Evrovizija 2024

Slovenija 2024 | Raiven sa pesmom „Veronika“ ide u Malme

Radio-televizija Slovenije objavila je da će njihova 29. evrovizijska predstavnica biti Raiven. Njenu takmičarsku pesmu Veronika prvi put ćemo čuti 20. januara.

Radio-televizija Slovenije drugu godinu zaredom, a treći put od 2013, opredelila se za interni odabir pesme i izvođača za Evrosong. Doduše, prvobitni planovi selekcije za Malme bili su nešto drugačiji i odnosili su se na organizaciju televizijskog festivala Misija Malmö. Od tog plana se odustalo i javni konkurs iskorišćen je za interni odabir pesme i izvođača. Na konkurs je stiglo oko 100 radova, žiri je u uži izbor uvrstio pet pesama, i konačan odabir pao je na Raiven i njenu pesmu Veronika. Prezentacija ove talentovane pevačice, pravog imena Sara Briški Cirman, upriličena je 12. decembra na konferenciji za medije u „Nacionalnom pozorištu“ u Ljubljani.

Raiven je tim povodom izjavila:

Predstavljanje Slovenije na Evroviziji je odskočna daska kakvu zamišljam za napredak moje karijere. Kada sam mami rekla da idem na Evroviziju, ona je znala da ću jednog dana stajati na toj prestižnoj bini. Znala je to još od kad smo prvi put gledale ovaj spektakl — tada sam imala pet godina.

Premijera pesme Veronika biće upriličena 20. januara u specijalnom programu RTVSLO. Motiv za nastanak ove numere bila je priča o Veroniki Desenićkoj, drugoj ženi celjskog grofa Fridriha Drugog. Veronika je bila obična građanka i brak između nje i Fridriha II nije odobravao Herman, otac Fridriha II. Herman je usput kidnapovao svog sina i optužio Veroniku za vradžbinu, od koje je kasnije oslobođena. Pesma Veronika kompletno će biti ispevana na maternjem jeziku.

Ko je Raiven?

Raiven, pravog imena Sara Briški Cirman, na slovenačkoj muzičkoj sceni debitovala je 2014. godine i izdvojila se svojim viđenjem elektro-pop zvuka. Slovenačkoj publici, a uopšte i evrovizijskim fanovima, poznata je da je pre internog imenovanja imala tri pokušaja da se domogne Evrovizije, učestvujući na tadašnjem selekcionom festivalu Evrovizijska melodija (EMA) sa sledećim zapaženim pesmama: Črno bel (2016, 2. mesto), Zažarim (2017, 3. mesto) i Kaos (2019, 2. mesto). Oprobala se i kao voditeljka navedenog festivala 2018. u paru sa Vidom Valičem. Svoj prvi album „Magenta“ izdala je 2017. godine i na dodeli nagrada Zlata piščal iste godine dobila je nagradu za „Snimak godine“. Godine 2021. pobedila je na prestižnom festivalu „Popevka“ sa numerom Volkovi. Usput je bila aktivna i u pozorištu i na operskoj sceni, a nakon što je magistrirala na ljubljanskoj muzičkoj akademiji, počela je da istražuje specifičnu muzičku sferu elektro-opere.

Črno bel

Zažarim

Kaos

Volkovi

Oznake