Dečja Evrovizija 2023

DPE 2023 | „Aisling“ Jessice McKean zaokružio ponudu takmičarskih pesama

Poslednja prezentovana takmičarska pesma sa dečje Evrovizije 2023. je ranije najavljena numera Aisling, u izvođenju Irkinje Jessice McKean (srp. Džesike Mek Kin).

Jessica McKean je put u Nicu izborila pobedom u televizijskom takmičenju Junior Eurovision Éire. Petnaest dana od završetka finalne večeri ovog dečjeg muzičkog šoua, čuli smo i ranije najavljenu takmičarsku pesmu Aisling (srp. San), koja je 27. oktobra prezentovana zajedno sa spotom.

Oko navedene numere Aisling pobrinulo se pet autora, od kojih su neki imali iskustva sa pisanjem irskih pesama za dečju i seniorsku Evroviziju: treba najpre iz autorskog tima izdvojiti četvrtoplasiranog izvođača sa prošlogodišnje dečje Evrovizije, Sophie Lennon, zatim Niala Mooneya, koji je napisao irske pesme sa seniorskih Evrovizija 2009. i 2010, kao i irske pesme sa Evrovizija za decu 2015, 2018, 2019, 2021. i 2022. godine, kao i Kena McHugha, jednog od koautora irske pesme za dečju Evroviziju 2022; bogat autorski tim pesme Aisling zaokružuju Will Weeks i Niamh Mooney.

Sa pesmom Aisling zatvoren je krug prezentacije takmičarskih pesama za ovogodišnje završno takmičenje dečje Evrovizije, koje će 26. novembra biti održano u Nici.

Oznake

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Mojih top 16.
  16. Albanija – pesma zvuči veoma bolno, tužnoo i ne sviđa mi se uopšte
  15. Irska – veoma slično kao prošle godine, a još se u spotu pojavljuje i ista ona devojčica koja ih je predstavljala prošle godine. Pesma, ništa specijalno.
  14. Gruzija – bila bi mnogo bolja opcija da je Anastasija otišla sama, ali ova dvojica doprinose dosta u pesmi. Sama po sebi pesma.. nešto mi ne štima.
  13. Ukrajina – nije ni za JESC ih nekog razloga
  12. Estonija – dobra pesma, ali ostale su mi bolje.
  11. Poljska
  10. Holandija – u početku ništa specijalno, ali vrlo brzo mi je pesma postala super.
  9. Italija – fenomenalni vokali, ali pesma mi je preozbiljna
  8. Portugalija – fina pesma, uvek može i bolje, ali i ovo je okej
  7. Malta – isto kao i Italija. Nešto mi je bolja pesma od Italije.
  6. Jermenija
  5. Nemačka
  4. Ujedinjeno Kraljevstvo – njih tri fenomenalno pevaju, pesma je super.
  3. Francuska – obožavam pesmu, Francuzi skoro uvek razbijaju u Dečjoj evroviziji. Bilo bi malo dosadno da opet Francuska pobedi, ali zaslužuje
  2. Španija – slatka pesmica, spot odličan. Jedva čekam da vidim kakav će nastup da izvedu.
  1. Severna Makedonija – Španija i Severna Makedonija su veoma blizu, ali neka ovo mesto pripadne Tamari. Odlični vokali, pesma je dobra, daje taj neki balkanski efekat. Biće baš dobro ako oni pobede!

 • @RSSA
  Mislio sam na kid friendly tip pesme ne nužno žanrovski.. RTS uporno forsira taj “dečiji” fazon, ali po zastarelom šablonu i naravno poprilično neinovativne tekstove..
  Španija i Francuska obe šalju pesme koje pokazuju kako to “dečije” treba da zvuči i izgleda, to je bila poenta mog komentara.

 • @NekiTamo

  Kako to misliš da RTS pokušava ovo što radi Španija??
  Odakle ti to?
  Bukvalno RTS svake godine unazad već godinama šaljee, pesmu koja se zove “Svet”, uvek je peva devojčica u 99% slučaja, ili eventualno 2 devojčice, obično su devojčice slatke čak i simpatične sa simpa nastupom, ali to je to, mi brzu pesmu nismo videli od 2017.godine, a to nam je jedan od najboljih plasmana, jer smo tada poslali 2 slatke devojčice, sa simpa zaraznom melodijom(lično sam mislio da će i bolje proći, zaslužile su), ovo ostalo je mahom sve bilo baladica..
  Španija salje sada jednu brzu pesmu, poletnu, melodičnu, koja sva 3 minuta 100% drži pažnju, njen vokal je sjajan, izuzetno harizmatična devojcica, talentovana za plej i divan i lep spot zaista.
  Jednostavno pre bih uporedio Francusku pesmu iz 2020. i 2018.godine sa Španijom 2023.godine, nego RTS i Srbiju godinama unazad sa Španijom nemaju nikakve sličnosti, osim što su u pitanju devojčice..

 • Generalno jako prosečna godina što se tiče pesama i pomalo razočaravajuće što nema nijednog solo muškog izvodjača ove godine, tendencija već godinama unazad da su dečaci uvek u manjini..
  Moj top 16 bi bio:
  16. Albanija
  15. Italija
  14. Ukrajina
  13. Portugal
  12. Irska
  11. Malta
  10. Poljska
  9. Estonija
  8. Ujedinjeno Kraljevstvo
  7. Španija
  6. Jermenija
  5. Nemačka
  4. Holandija
  3. Gruzija
  2. Severna Makedonija
  1. Francuska
  Nesumnjivo Francuzi ponovo maestralni, RTS ako planira da se vraća nek hvata beleške. Makedonci prijatno iznenadili mada i oni dečije izdanje ozbiljno shvataju. Gruzija ove godine nije toliko popularna kod fanova baš kao i Nemačka, ali meni se svidjaju. Holandjani odavno maheri.. Jermenija i UK su malo precenjeni, ali aj razumem i zašto samo nije po mojoj meri. Španija simpatično isto solidan primer onoga što RTS godinama pokušava.. Estonija, Poljska, Malta i Irska su čist prosek, a Italija, Portugal, Ukrajina i Albanija dosada do bola.. Doduše ova ukrajinska devojčica je preslatka pa bar to malo izvlači prosek..

 • Irci malo kopiraju sami sebe od prošle godine, ali slabija pesma nego prošle godine.
  Top 16 za ovu godinu:

  1. Španija
  2. Francuska
  3. Makedonija
  4. Ujedinjeno Kraljevstvo
  5. Estonija
  6. Irska
  7. Malta
  8. Gruzija
  9. Holandija
  10. Jermenija
  11. Ukrajina
  12. Poljska
  13. Portugal
  14. Nemačka
  15. Italija
  16. Albanija