ESC-potpourri

Šveđani primili 2624 pesama. Hrvati i Estonci raspisali konkurse

Posle kraće pauze su nam stigle i nove vesti u vezi sa pripremama za 68. takmičenje u Malmeu. Naravno, u tom rezimeu prednjače spomenuti domaćini Šveđani, kao i Hrvati, Estonci i Španci.

Šveđani primili 2624 pesama za Melodifestivalen 2024

Švedski emiter SVT objavio je po zaključenju konkursa za Melodifestivalen 2024 da je između 25. avgusta i 15. septembra stiglo 2624 pesama. Ta brojka predstavlja pad od 200 radova manje u odnosu na prethodnu godinu, kada je bio zabeležen najveći broj prijava u poslednjih 10 godina. Od pristiglog broja numera sa javnog konkursa, za veliku završnicu biće odabrano 15 pesama, dok će drugu polovinu pesama napraviti određeni kompozitori koje bude pozvao javni emiter SVT.

Ono što je od ranije poznato jeste da će Melodifestivalen naredne godine biti organizovano u novom formatu po kom će finalnoj večeri prethoditi pet polufinala. Sa svakog od pet polufinalnih nadmetanja, plasman na finalno veče izboriće po dva najbolje plasirana izvođača, kao i po jedan rangiran iz kategorije trećeplasiranih i četvrtoplasiranih izvođača sa svih pet večeri. Odluku o pobedniku, kao i svaki put od 2011, donosiće glasovi međunarodnog žirija i gledalaca u odnosu 50/50. Lista 30 učesnika popularnog Melfesta biće objavljena tokom novembra i decembra tekuće godine.

Otvoren konkurs za Doru 2024

Nakon imenovanja šefa hrvatske delegacije Tomislava Štengla za novog člana Referentne grupe Pesme Evrovizije, Hrvatska radio-televizija 15. septembra raspisala je konkurs za selekcioni festival Dora 2024. Uslovi za prijavu takmičarskih kompozicija su isti kao i za prethodnih pet izdanja ovog televizijskog festivala, oslonjeni su na opšta evrovizijska pravila, s razlikom da izvođači uzrasta između 16 i 18 godina moraju da pošalju i dozvolu zakonskog zastupnika za učešće. Za veliku februarsku televizijsku završnicu u Opatiji biće selektovano najviše 28 pesama, što će zavisiti od pristiglog broja i umetničkog kvaliteta kompozicija. Uz 28 selektovanih numera biće odabrane i pesme četiri rezervna izvođača, koje će važiti u slučaju ako neko iz prvobitnog spiska odustane. Krajnji rok za predaju radova je 30. novembar.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ESC Serbia | Evrovizija.rs (@evrovizija)

Otkako je Dora ponovo uspostavljena kao izborni festival 2019. godine, festival je imao jedno takmičarsko veče; tako smo na prva dva povratnička izdanja 2019. i 2020. slušali 16 pesama, na iduća dva takmičenja broj takmičarskih pesama bio je redukovan na 14, a na poslednjem izdanju Dore za put u Liverpul borilo se čak 18 pesama, što je najveći broj takmičarskih kompozicija izveden od ponovnog uspostavljanja tradicije organizovanja Dore. U zavisnosti od primljenog broja takmičarskih kompozicija, HRT će do 10. januara 2024. doneti odluku o formatu po kom će se odvijati takmičenje, što znači da će Hrvati razmotriti i mogućnost da uvedu kvalifkaciona polufinalna nadmetanja u sistem održavanja Dore, kao što su to radili između 2003. i 2011. godine.

I Estonci su krenuli u lov na budući evrovizijski hit. Odluka pada 17. februara

Sa otvaranjem konkursa za Eesti Laul 2024, 15. septembra je estonski emiter ERR otkrio i detalje o ranije najavljenim promenama u formatu nadmetanja 16. izdanja ovog televizijskog nadmetanja. Prijave za nove i neobjavljene takmičarske kompozicije odvijaju se između 15. septembra u 11 časova po našem vremenu pa do 23. oktobra. Do 21. oktobra, prijavljeni izvođači moraju da uplate participacionu kotizaciju od 50 evra za pesmu na maternjem i 100 evra za pesmu na stranom jeziku. Tokom zadnja dva dana konkursa, ti kotizacioni iznosi biće duplirani na 100, odn. 200 evra. Dozvoljeno je da pesme šalju i državljani i stanovnici Estonije, autori i izvođači mogu poslati najviše pet pesama, a inostrani autori mogu da pošalju svoje radove samo u slučaju većeg udela učešća estonskih autora u stvaranju takmičarske kompozicije. Lista 20 selektovanih učesnika biće objavljena do 8. novembra, a takmičarske pesme biće prezentovane 8. decembra. Na programu estonskog Raadija 2 biće promovisane i razmotrene pesme koje nisu bile primljene u glavni deo programa.

Ove godine biće održano jedno kvalifikaciono polufinalno veče. Od 20 selektovanih izvođača, pet njih izboriće direktan plasman na finalno veče, dok će se preostalih 15 izvođača takmičiti u polufinalu, zakazanog za 20. januar u Tartuu, gradu u istočnom delu Estonije koje će biti jedno od Evropskih prestonica kulture 2024. Od 15 polufinalista, trećina njih pridružiće se petorici ranije kvalifikovanih izvođača za finale.

Na finalnoj večeri 17. februara u Talinu učestvovaće pet direktno kvalifikovanih izvođača, kao i pet najboljih polufinalista. Princip selekcije pobednika biće isti kao i prethodnih godina — najpre će međunarodni žiri i gledaoci odrediti tri tzv. superfinalista, a u drugom krugu samo gledaoci odrediće krajnjeg pobednika među superfinalistima.

Lista učesnika Benidorm Festa 2024 izlazi 11. novembra

Španski emiter RTVE objavio je da će lista polufinalista trećeg Benidorm Festa biti prezentovana 11. novembra. Predviđeno je da učešće na polufinalnim večerima 30. januara i 1. februara uzme 16 izvođača, odakle će se osam njih kvalifikovati za finalno veče 3. februara.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели eurovisiontve (@eurovisiontve)