ESC-potpourri

Christer Björkman u producentskom timu Evrovizije 2024. Slovaci govorili o planovima za 2025.

U novom pregledu vesti jedna vest nam dolazi iz naših krajeva i odnosi se na imenovanje jednog od eks-jugoslovenskih šefova evrovizijskih delegacija u Referentnu evrovizijsku grupu. Tu su i informacije iz Švedske, kao i nove vesti iz Slovačke, Letonije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Christer Björkman i Per Blankens novi članovi producentskog tima Evrovizije 2024. Šveđani ne odustaju od skraćenja trajanja finalne večeri

Švedski emiter SVT kompletirao je realizatorski tim Evrovizije 2024. Uz Ebbu Adielsson (izvršni producent), Christela Tholsea Willersa, Tobiasa Åberga i Johana Bernhagena, u producentskom timu naći će se i oprobani Christer Björkman, kao i njegov saradnik Per Blankens, koji će paralelno sa radom na Evroviziji 2024. nastaviti da rade i na razvoju evrovizijske franšize za Južnu Ameriku.

Uzmajući u obzir da su finalne večeri poslednje četiri Evrovizije trajali oko četiri sata, tako da je Per Blankens i dalje ostao pri tvrdnji da planiraju da finalno veče traje sat vremena kraće u odnosu na prethodna četiri takmičenja. Postojale su brojne glasine na temu kako bi moglo da se skrati trajanje finalne večeri, čak se spekulisalo i o promeni formata, ali Björkman se nasmejao na konstantacije Aftonbladeta izjavivši da je sadašnji format idealan za današnje potrebe takmičenja.

U Berlinu je 12. septembra održan tradicionalan sastanak Eurovision Workshop na kojoj je švedski emiter SVT izneo okvirne planove za organizaciju 68. takmičenja u Malmeu. Za sada nije poznato kakve će promene biti sprovedene da finalno veče ponovo traje tri do tri i po sata.

Tomislav Štengl novi član Referentne grupe Pesme Evrovizije

Tomislav Štengl je prvi put funkciju šefa hrvatske delegacije obavljao u sezoni 2017/2018, kada je bio odgovoran za neslavan interni odabir Franke Batelić. Posle toga se povukao sa te pozicije i vratio se na nju tokom sezone 2021/2022. Na početku njegovog drugog mandata, Mia Dimšić isto nije uspela da donese finale Hrvatskoj, ali je tu grešku ove godine u Liverpulu ispravio riječki bend „Let 3“. Štengl je na početku sezone 2023/2024. imenovan za novog člana Referentne grupe Pesme Evrovizije, savetodavnog tela koje se sastaje četiri do pet puta godišnje zarad regulisanja pravila koja se tiču organizacije ovog najstarijeg televizijskog muzičkog festivala.

Pored Tomislava Štengla iz HRT, u Referentnoj grupi nalaze se i:

  • Bakel Walden iz grupe švajcarskih javnih emitera SSR SRG (predsednik)
  • Ebba Adielsson iz švedskog emitera SVT
  • Rachel Ashdown kao predstavnica Bi-Bi-Sija
  • Felix Bergsson iz islandskog emitera RÚV
  • Ana María Bordas iz španskog emitera RTVE
  • Carla Bugalho kao predstavnica portugalskog emitera RTP
  • Claudio Fasulo i Simona Martorelli iz italijanskog emitera RAI
  • Alexandra Wolfslast iz nemačkog emitera NDR
  • Martin Österdahl kao supervizor evrovizijskih nadmetanja.

Letonci ostaju verni Supernovi

Iako Letonci slast učešća na evrovizijskim finalima nisu osetili od 2016, javni emiter LSM odlučio je da ostane veran televizijskom festivalu Supernova, putem kojeg su se od 2015. birali svi evrovizijski predstavnici ove baltičke države, izuzev internog izbora pesme i izvođača 2021. Konkurs za osmo izdanje Supernove otvoren je 12. septembra, a krajnji rok za predaju kompozicija je 30. novembar. Lista učesnika biće objavljena u januaru, a velika završnica u vidu jednog polufinala i finala zakazana je za februar.

Krenula je selekcija za narednog britanskog predstavnika

Bi-Bi-Si već je krenuo u pripreme za Malme tako što je počeo da traži novog evrovizijskog učesnika. Predstavnik će i treći put zaredom biti određen interno, a britanski evrovizijski komentator za BBC Radio 2, Scott Mills, otkrio je da BBC ne može sebi da priušti luksuz da na Evrosong pošalje globalnu pop zvezdu iz te države, već da moraju da rade na tome da pošalju nekog novog izvođača koji će biti sasvim spreman da ode na Evrosong, kao što je to bio slučaj sa Sam Ryderom i Mae Muller.

Kako se Slovaci pripremaju za 2025?

Slovački emiter RTVS je još ranije najavio da će se njihov povratak na Evroviziju dogoditi 2025. godine, što se uklapa i u planove novog generalnog direktora navedene slovačke radiodifuzne ustanove Ľuboš Machaj, koji je o planovima u tom pravcu govorio za tamošnji portal Aktuality.sk:

U ovom trenutku smo jedna od retkih zemalja koja ne emituje Evroviziju. Finansije i pripreme su veoma zahtevne. Godine 2024. proglasićemo početak priprema za povratak na evrovizijsku scenu, ukoliko sve prođe bez problema. Dobili smo relativno dobre ponude za učešće. Nije to nešto što bi nas odvratilo, ali u tom trenutku nije bilo ni malo novca.

Machaj je isto govorio i o tome da će ozbiljno razmotriti selekcioni metod koji bi doneo više koristi Slovacima nego u periodima 1994-1998. i od 2009. do 2012. godine. Podsetimo, tokom prva tri učešća, kao i 2011. i 2012, Slovaci su izvođače i pesme odredili interno, a 2009. i 2010. organizovali su televizijska takmičenja za odabir svog predstavnika. Tim povodom, osvrnuo se i na famoznu 2012, kada su Slovaci poslednji put učestvovali na Evroviziji, izjavivši da je tadašnji adut države Miro Šmajda, koji je tom prilikom nastupao pod imenom Max Jason Mai, sam platio učešće uz podršku sponzora. Dodao je i da je Evrovizija panevropska stvar na kojoj i Slovaci treba da učestvuju.

Sličan trnovit put imali su i njihovi susedi Česi. Od 2007. do 2009, Česi nijednom nisu uspeli doći do finala, a od 2015, kada je krenuo drugi ciklus njihovih učešća, Česi su slast učešća u finalu osetili pet puta. Slovaci do sada nijednom nisu uspeli ući u finale, ali prvo treba da se vidi kako će se rešiti finansiranje učešća za 2025, pa će se tek onda pričati o tome hoće li biti uspešniji kao Česi.