ESC-potpourri

U Izraelu odloženo takmičenje, Australija pregovara sa EBU

Evrovizijska sezona je u punom jeku tako da vam i sada donosimo pregršt novih vesti. U narednim redovima saznajte šta se novo dešava u Izraelu, Estoniji, Grčkoj, Holandiji, Australiji i Azerbejdžanu.

Odložen početak emitovanja takmičenja u Izraelu zbog rata

Izraelski talent šou HaKokhav HaBa ponovo je odložen. Takmičenje koje je odabrano kao izborno kada je evrovizijski predstavnik Izraela u pitanju, trebalo je da prema najavama počne danas. U svetlu nemilih ratnih događaja i tragičnih stradanja odlučeno je da nije vreme za emitovanje ovakvog programa. Inače, izraelski mediji kritikovali su televiziju Keshet 12 zbog odluke da se uopšte bavi ovakvom vrstom emisije u ovakvim okolnostima.

Objavljeni detalji o estonskoj selekciji

U Estoniji je počeo prvi krug selekcije pesama. Na konkurs je pristiglo 215 numera, a žiri od čak 35 članova će do nedelje morati da odluči kojih 20 će se naći na tradicionalnom takmičenju Eesti laul. Spisak odabranih kandidata biće saopšten javnosti početkom novembra, a pesme će biti objavljene početkom decembra. Od ovih 20 pesama 15 će se nadmetati u polufinalu koje je na programu 20. januara u Tartuu. U finalu 17. februara u Talinu takmičiće se petoro direktnih finalista i petoro najbolje plasiranih iz polufinala. Tokom finala skup glasova internacionalnog žirija i publike izabraće troje superfinalista. Pobednika takmičenja izabraće samo publika.

Počele pripreme za nastup Marine Sati

Predstavnica Grčke, Marina Sati već je započela pripreme za svoj evrovizijski nastup. Marina se sastala sa čelnicima svoje izdavačke kuće i svojim timom, ali još nije poznato u vezi sa kojim segmentom nastupa je bio taj sastanak. Konkurs za pesmu koju će Marina Satti izvoditi u Malmeu otvoren je 25. oktobra i trajaće do 1. decembra. Uslovi konkursa se osljanjaju na uobičajene evrovizijske uslove, a ne postoje ograničenja kada su jezici u pitanju, kao ni poreklo kompozitora.

U toku izbor za uži krug potencijalnih holandskih predstavnika

Holandski emiter AVROTROS je najavio da će sredinom decembra objaviti svog novog evrovizijskog predstavnika. Na konkurs za holandsku pesmu je stiglo čak 600 prijava, a trenutno se pravi uži izbor kandidata. Nekakve zanimljivosti koje su poznate o ovoj selekciji su da su žanrovi pesama, kao i jezici na kojima su napisani tekstovi baš raznorodni, da je jedan baš poznat holandski umetnik poslao svoju pesmu na konkurs i da su Joost Klein, Numidia, April Darby i The Jordan neka od imena u trci za predstavnika Holandije na Evroviziji.

Australijanci i dalje u pregovorima oko učešća

SBS, nacionalni emiter Australije, prenosiće predstojeće takmičenje u Malmeu, ali još nije poznato da li će ova država učestvovati na Evroviziji. Naime, prema navodima samog emitera pregovori oko učešća su u toku. Ova zemlja želi da nastavi da prati najpoznatije muzičko takmičenje, a učešće je za sada uslovljeno dogovorom sa EBU.

Počele audicije uživo u Azerbejdžanu

U Azerbejdžanu su započele audicije koje označavaju i početak potrage za novim predstavnikom ove zemlje na Evroviziji. Na audicijama u Bakuu nastupilo je 15 kandidata među kojima se našla i bivša predstavnica ove zemlje iz 2018. Aisel. Višečlani žiri odlučuje o sudbini ovih 15 kandidata, a i u žiriju ima poznatih imena – Aysel, trećeplasirana iz Moskve 2009, kao i pobednici takmičenja 2011, Eldar i Nikki. Sa druge strane na konkurs za pesmu je stiglo 214 pesama, 88 pesama su delo lokalnih autora, dok je 126 numera delo stranih stvaralaca.