Evrovizija 2024 Pogledi

Finska 2024 | Čekajući pobednika

Iza ugla je jedno od najvoljenijih, ako ne i najvoljenije nacionalno finale — Uuden Musiikin Kilpailu (UMK — Festival nove muzike). Finska će 10. februara izabrati naslednika drugoplasiranog Käärijäa sa Cha cha cha, čiji je gubitak na Pesmi Evrovizije 2023. uzburkao priče o promeni sistema glasanja na Evroviziji.

A ovako je sve krenulo…

Finski nacionalni emiter YLE je dugonajavljivani konkurs za 13. izdanje nacionalnog izbora Uuden Musiikin Kilpailu otvorio usred leta, a tokom samo tri avgustovska dana prikupljeno je čak 419 radova. Solisti su mogli da pošalju najviše tri pesme, ali samo jedna može biti primljena na finalno takmičenje; članovi benda mogli su da učestvuju u stvaranju više pesama, samostalni kompozitori, tekstopisci i aranžeri takođe. Najmanje jedan član autorskog tima morao je da ima prebavalište u Finskoj ili državljanstvo.

YLE je dozvoljavao demo-verzije pesama, pod uslovom da izvođač, koji je ušao u uži izbor, dostavi finalnu verziju pesme do 20. oktobra.

Konačno, odabrano je sedam pesama za takmičenje:

 1. Sini Sabotage | Kuori mua
 2. Cyan Kicks | Dancing with demons
 3. Jesse Markin | Glow
 4. Mikael Gabriel x nublu | Vox populi
 5. Sara Siipola | Paskana
 6. Sexmane | Mania
 7. Windows95man | No rules!

Sve one bile su prezentovane javnosti u periodu od 10. do 18. januara.

Kakvo nas finale očekuje?

Finale izbora za Evrosong održaće se u areni „Nokia“ u Tampereu, čime se YLE opredelio da takmičenje preseli u veću dvoranu. Voditelji programa biće Viivi Pumpanen, Pilvi Hämäläinen i Benjamin Peltonen. Ovogodišnja scenografije sastavljena je od 719 reflektora, LED panela i catwalk piste.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UMK (@uudenmusiikinkilpailu)

U revijalnom delu programa jedan od voditelja šoua i učesnik prošlog UMK Benjamin zapevaće zajedno sa članovima benda KUUMAA, čija je pesma Ylvoimainen, koja je zauzela 5. mesto na UMK 2023, bila proglašena najemitovanijom pesmom u finskom radijskom etru tokom 2023.

Naravno, ništa se ne može zamisliti bez aktuelnog evrovizijskog vicešampiona Käärijäa, koji će tim povodom predstaviti novu pesmu snimljenu u saradnji sa vicešampionkom finskog izbora iz 2020. Erikom Vikman.

U Finskoj, 25% rezultata pripašće međunarnodnom žiriju (sedam grupa), dok publika ima snagu u glasanju čak 75%.

Takmičenje počinje u 20 časova, predviđeno je da traje dva sata, i možete ga pratiti na striming platformi finskog emitera Areena.yle.fi >>

Iz mog ugla (Stevan Ljuština)

Iako kladionice daju Sari Siipoli velike šanse za pobedu, verujem da će ovo biti jedno veoma napeto takmičenje.

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Andrija Kladionice za PzE radi samo Meridian ako se ne varam, a oni nemaju dogovor sa EurovisionWorld da ih tamo prikazuju. U drugim državama nema interesa

 • UMK ove godine nema pobednički paket što mi je žao jer sam se nadao da će nakon Kaarije otići korak napred i uzeti trofej (pa da Srbija opet 2025. uzme trofej hah).
  Svakako ponuda je vrlo pristojna i svidja mi se što Finci idu direktno na poentu, nema razvlačenja i profesionalno se postavljaju..
  Sini nudi ok, vrcavu pesmu, ali me iskreno nije bacila sa nogu.. ok, pevljiva, ali ništa više..
  CK su mi imali bolju pesmu prošli put, ali ok su vozi me, moj treći favorit. Zanimljivost da su CK i Konstrakta opet u istoj sezoni naravno i sa Zorjom.
  Jesse mi je ok, pesmu nisam imao želju da pustim drugi put u celosti, moje poslednje mesto..
  Mikael x nublu su zanimljivi, imaju foru. Mogli bi da ostvare i dosta dopar plasman u Malmeu.
  Sara je moj prvi favorit, ali me plaši da li će finski tvt koji je većinski da podrži baladu jer ako zanemarimo Aksela, koja je izgurao žiri kad je bilo 50/50, Finci od 2017. nisu poslali baladu, ali verujem da hoće ako nastup opravda.
  Sexmane (kreativno ime) isto nisam imao želju da pesmu pustim drugi put.
  Windows95 mi je gilti pležr i moje drugo mesto. Nekako mi je žao što nisam imao prilike da koristim taj OS,, ali pesma vozi i na esc bi kod publike prošla vrlo zapaženo, ali od žirija vrv bi vrv dobila siću.. Svakako bilo bi mi drago da ih pošalju.
  Sve u svemu korektan izbor gde bih voleo da pobede Sara, Windows95 ili CK..

 • Blagi favorit je Sara, ali meni od pocetka glavni favorit mi je drugi favorit kladionica pesma Vox populi i nadam se da ce pobediti.

 • Inace zasto za vecinu nacionalnih finala postoje kladionice a za nase PZE ne?