postale su učestale u poslednje vreme nakon što su ove godine treći put u poslednjih osam godina propustili finale.

Poslednji put su Grci nacionalna finala sa više pesama i izvođača organizovali upravo između 2013. i 2015, kada je grčki emiter ERT, koji je u tom periodu nosio i privremeno ime NERIT zbog tada najavljene reorganizacije poslovanja državnog emitera, sarađivao sa privatnom muzičkom televizijom MAD TV, dok su 2017. samostalno organizovali televizijsko nadmetanje za odabir najbolje pesme za unapred određenu predstavnicu Demy.

Ukrajinci ponovo organizuju nacionalno finale

Ukrajinski emiter Suspilne objavio je da će naredni evrovizijski predstavnik ponovo biti određen putem za sada neimenovanog televizijskog takmičenja. Drugu godinu zaredom, funkciju muzičkog producenta ukrajinske selekcije obavljaće muzičar Dmitro Šurov, koji je pozvao autore i izvođače na kreiranje pesme koja će učiniti zemlju ponosnom, pesmu koja će osvojiti srca Evrope i iznedriti novu nadu iz Ukrajine. Biće i promena u formatu nadmetanja; određen broj izvođača proći će direktno u finalno veče, a da će u uži izbor biti stavljeno nekoliko izvođača ispod crte za koje će gledaoci imati prilike da glasaju prilikom određivanja učesnika za nacionalnu selekciju.

Na sve to je šefica ukrajinske delegacije Oksana Sibinska dodala da će više detalja o promenama biti poznato u toku ove nedelje, a da će koji dan kasnije biti objavljen i konkurs za nove takmičarske pesme.

Otvoren konkurs za Malta Eurovision Song Contest 2024

Od ponovnog uspostavljanja televizijske selekcije Malta Eurovision Song Contest, Maltežani nisu nijednom uspeli da prođu u finale Evrovizije, ali zato i ove godine sa velikim ambicijama ulaze u novu evrovizijsku sezonu. Malteški emiter PBS je konkurs za nove takmičarske pesme otvorio 28. avgusta, i zainteresovani autori i izvođači će svoje radove moći da dostavljaju do 30. septembra. Ranije je objavljen i pravilnik za MESC 2024 u kom je navedeno da će ovogodišnje nadmetanje biti koncipirano u formi višenedeljnog takmičenja, koje će sa emitovanjem početi u oktobru serijalom eliminacionih emisija, a veliko finale sa 12 najboljih izvođača i pesama biće emitovano tokom januara.

Novitet u odnosu na prethodne selekcije biće taj što finalisti neće svoje pesme izvoditi uživo, već će snimiti studijske nastupe unapred tokom decembra, kada će imati tri pokušaja i 60 minuta da zabeleže najbolju moguću verziju svog takmičarskog nastupa. Svaki od 12 kvalifikovanih izvođača za finale dobiće i po 5000 evra da izradi spot za svoju takmičarsku pesmu; video za najbolji pobednički naslov biće emitovan nakon proglašenja pobednika. Odluku o pobedniku donosiće žiri i gledaoci.