Evrovizija 2024 Pogledi

Danska 2024 | Čekajući pobednika

Ovosezonski Dansk Melodi Grand Prix nam već očekivano donosi šačicu radijskih hitića koji samo imaju potencijal za napredak. Jeste, ove nedelje saznajemo i predstavnika Danske u Malmeu.

Dosad se desilo da Danci dvaput odnesu pobedu u komšijskoj Švedskoj, no hoće li to i 2024. biti slučaj? Jedno veliko HM!

Komisijski panel danske nacionalne televizije DR se i ove godine okupio, a pre toga ocenio više od 600 pesama pristiglih na konkurs, od kojih je izabrano tek osam kompozicija vrednih živog nastupa, koji je za ovu godinu isplaniran u koncertnoj sali „Koncerthuset“ u Kopenhagenu.

Za titulu 52. predstavnika Danske gledamo:

  1. Saba | Sand
  2. Stella | Sign here
  3. Chu chu | The chase (Zoom zoom)
  4. Basim | Johhny
  5. RosseLu | Real love
  6. Ublu | Planetary hearts
  7. Janus Wiberg | I need your love
  8. Aura Dione | Mirrorball of hope

Nijedna pesma se neće čuti na danskom, što je konačno očekivano od Danske, što opet govori dosta o trenutnom stanju kulture negovanja maternjeg jezika. S druge strane, i ne mora da znači jer — možda su stvarno sve pesme na danskom ove godine bile „krš“!

Erik Struve Hansen, menadžer projekta, nedostatak pesama na danskom jeziku obrazložio je time da se među 600 pristiglih pesama našlo dosta radova ispevanih na danskom, ali se pokazalo da sve izabrane pesme imaju više potencijala, kada se pevaju na engleskom.

Što se evrovizijskih povratnika tiče, tu je samo Basim, koji je crveno-bele boje branio na domaćem tlu pre okruglo 10 godina. Simbolično, da li će ovo biti pobednički comeback nakon dekade?

S druge strane, imamo svetsku zvezdu Auru Dione, proslavljenu hitovima Friends i Geronimo, koji su početkom 2010-ih harali i našim radio-stanicama.

Kako do pobednika?

Glasanje će se ove godine odvijati malo drukčije. Dva kruga glasanja ostaju i dalje, gde iz prvog kruga TOP 3 prolazi u finalno preglasavanje. Razlika je u tome što će ovaj put publika i žiri imati jednak udeo u glasanju i to u oba kruga glasanja (što prethodnih godina nije bio slučaj, jer je žiri imao pravo glasa samo u drugom krugu glasanja). Većanje publike je uveliko otpočelo još ovog ponedeljka, putem zvanične aplikacije koja je dostupna samo žiteljima Danske.

Veliko finale biće održano 17. februara u koncertnoj dvorani „Koncerthuset“ u Kopenhagenu pod prezenterskom palicom Stéphanie Surrugue i Sare Bro. „Koncerthuset“ je građevina otvorena 2009. u sedištu danskog emitera DR; sastoji se od četiri sale i dom je danskog nacionalnog simfonijskog orkestra.

Danski Melodi Grand Prix počinje u 20 časova i možete ga pratiti uživo na @DR.dk

Iz mog ugla (Marko Vujinović)

Aura Dione | Mirrorball of hope

Tipična evrovizijska, neko bi rekao, ali meni i te kako melodična i zarazna. Nakon par slušanja, ni ne konstatujem više ove klasične tuše fraze, gde se poziva na ljubav, podršku, razumevanje, bla, bla… Jednostavno, „vozi“ i mislim da bi uz sjajan nastup ovo podiglo čitavu priču još malo, a čuo sam da planira da otelotvori malu sirenu na sceni. Biće ovo interesantno.

Saba | Sand

Negde jedina sa nekim većim potencijalom pored ostalih, koji takođe imaju samo potencijal. Odbačeni Melodifestivalen hitić koje s vremena na vreme možemo čuti kod Danaca.

Oznake

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.