ESC-potpourri

DPE 2023 | Ukrajinci otvorili linije za glasanje, portugalska pesma izlazi 9. oktobra

U sedmici za nama dogodile su se brojne lepe stvari koje se tiču organizacije dečje Evrovizije 2023. Domaćini Francuzi prezentovali su pesmu i predstavnika, o čemu možete čitati više u našem izdvojenom tekstu, dok u ovom potpuriju donosimo najnovije aktuelnosti iz Gruzije, Jermenije, Ukrajine i Portugalije.

Isto tako, u drugom našem izdvojenom tekstu možete pronaći informacije o scenografiji, ceremoniji svečanog otvaranja i voditeljima programa iz Nice.

DPE 2023 | Zoé Clauzure je izbor domaćina
DPE 2023 | Francuzi prezentovali scenografiju i voditelje

Ukrajinci otvorili onlajn-linije za glasanje

Dva dana uoči održavanja svog selekcionog festivala, javni emiter Ukrajine NSTU otvorio je u 10 sati po našem vremenu linije za glasanje putem aplikacije Diya, koje će biti zatvorene 1. oktobra u isto vreme. Baš kao i na nekoliko poslednjih dečjih Evrovizija, glasanje gledalaca odvijaće se u dva navrata, prvi put od 29. septembra u 10 sati do 1. oktobra u isto vreme, na osnovu dostupnosti promotivnih spotova, kao i tokom prenosa nacionalnog finala 1. oktobra. Gledaoci će imati 50% udela pri proglašenju pobednika, dok će drugih 50% pripasti žiriju, u kojem će se naći sledeći izglasani stručnjaci:

  • Ihor Kondratjuk, TV voditelj i producent
  • Jerry Heil, pevačica i tekstopisac
  • Alyona Alyona, reperka

U konkurenciji za 18. juniorskog evrovizijskog predstavnika Ukrajine naći će se:

  1. Polina Babij | Universe
  2. Anastasija Dimid | Cvet
  3. Anastasija Bjelibova | Jaka
  4. Denis Hriščuk | Dance
  5. 3’beauties | Power of love

Program će 1. oktobra sa početkom od 17 časova po našem vremenu voditi Timur Mirošničenko i Ana Tulijeva. Gledaoci izvan Ukrajine moći će da prenos prate putem oficijelne Fejsbuk stranice Evrovizije za Ukrajinu, oficijelnog ukrajinskog evrovizijskog Jutjub kanala, kao i putem sajta junior.eurovision.ua.

Prati se situacija u Jermeniji koja će umnogome uticati na dalji tok učešća

Izvršni producent Evrovizije Martin Österdahl izjavio je da EBU trenutno prati situaciju u Jermeniji, izazvanu time prekidom rata između Jermenije i Azerbejdžana, kao i činjenicom da se više od 60.000 etničkih Jermena vratilo iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju. U zavisnosti od daljeg toka situacije primirja između Jermenije i Azerbejdžana, biće odlučeno da li će Jermeni i ove godine nastupiti na dečjoj Evroviziji ili će biti primorani da je preskoče drugi put u poslednje tri godine.

Podsetimo, Jermeni su iz ratnih razloga propustili dečju Evroviziju 2020. godine, kada je ovu kavkavsku državu trebalo da predstavlja Maléna s numerom Why?. No, Jermeni su kasnije dali drugu šansu Maléni 2021. godine, kada je u Parizu odnela pobedu s numerom Qami qami.

Premijera portugalske pesme 9. oktobra

Portugalska predstavnica Júlia Machado svoju pesmu predstaviće 9. oktobra, zajedno sa pratećim spotom, objavio je javni emiter RTP. U svojoj pesmi Júlia će govoriti o maltretiranju koje je proživljavala tokom boravka u SAD, kao i o tome da u Portugaliji vidi svoju budućnost. Oko pesme autorski su se potrudili: Fernando Daniel, João Direitinho, Aurora Pinto i producent scenskog imena Twins.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Festival da Canção (@festivaldacancao.rtp)

Objavljeni autori pesme za gruzinski trio

Predstavnici Gruzije, Anastasija Vasadze, Oto Bazerašvili i Nikoloz Karati, dovršavaju rad na svojoj predstavničkoj pesmi oko koje su se autorski pobrinuli Betko i Mebo Nutsubidze, kao i producent Giorgi Asanišvila. Zajedno sa pesmom, biće prezentovan i spot koji će režirati Zaza Orašvili.