Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Nove aktivnosti srpskih evrovizijskih zvezda

Konkurs za neku novu buduću evrovizijsku zvezdu koja će predstavljati Srbiju još uvek je u toku, sve do 10. novembra. Uskoro će krenuti nagađanja oko toga ko će biti potencijalni srpski predstavnici, a do tada pratimo aktivnosti onih koji su već predstavljali Srbiju na ovom prestižnom takmičenju.

Marija Šerifović započinje turneju

Ovih dana je jedina evrovizijska pobednica iz Srbije aktuelna zbog svog novog albuma na kome se našlo osam sasvim novih pesama. Povodom promocije ovih novih pesama Marija je najavila turneju, a za sada je poznato gde će i kada će biti održana dva koncerta. Naime, radi se o dočeku Nove godine, kada će Marija nastupati u Zenici, kao i o koncertu za Osmi mart naredne godine koji će biti održan u Zagrebu. Uskoro se očekuju i novi termini za koncerte, a mi se nadamo i nekom velikom koncertu u Beogradu.

Sanja Vučić objavila prvi album

Dvostruka predstavnica Srbije na Evroviziji, 2016. kao solista i 2021. kao članica grupe „Hurricane“, objavila je svoj prvi album kao solo izvođač. Bivša članica sastava ZAA i „Hurricane“ je i ranije imala neke solo projekte, a u prethodnih godinu dana objavila je i nekoliko singlova: Omađijan, Đerdan, Hanuma, Kriva je kafana i Zelenooka. Na novom albumu se našlo potpuno novih osam pesama koji su propraćeni i odgovarajućim spotovima. Udeo u autorstvu ima i sama pevačica, a pesme u kojima sada možete uživati su: Remek-delo, Zumbul, Đene-đene, Ološi, Lako je njoj, Kerozin, Ruzmarin (duet sa Nuccijem) i Možda.

Konstrakta i Manifico predstavili svoju filmsku numeru Put

Iako je njeno evrovizijsko vreme prošlo, naša prošlogodišnja predstavnica Konstrakta pokazuje da prava umetnost ipak ima svoje mestu na ovom svetu. Naime, Konstrakta i slovenački kantautor Manifico, kompozitor slovenačke evrovizijske numere iz 2002, a nama poznat kao autor muzike za nekoliko filmskih i serijskih projekata, ukrstili su svoje glasove u numeri Put. Ova numera je deo muzike za aktuelni film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“. U ovoj kompoziciji ovih dvoje muzičara su zapravo dali svoju viziju pomenutog filma.

Luke Black konačno u Beogradu

Još uvek aktuelni srpski evrovizijski predstavnik Luke Black imaće svoj samostalni koncert u beogradskom „Domu omladine“ 16. decembra. Koncert simbolično nosi naziv Sleep forever po njegovoj evrovizijskoj numeri. Pre ovoga Luke je u Londonu održao dva koncerta pod ovim nazivom, a bio je i predgrupa poznatom ukrajinskom sastavu koji je 2021. predstavljao svoju zemlju na Evroviziji „Go_A“. Lukin koncert je opisan kao audio-vizuelni doživljaj sa elementima elektronskog pozorišta, dens popa i glem-roka.

Oznake