ESC-potpourri

DPE 2023 | Ponovo interni izbor za UK. Ukrajinsko finale 1. oktobra

Odmiču pripreme za 21. dečju Evroviziju. Objavljeni su prateći vizuelni identitet nadmetanja, kao i nova selektovana učesnica.

Dok o vizuelnom identitetu završnice u Nici možete pročitati više u našem izdvojenom tekstu, u ovom pregledu vesti donosimo vam informacije iz Ujedinjenog Kraljevstva, Albanije, Ukrajine i debitanta Estonije.

DPE 2023 | Nica okuplja 16 „heroja“

U toku je selekcija britanskog predstavnika

Britance ćemo na sceni dečje Evrovizije gledati tek peti put, a drugi put pod kontrolom Bi-Bi-Sija. Naveden britanski emiter ostaće veran taktici od prošle godine da se predstavnik i pesma biraju interno. Selekciju će sprovoditi Redakcija za muziku i zabavu zajedno sa dečjim kanalom CBBC. Velika završnica iz Nice u Britaniji biće prenošena na navedenom kanalu CBBC, kao i na platformi BBC iPlayer. Više detalja o selekciji i prenosu biće poznato u narednim nedeljama i mesecima.

Poznati detalji o pesmi Estonke Arhanne Sandre Arbme

Nakon prezentacije devojčice koja će Estonce uvesti na scenu dečje Evrovizije, poznati su i detalji o takmičarskoj pesmi Arhanne Sandre Arbme. Kao autori njene takmičarske numere biće potpisana dva tamošnja autora sa evrovizijskim iskustvom: kompoztor Karl-Ander Reismann (kompozitor estonske pesme sa seniorskog Evrosonga Hope iz 2022) i tekstopisac Leelo Tungal (autor tekstova za prve estonske evrovizijske pesme sa seniorske Evrovizije: Muretut meelt ja südametuld iz 1993. i Nagu merelaine iz 1994). Poznato je i da će Arhannina pesma biti kompletno ispevana na maternjem jeziku, a tačan datum prezentacije nije poznat.

Više o Arhanni možete pročitati u našem izdvojenom tekstu:

DPE 2023 | Arhanna Sandra Arbma uvodi Estonce na dečju scenu

Albanski Junior Fest 22. septembra

Albanski emiter RTSH je 30. avgusta objavio listu 16 mališana koji će se boriti za put u Nicu preko nacionalnog finala Junior Fest 2023, zakazanog za 22. septembar u muzejskom kompleksu „Piramida“ u Tirani. Njihovu listu možete pogledati u klipu priloženom ispod pasusa, a urednik festivala Bojken Lako najavio je i revijalne nastupe sledećih starijih albanskih umetnika: Arsi Bakoa, Niki Zaimi & Banda, Melodajn Mancaku i Lune Çausholli. Prema Bojkenovim rečima, Junior Fest neće biti samo slavlje 16 finalista, već i svih generacija koje su učestvovale na festivalima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Junior Fest Rtsh (@junior_fest_rtsh)

Ukrajinci odlučuju 1. oktobra

Ukrajinsko nacionalno finale, pod kreativnom palicom Hermana Nenova i muzičkim uredništvom Svetlane Tarabarove, biće održano 1. oktobra, objavio je javni emiter te države UA:PBC. Na prigodnoj konferenciji bilo je prisutno i svih pet finalista njihovog izbora koji su izvukli redne takmičarske brojeve za nastup na domaćem izboru, i usput objavili i nazive svojih takmičarskih pesama:

  1. Polina Babij | Universe
  2. Anastasija Dimid | Cvet
  3. Anastasija Bjelibova | Jaka
  4. Denis Hriščuk | Dance
  5. 3’beauties | Power of love

Od pet potencijalnih takmičarskih pesama, samo pesme Anastasije Dimid i Anastasije Bjelibove spadaju u kategorije ranije prijavljenih, dok je preostale tri numere napisala Svetlana Tarabarova. Za sada nije poznato hoće li numere biti prezentovane uoči finalnog popodneva ili će biti prezentovane tek na samom finalu.

Ovogodišnji izbor za 18. ukrajinskog juniorskog evrovizijskog predstavnika odvijaće se pod sloganom Sanjajte smelo!