ESC-potpourri

Makedonci raspravljaju o povratku. Liverpul profitirao od Evrovizije

U sedmici za nama dobili smo trećeg poznatog učesnika Evrovizije 2023, a usput i još nekoliko zanimljivosti koje su nam stigle iz redova prošlog i narednog domaćina, Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, kao i iz Irske, Italije, Izraela, Albanije i Severne Makedonije.

O trećoj poznatoj učesnici Evrovizije 2024, Grkinji Marini Sati, možete više pročitati u našem izdvojenom tekstu:

Grčka 2024 | Marina Sati je grčka uzdanica za Malme

Takođe, produžen je i konkurs za odabir našeg predstavnika na Evrovizije, što je isto predmet našeg izdvojenog članka:

Srbija 2024 | Konkurs produžen do 10. novembra

Evrovizija 2024. u planu Makedonaca. Povratak još uvek neizvestan

Predsednica Programskog saveta Makedonske radio-televizije, Smiljka Janeska Sarkanjac, izjavila je da se Evrovizija naredne godine nalazi u njihovim programskim planovima. te se u isto vreme raspravljalo i o pripremama za put u Malme; na sednici Programskog saveta 24. oktobra, Sarkanjac je donela odluku da se u roku od 30 dana počne sa razgovorima u vezi sa planovima za 2024. Razmatralo se da se prvi put posle sezone 2014/2015. organizuje „Skopski festival“ kao selekcioni mehanizam za Evroviziju, ali je taj predlog odbačen zbog kratkih rokova za pripreme.

Gospođa Janeska Sarkanjac u isto vreme istakla je važnost nastavka učešća Severne Makedonije na sceni seniorske Evrovizije, a to je prilika da se predstave međunarodnoj sceni. Pre nego što Makedonci donesu odluku o povratku, budžet MRT trebalo bi da bude dostavljen severnomakedonskoj vladi.

Liverpul profitirao od Evrovizije

Tokom trajanja prethodne Evrovizije u Liverpulu, naveden britanski grad posetilo je 306.000 ljudi, koji su potrošili 63 miliona evra na izlaske u barovima, hotelima, prodavnicama i restoranima. Sve ove brojke doprinele su tome da lokalna ekonomija ostvari dobit od 55 miliona funti, a zadovoljno ruke trlja i predstavnik Gradskog veća Liverpula Liam Robinson, koji je istakao da su u isto vreme otvorena i nova radna mesta, kao i da su lokalni biznisi profitirali.

Malme želi da Evroviziju digne na veći nivo od Liverpula. Ponovno poskupljenje participacionih troškova

U razgovoru za Sveriges Radio, izvršna producentkinja Evrovizije 2024, Karin Karlsson, istakla je oduševljenje gorenavedenim brojkama profitabilnosti Liverpula od Evrovizije, te je istakla da su upravo takve brojke uticale na činjenicu da i uprava Grada Malmea želi da ostvari sličan rezultat. Otkrila je i da će budžet biti veći od 2,5 miliona evra, koji je u isto vreme i nešto niži u odnosu na 2013. godinu, i izrazila je uverenje da mogu bolje da izbrendiraju takmičenje nego 2013. godine.

U razgovoru za podkast The Euro Trip, šef irske delegacije Michael Kealy istakao je da će participacioni troškovi opet poskupeti, zbog toga što sadašnje stanje u organizaciji nije finansijski održivo. Nije naveo detalje o ceni takse, samo se zna da su participacioni troškovi poskupeli zbog isključenja Rusije i Belorusije iz sistema Evropske radiodifuzne unije, kao i zbog inflacije koja je prisutna širom Evrope. Takođe, Rusija je tokom svoje ere ulagala značajnu količinu novca u učešće.

HaKokhav HaBa počinje 31. oktobra

Nova sezona izraelskog muzičkog šoua HaKokhav HaBa (Sledeća zvezda) kreće sa emitovanjem već 31. oktobra, nakon više odlaganja izazvanih ratnom situacijom u toj državi. Prva snimanja obavljena su ovih dana u Jerusalimu, samo što publika neće prisustvovati snimanjima u studiju. Umesto fizičkog prisustva statista, 40% udela u odlučivanju sudbine takmičara imače glasovi fokus grupe. Putem „Sledeće zvezde“ biće određen naredni izraelski evrovizijski učesnik, prvi put nakon 2020. godine.

Irska selekcija ponovo u sklopu emisije The Late Late Show

Šef irske delegacije Michael Kealy otkrio je u podkastu The Euro Trip da će irski selekcioni festival za Evroviziju treći put zaredom biti organizovan u sklopu gledane večernje emisije The Late Late Show, ali će doći do promena u pristupu realizacije poput uklanjanja tribina za gledaoce i nastavka ubrzanog ubacivanja određenih izvođača u televizijsko finale.

Na audicije za Sanremo Giovani pozvano 49 izvođača

Italijanski emiter RAI pozvao je 49 izvođača za učešće na audiciji za omladinski festival Sanremo Giovani, zakazan za 13. decembar, putem kojeg će biti određena tri učesnika koja će se putem Sanrema boriti za odlazak na Evroviziju između 6. i 10. februara. Sa audicije biće izabrano osam izvođača, dok će preostala četiri mesta popuniti izvođači sa konkursa Area Sanremo, namenjenog pevačima sa prostora Sanrema.

Na konkurs je stiglo 564 prijava, od toga su 44 prijave poslali bendovi, sve ostale solisti (muškarci u 64,23% slučaja, žene u 35,77% slučaja).

Albanci birali pesme na osnovu melodije

Umetnički direktor albanskog festivala Festivali i Këngës, Bojken Lako, otkrio je da je izvršena promena u selekciji pesama za 62. izdanje albanske muzičke svetkovine, zakazane za period između 19. i 22. decembra. Naime, članovi selekcione komisije su 31 selektovanu pesmu odredili na slepo, slušajući samo melodiju pesme bez povezivanja sa izvođačem, i to sve zarad poboljšanja kvaliteta albanske muzičke scene.